Rusaliile sărbătorite la Ruşii Munţi cu muzică, dans şi artificii

A devenit deja o veche tradiţie ca Sărbătoarea de Rusalii să fie cinstită la Ruşii Munţi cu tradiţionalul ,,Târg al Portului Popular şi al Rusaliilor” care în acest an s-a bucurat de prezenţa a şapte ansambluri, o orchestră şi solişti de folclor de renume precum Ioan Dordoi şi Felix Gălan şi artişti de muzică uşoară precum Mircea Baniciu şi Rafael ex solistul IRIS. Apogeul manifestărilor a fost atins duminică la 22.30 odată cu startul focurilor de artificii care timp de 11 minute au luminat cerul comunei. La „Târgul portului popular şi al Rusaliilor”, participanţii au avut posibilitatea să deguste şi să îşi comande, atât produse tradiţionale româneşti cât şi gustări calde şi reci mai puţin tradiţionale preparate direct sub ochii lor. Alături de decoraţiuni, cadouri şi suveniruri, obiecte din sticlă, lemn, cadouri diverse, obiecte lucrate manual şi artizanat, comercianţii s-au străduit să îi răsfeţe pe copii cu o sumedenie de surprize, începând de la ,,roata norocului” la trenuleţe şi hinţi şi tot felul de jocuri realizând un adevărat parc de distracţii în târgul din apropierea terenului de fotbal.

 

,,Cupa Rusaliilor” a ajuns în posesia fotbaliştilor de la FCSB Ruşii-Munţi

 

Asociaţia Sportivă Mureşul Ruşii-Munţi, secţia fotbal, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Ruşii-Munţi, au organizat sâmbătă turneul amical “Cupa Rusaliilor” la minifotbal ajunsă la ediţia a V-a, cu 8 echipe la start. Evenimentul s-a desfăşurat între orele 10.30 şi 16.00. Locul III fost adjudecat de Atletico Pietriş, iar finala s-a disputat între FCSB Ruşii Munţi şi FC Iuventus Ruşii-Munţi, partidă încheiată cu scorul 0-0 învingând la loviturile de departajare la 7 m, FCSB Ruşii Munţi, care a câştigat pe lângă, diplome şi cupe şi un premiu în bani în valoare de 300 de lei. În paralel s-a disputat şi ,,Cupa Rusaliilor la tenis de masă” eveniment ajuns la ediţia a II-a. Concursul a fost organizat de Florin Marian preşedintele Clubului Sportiv Arena Reghin şi a strâns la start 46 de elevi şi 12 adulţi. Competiţia s-a disputat la 8 mese pe patru categorii. La categoria clasele I-IV, locul I a fost câştigat de George Miron, la categoria V-VIII, locul I a fost ocupat de Zsolt Papoi din Reghin care şi-a adjudecat şi titlul la categoria open (clasele I-XII). La categoria adulţi cel mai bun jucător de tenis de masă a fost Ioan Strugar din comuna Deda. Între orele 13.00-14.00 manifestările sportive de la Ruşii-Munţi au continuat cu un meci demonstrativ disputat între echipele Mureşul Ruşii-Munţi şi Best Kids Reghin categoria de vârstă 2006-2007 un amical tactic fără presiunea scorului. Sărbătoarea a continuat cu manifestări artistice. Concertele serii de sâmbătă au reunit recitalurile susţinute de Anonymus Band şi Roxana Raita, Mircea Baniciu şi rockerul Rafael fost manechin, cântăreţ şi călugăr şi ex. component al legendarei formaţii Iris.

 

DSC_0349

Spectacol folcloric cu invitaţi de la judeţ şi din Parlament

 

Duminică, în ziua de Rusalii, tradiţionalul târg şi-a continuat activităţile la scenă, iar comercianţii şi-au expus mărfurile în afara terenului de fotbal.

Deschiderea oficială a târgului i-a avut ca oaspeţi pe Ciprian Dobre în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean şi pe deputatul Cristian Chirteş. Spectacolul artistic a început la ora 15.30 cu Ansamblul ,,Plaiuri Mureşene” din Ruşii-Munţi şi Ansamblul Ghiocelul din ,,Bistra Mureşului” (Deda), a continuat cu Ansamblul folcloric din comuna Aluniş, Ansamblul “Cununiţa” din comuna gazdă cu solistele Roxana Raita şi Andreea Suci. De la orele 17.00 au urcat pe scenă Sergiu Grafi şi Orchestra, urmat de Ansamblul Artistic al Casei de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” din Reghin maratonul ansamblurilor încheindu-se cu Ansamblul Rapsodia Călimanilor din Topliţa. Seara de folclor s-a încheiat cu două recitaluri susţinute de iubiţii interpreţi Ioan Dordoi şi Felix Gălan la care tribuna terenului de fotbal a fost neîncăpătoare.

 

Declaraţii oficiale

“Nu numai de când sunt deputat vin la Ruşii-Munţi, este un târg tradiţional şi vin cu cea mai mare plăcere. Este un târg pe care puţine comune din judeţ îl fac, prin care sărbătoresc portul popular. Astăzi am fost şi în Reghin la Biserica cu hramul ,,Sfânta Treime” păstorită de preotul Dumitru Gherman şi m-a bucurat faptul că multe doamne purtau ii româneşti, ceea ce înseamnă că şi la oraş au început oamenii să îşi scoată din lada de zestre porturile populare. Cred că va trebuii să insităm ca la orice manifestare să ne mândrim cu aceşte veşminte şi chiar să inventăm noi manifestări sau să le redescoperim pe cele care promovează costumul popular. Fiindcă este o sărbătoare sfântă, vă urez tuturor sărbători fericite, să aveţi parte de o zi frumoasă şi Dumnezeu să ne ajute pe toţi” , a menţionat deputatul Cristian Chirteş.

,,Am toată speranţa că aceşti copii ai noştrii, am reuşit să îi educăm şi vom reuşi să îi facem să înţeleagă cum trebuie dusă soarta judeţului înainte. Nutresc că noi în fiecare zi trebuie să le insuflăm curaj şi să le spunem în fiecare zi copiilor noştri că îi iubim. O spun şi eu că îi iubesc pe copiii judeţului Mureş, că am deplină încredere în ei şi vă spun şi dumneavoastră că vă respect pentru că promovaţi astfel de sărbători” a declarat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean.

„Având în vedere că vremea a fost excepţională, noi ne-am străduit să organizăm „Târgul Portului Popular şi al Rusaliilor” şi în acest an pe toate gusturile şi pentru toate generaţiile. Întotdeauna ne place să venim cu surprize noi. Dacă prima zi a fost dedicată tineretului prin manifestările sportive şi muzica uşoară, a doua zi a manifestărilor s-a axat pe un spectacol de 6 ore de folclor dedicat celor trecuţi de prima tinereţe. Însă în parcul amenajat pentru cei mici în acest an am avut destul de multe posibilităţi de distracţii pentru copii care au putut opta şi pentru a se juca în parcul de sine stătător al comunei din faţa sălii de sport. Cred că participanţii care au ales să vină de Rusalii la Ruşii Munţi s-au simţit bine şi nu au plecat acasă dezamăgiţi” a precizat primarul comunei Ruşii Munţi Chiş Bălan Ilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*