O lume minunată a copiilor „Icoana, colţ de rai” – ediţia a IX-a ,,Minte, trup şi suflet”

colajŞcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin, a organizat în 20 – 24 iulie 2015, cea de-a IX-a ediţie a Şcolii de vară „Icoana, colţ de Rai” – ,,Minte, trup şi suflet”, săptămână ce a încununat munca a 29 de cadre didactice care au îndrumat mânuţele, mintea, trupul şi sufletul a peste 85 de elevi de la mai multe şcoli din Ruşii Munţi, Ideciu de Jos, Gledin, Buzău şi din Reghin.

Participând la această tabără, copiii s-au îngrijit de suflet, s-au rugat, s-au apropiat de Dumnezeu la atelierul Icoana, colţ de Rai unde fiecare copil a pictat câte o icoană. Binecuvântarea de început a taberei a fost făcută de pr. Ovidiu Moldovan, iar icoanele realizate au fost sfinţite de către preoţii Claudiu Chiorean şi Dimitrie Gherman, prilej de mare bucurie pentru copiii care şi-au văzut munca binecuvântată cu harul Duhului Sfânt.

La atelierul „Cântec, joc şi voie bună”, copiii şi-au însuşit imnul „Minte, trup şi suflet”, unde au transmis mesajul iubirii pentru pace și liniște, pentru aproapele şi pentru multiculturalitatea popoarelor convieţuitoare. Elevii au învăţat paşii de horă, treziţi fiind de sentimentul istoric, patriotic.

În atelierul „Mâini dibace” s-au împletit brăţări ale prieteniei, brâie tricolore, s-a realizat un tablou-emblemă al taberei prin coaserea unor materiale textile şi nasturi coloraţi de către copii.

Cel mai complex atelier, „Arta culinară”, a asigurat zilnic mici degustări tuturor participanţilor: salate, sandwich-uri, brioşe etc. Activitatea copiilor de la acest atelier a culminat la Festivitatea de premiere când peste 200 de persoane, părinţi, bunici, invitaţi, colaboratori şi protagoniştii evenimentului au mâncat un gulaş ca la mama acasă şi un tort imens gravat cu mare cinste cu numele taberei „MINTE, TRUP ŞI SUFLET”. „Exploratorii” au făcut drumeţii la Pădurea Rotundă şi au pus în aplicare reguli de instalare a unui cort, de aprindere şi stingere a focului pentru grătar şi reguli de protejare şi întreţinere a mediului înconjurător, au învăţat prin practică reguli de prim ajutor în caz de accidente, fracturi, înţepături. Farmecul atelierului a fost înmiresmat de grătarul pe care s-au prăjit cârnăciori delicioşi şi slănină.

În cadrul atelierului „Prichindeii pricepuţi” s-au realizat desene, picturi, colaje, origami şi s-au învăţat două dansuri pline de viaţă.

Schuller Peter a organizat pentru copii o tombolă cu jucării în scop caritabil pentru construirea Azilului „Sfânta Ana” de la Gledin.

Vineri, 24 iulie 2015, a avut loc festivitatea de închidere a taberei, în prezenţa părinţilor şi a invitaţilor. Toate atelierele şi rezultatele muncii copiilor au fost prezentate chiar de către copii care au fost răsplătiţi cu diplome pentru strădania de care au dat dovadă pe tot parcursul taberei.

La finalul fiecărei zile de tabără, copiii au notat impresiile pe un flipchart, primarul mun. Reghin, ec. Maria Precup, primind un carnețel în care erau trecute gândurile sincere şi frumoase de mulţumire ale copiilor participanţi în tabără. Se cuvine să aducem mulțumiri tuturor ce s-au implicat în organizarea acestui proiect de succes, Consiliul Local, Primaria Mun. Reghin, Casa de Cultură „George Enescu”, Gimnaziul „Alexandru Ceuşianu”, sponsorilor şi tuturor cadrelor didactice implicate în acest proiect.

 

Prof. Daniela Friciu

Prof. Alina Moldoveanu

Prof. Valentina Cengher

m

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*