Activităţile artistice plătite ale copiilor, trebuie declarate

Din data de 14 mai părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, piese de teatru, shootinguri, filme, concerte sau alte activităţi trebuie să anunţe acest lucru la Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reghin.

Dacă parinţii nu respectă această obligaţie, pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 5.000 de lei. Prevederile referitoare la prestarea de către copii a activităţilor remunerate sunt incluse în Hotărarea Guvernului nr. 75/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115 din 13 februarie şi se aplică de la data publicării. Totodată, în actul normativ este stabilit că prevederile referitoare la amenzi se aplică după 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia.

 

Parinţii care nu respectă noile obligaţii pot fi sancţionati cu amenzi de până la 5.000 de lei

Astfel că Serviciul Asistenţă Socială din cadrul Municipiului Reghin, face cunoscut faptul că, minorii pot presta activităţi remunerate, aşa cum sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 75/2015.

Copiii pot să desfăşoare activităţi în calitate de:

-actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, dar şi orice alte concursuri sau activităţi de scenă;

-actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat sau model în filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare;

-figurant sau model la şedinţe foto, cu sau fără scopuri publicitare;

-figurant sau model la prezentări de modă;

-sportiv profesionist în sportul de performanţă.

 

Concret, acest lucru se face prin depunerea unei note de informare, insoţită de următoarele documente:

-copia certificatului de naştere/actului de identitate al copilului (după caz);

-copii ale actelor de identitate ale părinţilor;

-copia actului de identitate al insoțitorului (dacă este cazul);

-certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste dacă

minorul este apt pentru a desfăşura activitatea în cauză;

-avizul psihologic prin care să se precizeze dacă particularitățile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat,în funcție de vârsta şi gradul de înțelegere, şi este de acord cu participarea la activitate, precum și recomandări speciale privind durata activității şi activitatea continuă;

-avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activități sportive de performanță), plus recomandări speciale privind durata activității şi activitatea continuă;

-adeverință din partea unităţii de învățământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului şcolar).

Atenţie părinţi activităţile renumerate ale copiilor trebuie declarate!

Potrivit noilor dispoziţii, părinţii sunt obligaţi ca, în termen de 10 zile lucrătoare de la începerea efectivă a activităţii copilului, să transmită Serviciului Public de Asistenţă Socială o copie a contractului, altfel riscă sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Sumele obţinute de către copil în urma prestării unei activităţi remunerate, vor fi administrate de părinţi, în conformitate cu prevederile Codului civil. Atentie! Copilul trebuie să fie însotit de un adult pe toată durata prestării activitaţilor. Acesta poate fi atât unul dintre părinţi, cât şi o persoană desemnata de aceştia sau de organizator. Dacă însoţitorul desemnat nu-şi respectă atribuţiile, riscă să fie amendat cu sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei.

,,Glasul Văilor” face apel atât la părinţii reprezentanţii legali ai copiilor cât şi la organizatorii unor asemenea evenimente, să anunţe din timp Serviciul de Asistenţă Socială, pentru a evita aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

Robert Robert

Sursa foto: www.sportnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*