
Expoziţie de obiecte casnice, blide şi ştergare din patrimoniul Muzeului Etnografic „Anton Badea” la Festivalul Văii Mureşului
Municipiul Reghin a fost prezent pentru a XI-a oară la Festivalul Văii Mureşului cu un stand în satul alegoric încărcat de artă populară, piese executate manual şi obiecte menite să asigure şi să păstreze echilibrul dintre util şi frumos. Standul “Oraşului Viorilor” a reuşit şi în acest an să fie o gazdă primitoare pentru vizitatori prin ec. Maria Precup primarul municipiului, Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic Reghin, Marcel Naste directorul Casei de Cultură „George Enescu”, Sorina Bloj directorul Bibliotecii „Petru Maior”, Florin Petrişor, meşter popular specializat în obiecte de artizanat românesc, Grigore Covrig, meşter cojocar şi restaurator şi Mihaela Cazac prezentă cu icoane şi obiecte de cult lucrate manual.
Oferta culturală a Reghinului a fost completată de ansamblurile locale ,,Stejărelul” condus de Frâncu Teodor şi ansamblul „Vatra Dorului”, coordonat de Friciu Stelian şi nu în ultimul rând de rapsodul popular Vasile Crişan, cu tulnicul său fermecat a întâmpinat în mod tradiţional oficialităţile din prima zi. “Vreau să spun că sunt mândră de ansamblurile noastre de dansuri, de artiştii noştri locali, cât sunt de impresionanţi când participă la astfel de evenimente. Să nu mai vorbim de tulnicul adus la standul nostru de talentatul rapsod Vasile Crişan, care ne face cinste oriunde este prezent”, a explicat Maria Precup.
„Pe Valea Mureşului trebuie doar să ai ochi şi răbdare să admiri ceea ce oferim şi ce ni se oferă de la natură”
La standul Reghinului a participat şi rapsodul popular Cătălin Cioba care şi-a scos la vânzare şi pe Valea Mureşului cel de-al VI-lea volum intitulat „Toată lumea-i oarecum”, o comedie rustică care cuprinde întâmplări adevărate adunate de la oamenii din satele pe unde s-a perindat, iar altele sunt întâmplări fictive imaginate de autor, care le-a pus pe versuri într-o variantă modernă. ,,Am ales să punem în valoare câteva obiecte care reprezintă cultura materială şi sublinează spiritul creator şi originalitatea locuitorilor acestei zone mureşene printr-o expoziţie de obiecte casnice, blide şi ştergare din patrimoniul Muzeului Etnografic „Anton Badea” a declarat Roxana Man, managerul muzeului din Reghin.
“Pe Valea Mureşului e minunat, trebuie doar să ai ochi şi răbdare să admiri ceea ce oferim şi ce ni se oferă de la natură, de la istoria şi tradiţia neamului nostru. Reghinul este un stand aparte la acest festival deoarece cuprinde oameni inimoşi din toate zonele din jurul Reghinului şi astfel trebuie să îmbinăm toate tradiţiile, fapt pentru care am apelat la tezaurul muzeului nostru etnografic. Avem conducători de instituţii de cultură minunaţi, licenţiaţi, doctori în muzeografie care ştiu să descopere, să păstreze şi să promoveze lucrurile minunate, unele dintre ele fiind înregistrate şi la UNESCO. Pentru Reghin este o mare uşurinţă să organizeze un asemenea stand având ce să etaleze. Pe lângă lucrurile minunate din muzeu mai avem afiliaţi şi producători locali de miere, siropuri, gemuri şi compoturi naturale şi producători de plante medicinale. De asemenea, nu lipsesc de la standul Reghinului meşteşugarii în lemn, în împletituri, cojocari cu produse pe care dorim să le promomovăm şi tototdată să le dăm şansa acestor producători de a dezvolta o mică afacere, să se descurce şi să venim în ajutorul oamenilor de la ţară”, a declarat Maria Precup.
Robert Matei