Adrian Burian construieşte jucării din lemn pentru copii

Burian Adrian construieste masini din lemn la coamanda   pentru toate buzunareleÎl cheamă Adrian Burian, s-a născut la Topliţa, are 37 de ani, momentan lucrează într-o firmă din Reghin, care produce instrumente muzicale, iar în timpul liber este meşter popular. Mai precis, construieşte jucării din lemn pentru copii. Jucăriile reghineanului au dimensiuni între 8 şi 37 cm. Sunt confecţionate din foioase, răşinoase şi fag în funcţie de nivelul de stilizare al obiectelor şi de gradul de utilizare al acestora. Jucăriile sunt din lemn natur sau uşor colorate cu lacuri naturale sau ulei de in. Ele pot constitui nu doar un capriciu pentru copii, ci şi adevărate „bijuterii” pentru colecţionarii de jucării decorative.

 

Maşinile de epocă sunt piesele de rezistenţă ale meşterului

 

,,Atelierul de jucării” al reghineanului are pe stoc la ora actuală în jur de 50 de piese diferite, deoarece timpul dedicat acestui ,,hobby” este limitat, Adrian construieşte doar în timpul liber, după programul de la serviciu şi în weekend-uri. Din plăcere, cu multă migală şi dragoste, meşterul a construit până în prezent trenuleţe tip lego din lemn, mobilier pentru păpuşi Barbie, miniaturi de mobilier pentru fabrici de mobilă sau scenografii de teatru şi chiar un avion din lemn natur. Însă piesa de rezistenţă din gama de jucării produse de meşterul reghinean este cu siguranţă maşina de epocă a anilor 60. Cumpărătorii pot opta pentru un Rolls-Royce, un Mercedes sau de ce nu, pentru o decapotabilă denumită de reghinean „Maşina lui Cruella”, după personajul din desenul animat 101 Dalmaţieni. Dar maşinile lui Adrian nu se opresc la cele de epocă, meşterul a reuşit chiar să reproducă la scară miniaturală o gamă variată de maşini de mare tonaj, începând de la utilaje de salubrizare, cisternă şi camion, la rabă şi tir, până la autospeciale de pompieri pentru intervenţii la incendii. Preţurile pentru aceste bijuterii variază între 5 lei şi 40 de lei, preţuri simbolice dacă ne gândim că fiecare piesă componentă a jucăriilor sau mobilierului este şlefuită individual şi manual, fiecare muchie îndulcită şi rotunjită cu grijă şi tratată cu simţul responsabilităţii.

 

Visul lui Adrian este să aibă într-o zi propriul său magazin de jucării

 

Primul pas spre această pasiune l-a făcut în urmă cu 12 ani, când a colaborat cu o firmă din Tîrgu-Mureş care i-au deschis apetitul de a crea jucării din lemn. Atunci a studiat o serie de modele de jucării din lemn, iar pe parcurs meşterul şi-a perfecţionat cunoştinţele tinzând spre creaţia originală şi nu pe imitaţia jucăriilor deja existente pe piaţa de profil. De atunci, încet dar sigur, a început să îşi creeze un stil propriu şi o mulţime de noutăţi care speră într-o zi să devină „marcă înregistrată”. „Din păcate la noi în România, încă nu se cunoaşte valoarea jucăriilor din lemn. Lumea dă banii pe jucării din plastic care sunt mai viu colorate ori maşini teleghidate, dar rămân un rebel fără pauză în construcţia de jucării din lemn care sunt trainice şi numai bune de lăsat următoarelor generaţii”, a declarat pentru „Glasul Văilor”, Adrian Burian. Dacă în copilărie visul cel mai mare al reghineanului era să câştige 1 milion de dolari, azi, ajuns un om matur, mult mai înţelept şi fără acei bani în cont, spune că cea mai mare ambiţie personală este ca într-o zi să aibă propriul său magazin de jucării. Vis care pe zi ce trece pare să prindă un contur tot mai aproape de realitate. Din 2014 până în prezent, meşterul şi-a expus jucăriile la mai multe festivaluri din judeţ şi din ţară începând din capitala ţării la Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin, cea de a II-aediţie a evenimentului “Tezaure umane vii mureşene”, Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri de pe Valea Mureşului şi încheind cu Reghinul, municipiul care l-a „adoptat”, participând în premieră la cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Reghinene cu jucăriile din lemn marca Adrian Burian.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*