„Regele escrocilor” din România s-a născut la Reghin
Reghineanul Mihai Clipea în vârstă de 63 de ani cunoscut în lumea anchetatorilor ca ,,Regele escrocilor” a fost eliberat anul acesta în 20 aprilie din penitenciar. Omul, căruia puşcăria i-a devenit prima casă, a reuşit să înşele în formă calificată sute de oameni, în cei 37 de ani de când s-a specializat în „ţepe”. A ajuns prima oară la Miliţie la vârsta de 18 ani, iar la 26 de ani a intrat prima oară după gratii pentru înşelăciune. De atunci, escrocul a strâns nu mai puţin de 30 de dosare şi peste 40 de ani de condamnări administrate de instanţele de judecată. Pe lângă înşelăciuni, reghineanul a săvârşit o serie de infracţiuni de uzurpare de calităţi oficiale, de-a lungul anilor dându-se drept inspector comercial, medic, ofiţer al fostei Securităţi, poliţist, procuror, patron de fundaţie de întrajutorare, inspector de metrologie, medic pentru Summit-ul NATO din Poiana Braşov, inspector de primărie, angajat al Crucii Roşii, consilier de preşedinte al Consiliului Judeţean şi chiar diplomat. Toate aceste funcţii le-a avut doar teoretic, fiindcă în realitate nu a avut nimic de-a face cu munca, nu a muncit pe state de plată nici măcar o zi. Reghineanul şi-a petrecut ultimii 27 de ani în puşcărie şi de fiecare dată când a fost eliberat a promis poliţiştilor că se va reabilita. Mai nou s-a apucat de scris poezii reuşind să impresioneze prin calităţile poetice ale textelor şi prin umanitatea de care dă dovadă în versuri anchetatorii şi procurorii.
Mihai Clipea e liber din nou
Momentan nimeni nu ştie unde locuieşte Mihai Clipea, el fiind un cetăţean voiajor, care îşi schimbă domiciliul foarte des, reşedinţa sa fiind o necunoscută chiar şi pentru oamenii legii. Ultima înşelăciune a comis-o în 2013, când abea împlinise un an de la ultima eliberare. Mihai Clipea, s-a recomandat ca fiind consilierul unui reprezentant al administraţiei publice locale din Braşov şi a cerut de la mai mulţi bătrâni, câte 250 de lei pentru urgentarea unor acte care să faciliteze indexarea pensiilor. Poliţiştii l-au reţinut în mai 2013, a fost judecat şi condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelăciune. Pentru că omul s-a comportat ,,exemplar” în detenţie momentan este liber. Însă de fiecare dată când a fost eliberat condiţionat, după efectuarea a două treimi din pedeapsă, recidivistul s-a reîntors, la câteva luni, în celulă.
În 1978 a dat o ţeapă de 600.000 de lei
Prima lovitură a dat-o în 1978, câştigând o avere din vânzarea fictivă de covoare, după ce a înşelat asistentele Spitalului Judeţean din Tîrgu Mureş, pretinzând că lucrează la Direcţia Comercială. Contra unei sume de bani, le-a promis acestora covoare persane lucrate manual. Clipea recunoaşte că a câştigat atunci 600.000 de lei şi doi ani a ţinut banii ascunşi. I-a împachetat într-un sac şi i-a ascuns într-un nuc, după care i-a mutat într-un cireş. Fiind la prima condamnare a fost cu suspendare, aşa că a avut timp să cheltuie banii pe distracţii. Abia după doi ani a făcut cunoştinţă cu puşcăria, când a primit prima condamnare cu executare, de un an şi 9 luni.
Chiar şi Revoluţia din 23 decembrie 1989 l-a prins pe Clipea în arestul Miliţiei Braşov, au urmat apoi alte înşelăciuni care l-au făcut celebru precum vânzarea Parcului Central ,,Nicolae Titulescu” şi a Cimitirului Eroilor din Braşov pentru care a încasat 20.000 de mărci în 1990 de la un om de afaceri german.
Mihai Clipea un expert în înşelăciuni
Conform unui articol din ,,Adevărul.ro” publicat în 21 mai 2014, Clipea mărturiseşte că ,,ai nevoie de antrenament pentru a fi escroc. A executat aproape 30 de ani de puşcărie, în mai multe penitenciare din ţară şi nu şi-a schimbat specialitatea timp de 40 de ani. Recidivistul a comis numai fapte de înşelăciune şi chiar el recunoaşte că nu poate să fac nicio înşelăciune decât dacă serveşte înainte câteva pahare de coniac sau votcă, după care îşi pregăteşte textul ca un actor în oglindă. Chiar dacă opinia publică îl cataloghează ca fiind un ,,escroc de profesie” din sutele de persoane pe care le-a înşelat, Clipea mărturiseşte că au fost şi câteva cazuri în care le-a dat banii înapoi celor înşelaţi pentru că a avut mustrări de conştiinţă. ,,Eu sunt un escroc sentimental, de modă veche. Nu sunt ca alţii, care înşală cu sume mari de bani. Am luat sume modice şi nu am dat în cap la nimeni. Oamenii aveau atâta încredere în mine, încât ei îmi spuneau unde îşi ţin banii şi îmi luam singur câte 200-300 de lei. Atât timp cât sunt proşti pe lumea asta, meseria de escroc nu va dispărea“, declara Mihai Clipea în acealaşi interviu din 2014.