Tabăra Celestin Freinet – Săptămâna freneticilor la Sălard

Organizată la Sălard, în perioada 21 – 27 iunie, ediţia a VI-a 2015 a taberei de vară „Celestin Freinet” a unit peste o sută de copii, veniţi din judeţul Mureş, din oraşe precum Constanţa, şi chiar ţări precum Norvegia.

Învăţători, profesori şi monitori s-au unit pentru a pregăti o tabără cu adevărat interactivă intitulată „Celestin Freinet” o tabără cu activităţi diverse şi distractive. Copiii plini de energie şi creativitate, nu au poposit aici doar pentru distracţie, ci s-au putut întoarce acasă cu un bagaj de învăţături.

„Bucuria mea este nemărginită să vedem cum creştem de la un an la altul şi să percep impactul pe care şcoala noastră de vară îl are asupra copiilor. În fiecare an din viaţa noastră dăruim cu bucurie o săptămână ştiind că strădania noastră va rămâne o amintire vie în inimile acestor copii. Toţi ştim că avem copii talentaţi, dar metodele aplicate de noi în această şcoală de vară, reuşesc să scoată la iveală un spirit de libertate şi atitudine, tot ce este mai bun în aceşti copii. Mulţumirea mea este dublată de echipa de oameni deosebiţi pe care îi am alături şi care sunt deja parte din viaţa mea” spune Smaranda Puşcaş.

Copiii au fost organizaţi în grupe, supravegheate de monitori, liceeni cu experienţă în această tabără, fiecare grupă primind un nume de animal. Astfel au prins viaţă grupul Tigrii, Vulturii, Lupii, Pisicile şi grupul Vulpilor. În fiecare zi, cele cinci grupe au trecut prin rotaţie la toate atelierele zilei, urmând ca seara să povestească la bilanţul zilei tot ceea ce au realizat, ceea ce au învăţat sau exersat.

Zilnic, trezirea s-a dat la ora 7:00, apoi timp de o jumătate de oră, copiii din tabără au avut timp suficient să ofere atenţie camerelor în care au fost cazaţi pentru a face curăţenie. De la ora 8:00 Sabina i-a preluat pentru o oră de gimnastică pentru înviorare.

Nu a lipsit din tabără dorul de casă, dar pentru a compensa acest sentiment, copiilor le-au fost puse la dispoziţie, timp de o oră, telefoanele mobile pentru a lua legătura cu cei de acasă. În restul timpului, fără telefoane mobile, internet, tablete ori alte gadgeturi. Dacă-i tabără, tabără adevărată să fie!

Am rămas plăcut impresionată de unitatea ce s-a dezvoltat în cadrul taberei. Înainte şi după fiecare masă, indiferent că a fost mic dejun, prânz ori cină, copiii s-au implicat în pusul şi strângerea mesei. Au adunat farfuriile, tacâmurile, lăsând în urma lor curăţenie.

Pe parcursul întregii săptămânii, copiii din tabăra Freinet au fost puşi la un efort de creativitate în cadrul serilor tematice: Parada Modei, Personaje din desene animate, Concurs de cultură generală şi bineînţeles, cea mai aşteptată seară, Românii au talent, unde micii artişti au demonstrat că pot fi cântăreţi, dansatori, poeţi şi chiar magicieni. Şi pentru ca fiecare seară să fie completă, copiii s-au „întrecut” în ale dansului la serile de discotecă. Luminile au devenit difuze, iar DJ Ovi şi DJ Vasile au animat atmosfera până la orele 23:00.

Nu putem uita de panoul cu aprecieri, critici şi propuneri unde participanţii taberei şi-au trecut păsurile, nevoiele, plăcerile.

Merită să le amintim numele celor implicaţi, cadre didactice ce au făcut posibilă această frumoasă aventură din cadrul satului de vacanţă Integro: Smaranda, Sabina, Aurora, Cristiana, Mona, Silviu, Cipri, Vali şi Ştefi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*