De 1 iunie Parcul Central al Reghinului s-a transformat în ,,Orăşelul Copiilor”

O mie patru sute cincizeci de prichindei, însoţiţi de părinţi şi bunici, din Reghin şi împrejurimi, au venit de 1 iunie cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, în ,,Orăşelul copiilor” amplasat în Parcul Central, care timp de 7 ore a funcţionat de sine stătător, sub genericul „Oraşul celor mari, pe înţelesul celor mici”. Organizatorii celei de a doua ediţii a manifestării au fost Asociaţia Advent Kindergarten, Filiala Reghin şi Primăria şi Consiliul Local prin reprezentanţii Oltei Sabin, pastorul Bisericii Adventiste ,,Emanuel” din Reghin şi Zambor Camelia purtătorul de cuvânt al Primăriei Reghin. ,,Orăşelul Copiilor” este un program prin care copiii cu vârste între 6 şi 14 ani învaţă ce înseamnă un oraş real, cu pulsul activităţilor specifice fiecărei instituţii.

 

Comunitatea de copii l-a ales primar pentru o zi al Reghinului pe Răzvan Moldovan

 

La ora 10.00 după ce „Comunitatea de copii” şi-a ales un „primărel” în vârstă de 4 ani şi şase luni pe nume Răzvan Moldovan şi două consiliere, noul edil a tăiat panglica tricoloră, de la intrarea în ,,Orăşelul Copiilor” după care noua administraţie locală a dat start manifestărilor sportive, educative, de recreere şi divertisment dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Cu această ocazie primarul de drept al municipiului Reghin, ec. Maria Precup le-a transmis prichindeilor un mesaj ,,Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi că aţi ales să petreceţi altfel Ziua Copilului decât la calculator sau la televizor, iar părinţilor, că şi-au sacrificat ziua liberă şi sărbătoarea de astăzi venind în centrul municipiului nostru care, iată, a devenit „Orăşelul Copiilor”. Vă doresc să aveţi succes în tot ceea ce faceţi şi astăzi să vă bucuraţi de oraşul vostru!”. Oraşul în miniatură a cuprins 23 de standuri ale instituţiilor importante într-o comunitate. Cu această ocazie, copiii au învăţat ce rol au în societate şi ce activităţi desfăşoară primăria, poliţia, jandarmeria, şcoala, spitalul, aeroportul, muzeul, televiziunea etc. Anul acesta 5 dintre standuri au avut ca obiect de activitate testarea îndemânării copiilor şi a simţului practic la atelierul de creaţie şi meşteşuguri.

 

Record de participare la Concursul de desene pe asfalt

 

Acţiunea a mobilizat foarte mulţi copii în cele 5 jocuri educative şi recreative în sprijinul unui stil de viaţă sănătos, pregătite de organizatori şi voluntari. Cei mici au putut opta pentru a se întrece la concursul de role cu probe pentru fete şi băieţi, concursul de biciclete cu probă de obstacole, concursul de desene pe asfalt şi nu în ultimul rând concursul pentru copiii cu nevoi speciale. Concursul care a înregistrat cei mai mulţi participanţi a fost cel de desene pe asfalt la care s-au aliniat la start 91 de concurenţi şi care a fost câştigat de Robert Demuşa. Concursul de role pentru fete a fost adjudecat de Teodora Crişan în vârstă de 13 ani care până acum s-a prezentat publicului reghinean în calitate de solistă şi de actriţă în cadrul trupei de teatru de amatori ,,Din culise”. Locul I la concursul de role pentru băieţi a fost câştigat de energicul Laurenţiu Şimon. Însă ca la orice competiţie au existat şi consecinţe neprevăzute, astfel că la concursul de biciclete, organizatorii s-au trezit la start cu o participantă în vârstă de 5 ani şi 9 luni pe nume Denisa Blaga care a fost premiată cu premiu special pentru curaj de participare. Un alt premiu de suflet a fost câştigat de Ibi la concursul de nevoi speciale. Anul acesta organizatorii au pus accent şi pe activităţile de scenă care au captat atenţia masei de spectatori cu o reprezentaţie teatrală ,,Scufiţa Roşie” şi momente muzicale pregătite de Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu” şi Gimnaziul de Stat „Augustin Maior” – Secţia de Muzică, sub bagheta dirijorului Ioan Conţiu. ,,Dacă anul trecut au participat la această manifestare 1023 de copii, în acest an 1450 de copiii au primit viza în paşaportul folosit pentru a vizita „Orăşelul Copiilor”. Ne-am aşteptat la 1500 de copii, dar nu în ideea că numărul participanţilor ar reflecta succesul, ci am fost pregătiţi să asimilăm această cifră de participanţi, ca şi bază materială şi resurse. În final sunt mândru că eforturile noastre, de a le oferi cea mai frumoasă zi de 1 Iunie, au fost răsplătite cu zeci de mii de zâmbete”, a precizat managerul de proiect Oltei Sabin, pastorul Bisericii Adventiste ,,Emanuel” din Reghin.

 

,,Micul Jurnalist” organizat de ziarul „Glasul Văilor”

DSC_0452

Anul acesta standul Trustului de presă „Gliga” a organizat activităţi şi concursuri atât la postul local Gliga TV, cât şi la Radio Son şi la ziarul ,,Glasul Văilor”. Dacă la televiziune copiii au putut face figuraţie live pe un ecran de televizor alături de un clovn, la radio şi-au înregistrat vocile, iar la ziar au putut să îşi verfice potenţialul creativ la concursul ,,Micul Jurnalist”.

În urma interviurilor realizate şi probelor la care au fost supuşi copiii, Mara Crina Dumitrache în vârstă de 8 ani elevă la Gimnaziul ,,Mirona,, a obţinut titlul de ,,Cel mai bun fotograf junior”, ,,Cel mai spontan jurnalist”, a fost desemnat Dan Dobrescu elev în clasa a II-a A din cadrul Gimnaziului ,,Alexandru Ceuşianu”. Titlul de ,,Cel mai practic jurnalist” a fost câştigat de Atănăsoaie Maria în vârstă de 10 ani elevă în cadrul Gimnaziului ,,Alexandru Ceuşianu”, iar titlul de ,,Cel mai diplomat jurnalist„ a fost adjudecat de Florea Andra Casiana în vârstă de 10 ani elevă a Gimnaziului ,,Alexandru Ceuşianu,,. Darius Varodi în vârsta de 9 ani, elev la Gimnaziul ,,Florea Bogdan,, cu flerul său a dat dovadă că merită din plin titlul de ,,Cel mai bun jurnalist de anchete,,. La final copiii au fost premiaţi de Redacţia ziarului cu premii constând în dulciuri, ziare, legitimaţii de ,,jurnalist pentru o zi”, căni personalizate, tricouri inscripţionate cu sigla ziarului ,,Glasul Văilor” şi baloane trăind o experienţă care peste timp poate îi vor inspira să aleagă o profesie nobilă şi de ce nu, să devină jurnaliştii ai generaţiei de mâine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*