Târgul Fetelor de la Gurghiu îşi aşteaptă peţitorii

11313124_674704069328251_5960337299271839970_oPuţine zile ne despart de tradiţionalul “Târgul Fetelor” ce se desfăşoară duminică, în data de 28 iunie 2015. Acest târg a captat atenţia locuitorilor Văii Gurghiului şi nu numai, de la început şi până astăzi.

 

Denumirea de “târg de fete” derivă de la faptul că, aici se întâlnesc tinerii şi tinerele din localităţile învecinate Văii fiind prilej de prietenie, de apropiere, de iubire şi de multe ori de logodnă şi căsătorie. Plimbându-se de mână prin târg, perechile fac o paradă a portului popular, a frumuseţii şi a dragostei. Se cunosc mai bine, intră în jocul târgului, această legătură pentru unii fiind pe viaţă.

 

Puiul Târgului

Cadoul numit şi “puiul târgului”, pe care-l primeau fetele cu această ocazie, era turta dulce în formă de inimioară, având în mijlocul ei aplicată o oglindă, în care, obraz lângă obraz, cei doi tineri se priveau şi se admirau. Fata îi dăruia feciorului o batistă.

De multe ori, din târg, fata mergea acasă la fecior, gura lumii clasificând acest gest ca şi cum “a luat-o din târg” sau a “furat-o”. De cele mai multe ori aceste legături erau premeditate, nefiind vorba de acte cu violenţă.

În trecut Târgul de la Gurghiu se ţinea în centrul comunei, lângă castel. Mai apoi, înmulţindu-se “târgoveţii” acesta a fost mutat într-o luncă a râului Gurghiu, lângă podul care face trecerea spre localitatea Caşva şi Adrian. Din cauza inundaţiilor din anul 1970, o mare parte din această luncă a fost distrusă, târgul mutându-se între două păduri de stejar, pe platoul Mocear, mai precis în locul în care se ţine astăzi.

Premierea cuplurilor ce împlinesc 50 de ani de căsnicie

Vasile Murar din Caşva

Vasile Murar din Caşva

 

Cu această ocazie vor fi premiate şi cuplurile care serbează 50 de ani de căsătorie. Printre aceştia se numără şi familia Murar din Caşva. “Au trecut repede aceşti ani că tinereţea-i scurtă. Mai greu e cu bătrâneţea că asta vine cu boala” ne-a mărturisit Vasile Murar. Tot de la el am aflat că odată cu strigatul peste deal se furau şi porţile de la case. “Băieţii fură porţile la acele case unde sunt fete de măritat. Acest obicei se mai ţine, aşa că eu tocmai am sudat poarta să nu o fure” a adăugat acesta.
Strigătul peste sat

În seara dinaintea târgului se făceau strigăte peste sat, între cete de feciori, dialoguri satirice, care aveau în centrul atenţiei lor potenţiali protagonişti ai logodnelor din târg. Toate aceste strigăte între feciori vestind această manifestare de referinţă a Văii Gurghiului.

Maria Pop din Caşva

Maria Pop din Caşva

 

“Mergeam când eram tânără pe jos, până acolo la târg că nu erau maşini ca acum. M-au strigat şi pe mine pe deal, dar era de mult şi nu mai ştiu ce au zis feciorii despre mine. Erau criticate multe fete, dar nu se lăsa cu supărare pentru că e un obicei. Pe atunci fetele erau mai cu ruşine, amu’s alte vremuri” ne-a spus Maria Pop în vârstă de 86 de ani, din satul Caşva.

“În tinereţe şi eu eram printre feciorii ce strigau peste deal. Lumea mergea în curtea şcolii şi asculta ce strigam noi. Fetele erau strigate şi de bine, dar şi de rău. Depinde cum s-a comportat fata peste an, că o faceau flăcăii de mândra mirare. Mai era un obicei de a duce fata cu roaba la târg” ne-a povestit Vasile Murar.
Nici în acest an nu vor lipsi aceste strigăte peste sat. Sâmbătă seara (27 iunie), feciorii îşi dau întâlnire în satul Caşva aparţinător comunei Gurghiu, se vor împărţi în două, vor urca pe deal şi vor striga fetele. Dacă-i de bine ori de rău, rămâne de văzut!

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gurghiu în colaborare cu Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului împreună cu Asociaţia Culturală „Pe Mureş şi pe Târnavă” . Deschiderea oficială a târgului va avea loc la ora 11.00, în prezenţa oficialităţilor. Pe scenă sunt aşteptaţi să urce artişti şi formaţii locale şi din împrejurimi. Cei prezenţi vor putea admira şi expoziţia de costume populare “Carul cu zestrea miresei” – Artă Meşteşugărească. Tot aici are loc lansarea de CD de muzică populară de pe Valea Gurghiului “Mâine-i târgul la Gurghiu”.

Rămâne doar să ne întâlnim şi să petrecem, duminică 28 iunie la Târgul Fetelor de la Gurghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*