Tulgheşul la zi de mare sărbătoare!

Aşa ca peste tot în ţărişoara noastră ieri, 21 Mai 2015, la Tulgheş a fost o zi în care eroii neamului au fost comemoraţi. Sub soarele cald, sub un cer albastru şi clar i-am simţit prezenţi alături de noi la căpătâiele eroilor noştri, sus în cimitirul din curtea bisericuţei, monument istoric, de la Pârâul Mărului pe însăşi Împăraţii Constantin, cu mama lui, Elena.

Aici, în fiecare an, venim cu mic cu mare, în strai naţional, să ne comemorăm eroii tulgheşeni care şi-au dat viaţa pentru ca noi azi, să ne bucurăm de un trai liniştit într-o ţară independentă, într-un Ardeal românesc. Oamenii din comună au venit ca întotdeauna cu jertfe pentru a le oferi în memoria celor, aici, îngropaţi.

Elevii şcolii au venit şi anul acesta aşa cum fac mereu, încolonaţi cu drapele în fruntea coloanei, cu coroanele în mâini şi flori pe braţe cântând cântece patriotice, ca nişte adevăraţi soldaţi. Aici, până ce slujba, din bisericuţa Sf.Arhangheli Mihail şi Gavriil, s-a închiat, copiii au pus flori de liliac şi narcise pe capiştile mormintelor eroilor noştri.

După obişnuitul Tedeum, care a sunat dumnezeieşte din vocile celor doi preoţi – Părintele Vasile Tanasă şi Părintele Marius Ţepeş (profesor de religie la Şcoala Gimnazială din Tulgheş) au urmat pe acordurile cântecului, Imnul Eroilor, depunerile de coroane din partea:

Primăria Tulgheş, Consiliul Local Tulgheş, Partidul Social Democrat Tulgheş, Şcoala Gimnazială Tulgheş, Poliţia Tulgheş.

După depunerea de coroane ne-a emoţionat pe toţi, interesanta şi cuprinzătoarea alocuţiune a primarului Marcel Vancu. Serbarea s-a încheiat cu un foarte scurt spectacol oferit de Şcoala Gimnazială Tulgheş împreună cu o parte a Ansamblului “Plaiuri Tulgheşene”. Astfel, pentru început, corul şcolii, dirijat de profesoara de muzică, Mihaela   Vătămanu, a interpretat Imnul de Stat – Deşteaptă-te române, Imn de slavă(prelucrare folclorică) şi ,,Pui de lei”;

Cei trei copii din clasa ,,I” coordonaţi de învăţătoarea Scoruş Lauriţa ne-au încântat cu poeziile: “Cântec” de George Coşbuc, recitată de eleva Bartis Nadia; “Scut şi armă” de George Coşbuc, recitată de elevul Grigoriu Flavius, “Limba noastră” de Alexandru Mateevici, recitată de eleva Bârsan Denisa

Ansamblul ,,Plaiuri Tulgheşene”, ajutaţi la refrene de corul şcolii, au înterpretat cântecele ,,Buciumul răsună iară” şi ,,Se-adună moţii sub gorun”, sub coordonarea Ref. Cămin Cultural Tulgheş, Lăcrămioara Pop, cu acest moment încheindu-se serbarea.

Nu-mi mai rămâne la finalul relatării mele, decât să transmit tuturor celor care şi-au sărbătorit ieri ziua de nume aşa:

Elenuţă ori Ileană,

bruneţică ori bălană;

zi îi mare sărbătoare:

şi-mpăraţi şi Înălţare.

şi Constantin împărat şi eroi de omagiat;

Dar-ar Domnu să trăim

tot împreună să fim,

eroii să-i pomenim!
Elene şi Constantini:
La mulţi ani şi vă iubim !!!

Rămas bun până la o altă relatare vă spune din Tulgheş,

Lăcrămioara Pop

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*