Declaraţie politică Cristian Chirteş, deputat PNL

11357199_557610114379566_8676471346672869063_oPrezenta declaraţie politică se referă la un aspect foarte important în ceea ce priveşte viitorul micilor fermieri și în special al micilor producători de lapte. Este vorba de aplicarea prevederilor Legii 145/2014 în domeniul laptelui de bovine și ovine.

Această lege stipulează faptul că în conformitate cu prevederile articolului 7 și 8 ,,se interzice comercializarea produselor agricole fără carnet de comercializare.”

Din păcate, această lege și aplicarea ei se adresează și unei categorii de oameni săraci și bătrâni, care nu vor reuși să se alinieze cerințelor prevăzute în prezenta lege.

Dacă acestă lege se aplică, respectând condițiile DSV, colectarea laptelui este obligatorie de 2 ori pe zi, deci țăranul va trebui sa se deplaseze la punctul de colectare cu 2 file pe zi, ceea ce înseamnă că unui țăran nu îi ajunge un carnet de comercializare pe lună, deoarece are 40 file. Costul acestuia este între 30 de lei și 80 de lei iar venitul unui mic producător de lapte este de 100-150 de lei.

Am informații că marile firme deja au renunțat să colecteze laptele micilor producători români, deoarece presupune o muncă infernală atât la sediul firmelor cât și în cadrul primăriilor unde se vor centraliza și raporta către finanțe. Acestor firme o să le fie mai convenabil să importe laptele din străinătate decât să achiziționeze laptele autohton.

Iată un alt motiv prin care țăranul român va renunța la creșterea de animale, din cauza birocrației și îi luăm poate și singura sursă de venit.

Completarea formularului din carnetul de producător este imposibilă în formatul din lege deoarece, la plecarea din curte, micul producător trebuie să specifice cantitatea de lapte, prețul unitar și prețul total. Se știe că în contractul negociat de procesatori cu producătorii de lapte plata se face la unități de grăsime, care la sfârșitul lunii transformă laptele dintr-o cantitate în una mai mare sau mai mică.

Care ar fi soluția? Amendarea Legii 145/2014 prin modificarea art. 7 și 8 în care emiterea certificatelor de producător pentru micii fermieri cu una sau două vaci să se facă lunar.

Iată cum o lege care era destinată combaterii speculanților și samsarilor din piețe lovește de fapt în țaranii și micii producători de lapte.

Fac un apel pe această cale tuturor colegilor parlamentari de a modifica, în regim de urgență prevederile Legii 145/2014, pentru a debloca o situație deosebită apărută în agricultura românească.

 

Vă mulțumesc!

 

Deputat PNL Circumscripţia electorală nr 28 Mureş,

Cristian CHIRTEŞ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*