
Vânatul României o carte scrisă la maturitate deplină
Biblioteca municipală a găzduit în 22 mai un eveniment editorial de excepţie pentru iubitorii cărţii din Reghin… şi nu numai! Luni, 22 mai 2015, fostul director al Colegiul Silvic din Gurghiu, ing. doctorand, Mihai Gherghel și-a lansat cea mai recentă carte scrisă, ,,Vânatul României,, tipărită la Editura ,,Petru Maior,,. Lansarea s-a făcut în cadrul ,,Colocviului Naţional – Ovidiu Bojor,,Fitoterapia Tradițională și Modernă,, organizat în premieră de Biblioteca ,,Petru Maior,, și moderat de Sorina Bloj. Aşa cum stă bine unui scriitor de calibru, în silvicultură și vânătoare, evenimentul a reunit nu doar prieteni şi colegi de breaslă ci și silvicultorii din mai multe orașe din țară şi personalități culturale şi din alte domenii, care au ținut să-i fie alături autorului cu acest prilej. Mihai Gherghel și-a început discursul cu un îndemn adresat tuturor celor care au statutul de vânător, de a îngriji și de a proteja vânatul României și a demonstrat după șase cărți scrise în același domeniu silvic că este un profund observator care umanizează ,,lumea celor care nu cuvântă,, tratând-o cu înțelegere, blândețe și tandrețe.
O carte obligatorie pe rafturile adevăraților vânători
Cartea tipărită în 2.000 de exemplare, este o adevărată ,,disertație,, în domeniul vânătorii, care se bucură de rodul experienței de silvicultor și dascăl deopotrivă a autorului, experiență acumulată în anii studenției la Facultatea de Silvicultură din Brașov și complectată ulterior cu aproape 40 de ani de activitate la renumita școală silvică din Gurghiu, unde a predat la catedră și a condus instituția ca director până la pensionare. Autorul în vârstă de 74 de ani a scris despre un subiect tabu la vârsta maturității depline, o carte cu o valoare deosebită care ar trebui să ajungă obligatoriu pe rafturile bibliotecilor tuturor vânătorilor adevărați.
În cadrul lansării, Mihai Gherghel a mulțumit public nepotului său, ing. silvic Eugen Comșa, șeful Ocolului Silvic Târlungeni-Brașov, prezent în sală, pentru ajutorul care i la acordat i-în procurarea de la cele mai renumite Târguri și Expoziții de Vânătoare din Germania și Austria, a noutăților de ultimă oră cu privire la vânat și la actul de vânătoare. Cartea, tipărită în condiţii grafice excelente, îmbină armonios textul cu imagini. Lucrarea este structurată pe XIV capitole, tratând în cele peste 600 de pagini, subiecte legate de patrimoniul vânătoresc, clasificarea, descrierea, răspândirea și valorificarea vânatului, metode de vânătoare, armele și muniția necesară, etica vânătorească, rețete vânătorești și nu în ultimul rând autorul a dedicat un capitol amplu încadrării trofeelor de vânat medaliabile pe specii.
O seară cu iz elitist cu și despre vânat
Au vorbit cu acest prilej scriitorul și publicistul Mircea Artimon Mihail, academicianul prof. univ. Dr. Ovidiu Bojor, scriitorul și publicistul Ilie Frandăș, editorul Mircea Nădășan, poetul și ex. reporterul BBC Ioan Bândilă Mărceanu, directorul DSVSA Mureș, dr. Vasile Liviu Oprea, Marcel Mândru directorul Colegiului Silvic Gurghiu și Nicolae Bâzgan, directorul Fabricii de Instrumente Muzicale ,,Hora,,. A fost o seară magică în care toți invitații la cuvânt ai autorului au făcut un apel la cei prezenți în sală, să citească ,,Vânatul României,, o carte extraordinară despre arta vânatului, scrisă cu multă trudă și suflet și fără resentimente. O carte care poate fi considerată și un omagiu adus tuturor vânătorilor din țara noastră, având la bază spiritul de sacrificiu de care s-au învrednicit cei care au făcut ca România să fie ,,Un Paradis al Vânătorilor,,. Cartea a înregistrat atât un succes de critică, cât mai ales de public, o carte la mare căutare de specialiști și nu numai care presimt că nu peste mult timp va fi reeditată.
Bun gasit!
Unde se poate comanda cartea distinsului profesor? Am incercat sa gasesc editura, fara rezultat, la fel si pe cautarile de pe internet, mi-ar fi de folos un contact direct. Multumesc!
Buna ziua dl. Cristian va trimit numarul de telefon al autorului cartii @Vanatul Romaniei@/ 0265/536/253. Si va aduc la cunostiinta ca distinsul prof. va mai lansa o carte de specialitate cu titlul ,,Specii lemnoase de interes forestier si ornamental,, Dendrologie si arboricultura ornamentala. Cartea contine 530 de pagini, din care 300 color. In carte sunt descrise 205 specii de arbori si arbusti indigeni si exotici. Scuze de intarzaiere.