Târgul Fetelor de la Gurghiu a îmbrăcat straie noi

DSC_1466Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Gurghiu în colaborare cu Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului şi Asociaţia Culturală „Pe Mureş şi pe Târnavă” . Deschiderea oficială a târgului a avut loc în prezenţa oficialităţilor care au fost întâmpinate la intrarea în satul alegoric cu pâine şi sare.

DSC_1515

Acolo unde pui suflet se naşte satisfacţia

 

„Vă promiteam anul trecut că vom încerca să reînviem acest frumos obicei al locului, identitatea noastră, Târgul Fetelor de la Gurghiu. Vreau să vă mărturisesc că am început acest proiect cu mari emoţii, dar am fost mânat de dorinţa de a readuce în mijlocul nostru tradiţia, obiceiurile vechi. Trebuie să ne căutăm identitatea în istorie, în cultură, în tradiţii şi să nu uităm de valorile morale şi spirituale ale poporului român. Am fost convins că putem face acest lucru, aici la noi în Ardeal, în comunitatea Gurghiului. Acum mă uit la ce am realizat împreună cu echipa mea şi mă declar mulţumit. A fost multă muncă şi implicare şi nu puteam face acest lucru fără înţelegerea şi sprijinul oamenilor de suflet din comunitatea noastră, a celor care au înţeles ce ne dorim. Astăzi, este doar un început, a ceea ce era cândva Târgul Fetelor. Sunt convins că anii care urmează vor face dovada, pas cu pas, a lucrului bine făcut. Vreau să mulţumesc personal tuturor celor care s-au implicat, pentru că acolo unde pui suflet nu se poate naşte decât împlinire, satisfacţie şi recunoştinţă. Haideţi să retrăim împreună această minunată zi de sărbătoare, bucuria nunţii şi să mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi însorită, precum sufletul dumneavoastră, al tuturor “ a declarat Laurenţiu Dumitru Boar, primarul comunei Gurghiu.

DSC_1497

 

Să fim uniţi pentru a promova valorile

 

Ca noutate, în acest an, a fost realizat un sat alegoric, aşezat la poalele unor grandioşi stejari seculari, sat ce a cuprins standurile meşterilor populari. Tot aici, a fost scos la lumină obiceiul nunţii, punând în evidenţă “Carul cu zestrea miresei”, un alai pornit de la casa miresei, ajuns la casa mirelui unde “nuntaşii” s-au intins la o “Învârtită” şi la un joc “De-a lungu’,, dovedind că, prin acest târg, ne întoarcem în lumea satului de odinioară. La toate astea s-a adăugat lansarea CD-ului de muzică populară “Mâine-i târgul la Gurghiu”.

DSC_1638

“Mă bucur că suntem împreună astăzi şi că ştim să sărbătorim. Văd că de la an la an e ceva mai deosebit şi se vede o altă implicare a primarului şi a echipei sale pentru Târgul Fetelor. Trebuie să fim uniţi, să arătăm că avem valori şi să arătăm lumii întregi valoarea poporului român. Fiecare român are şi calităţi, nu doar defecte. Trebuie să promovăm aceste calităţi pentru a fi uniţi. Aici, mă simt acasă, pe această vale frumoasă” a precizat în discursul său deputatul Gliga Vasile Ghiorghe.

Târgul Fetelor de la Gurghiu a dovedit şi în acest an că este un adevărat eveniment cu tradiţie, organizat în aer liber. Deşi publicul era obişnui cu ploaia, care dealfel făcea parte din tradiţie, anul acesta vremea rea a ocolit petrecăreţii.

 

Nouă cupluri premiate pentru 50 de ani de căsnicie

 

Dragostea şi respectul a dăinuit peste ani pentru cuplurile care au împlinit în acest an 50 de ani de căsnicie. Acest lucru a fost marcat la Târgul Fetelor, ocazie cu care cele nouă cupluri au primit diplome din partea autorităţilor locale. O parte din cei premiaţi, au mărturisit că s-au cunoscut la acest Târg al Fetelor. Printre premiaţi a fost şi cuplul Anuţa şi Toma Csinadi, care s-au declarat mândri de viaţa avută “Au fost 50 de ani cu bune şi cu rele. Pentru a avea o căsnicie fericită este nevoie de răbdare şi lămurire. În căsnicia noastră eu am fost mai aprigă, că altfel nu ştiu ce se alegea de căsnicia noastră”.

Familia Csinadi alături de prieteni, copii şi strănepot

“Felicit primarul comunei Gurghiu şi echipa sa pentru perseverenţa cu care lucrează pentru păstrarea tradiţiilor. Pe lângă ce a avut Târgul Fetelor acum o sută cincizeci de ani, ediţia din acest an a mai pulsat cu ceva. Cu ocazia aceasta îi sărbătoreşte pe cei care acum 50 de ani au gustat din turta dulce cu oglindă şi au păstrat gustul acesteia până azi. Îi rog pe dânşii, pe lângă urarea de a fi împreună mulţi ani de acum înainte, să ne împărtăşească din experienţa lor de viaţă, cum au reuşit să păstreze gustul acelei turte dulci de acum 50 de ani, pentru că avem nevoie de această experienţă în zilele noastre” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Szabo Arpad.

 

Lucian Goga, prima dată la Târgul Fetelor

 

Printre oficialităţile prezente la eveniment s-a numărat şi prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, care s-a aflat pentru prima dată la acest eveniment “Mă bucur să fiu astăzi aici, pentru prima dată la acest frumos festival. Mă bucur că duceţi mai departe un eveniment a căror origini durează de sute de ani. Îmi încântă ochiul frumoasele costume populare care ne fac să ne amintim că nu avem voie să ne uităm înaintaşii şi că nu avem voie să ne oprim aici, ci trebuie să ducem cu noi, prin dumneavoastră, multă vreme de aici încolo tradiţiile populare” a menţionat acesta în discursul său.

DSC_1670

Denumirea de “târg de fete” derivă de la faptul că, aici se întâlnesc tinerii şi tinerele din localităţile învecinate Văii ,fiind prilej de prietenie, de apropiere, de iubire şi de multe ori, de logodnă şi căsătorie. Plimbându-se de mână prin târg, perechile fac o paradă a portului popular, a frumuseţii şi a dragostei. Se cunosc mai bine, intră în jocul târgului, această legătură pentru unii fiind pe viaţă.“Este o surpriză plăcută şi se observă că de această dată efortul a fost unul suplimentar. Ceea ce văd eu astăzi aici la Gurghiu este faptul că s-a pus mult suflet, iar atunci când ne întâlnim cu sufletul, într-adevăr ne dă o stare de bine. Sufletul este alături de cântecul şi costumul popular pe care astăzi l-aţi îmbrăcat cu generozitate” a declarat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

 

Puiul Târgului

 

Cadoul numit şi “puiul târgului”, pe care-l primeau fetele cu această ocazie, era turta dulce în formă de inimioară, având în mijlocul ei aplicată o oglindă, în care, obraz lângă obraz, cei doi tineri se priveau şi se admirau. Fata îi dăruia feciorului o batistă. De multe ori, din târg, fata mergea acasă la fecior, gura lumii clasificând acest gest ca şi cum “a luat-o din târg” sau a “furat-o”. De cele mai multe ori aceste legături erau premeditate, nefiind vorba de acte cu violenţă.

În trecut Târgul de la Gurghiu se ţinea în centrul comunei, lângă castel. Mai apoi, înmulţindu-se “târgoveţii” acesta a fost mutat într-o luncă a râului Gurghiu, lângă podul care face trecerea spre localitatea Caşva şi Adrian. Din cauza inundaţiilor din anul 1970, o mare parte din această luncă a fost distrusă, târgul mutându-se între două păduri de stejar, pe platoul Mocear, mai precis în locul în care se ţine astăzi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*