Viorel Muntean, inginerul care a demontat mitul pompei de apă fără consum de energie

DSC_0733Viorel Muntean este un inginer polivalent din Reghin care în urmă cu un an a reuşit să îmbunătăţească aplicaţiile pompelor ce funcţionează pe baza fenomenului hidraulic de”Lovitură de berbec”, realizând un lucru inedit. Cu ajutorul unei pompe de apă, prin intermediul acestui principiu, a ridicat nivelul apei de la 1,5 m la 14,5 metri înălţime, prin folosirea energiei naturale a apei şi obţinând valori pentru debitul refulat, mult peste valorile vehiculate în domeniul de specialitate. Reghineanul a demontat un mit legat de această pompă, dezvoltată de fraţii Montgolfier Joseph-Michel şi Annonay referitor la debitul de apă refulat. Inginerul recunoaşte că inovaţia a descoperit-o dintr-o eroare, după 10 variante de punere în funcţiune. ,,Experimentul pe care l-am realizat eu anul trecut în zona Reghinului este de fapt o extindere a principiului, iar inovaţia care am reuşit să o fac este o creştere a debitului de apă refulată de această pompă cu aproximativ 20% peste ceea ce s-a obţinut la ora actuală pe plan mondial. Mi-am dat seama cum funcţionează saltul de presiune, cuantificat de relaţia lui Yukovschi la mişcări alternante ale fluidelor, în funcţie de anumiţi parametrii şi am reuşit să introduc un element nou care măreşte acea energie. Executată industrial pompa poate avea debit, presiune şi randament, substanţial îmbunătăţite” a declarat pentru ,,Glasul Văilor”, Viorel Muntean.

Reghineanul are în palmares două inovaţii

După ce a absolvit Institutul Politehnic de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini din Tîrgu-Mureş, Viorel a obţinut prin concurs un post la Secţia Proiectare Prototipuri din cadrul Intreprinderii Metalurgice ,,,Metalurgica” Reghin unde a făcut muncă de proiectare prototip până în anul 1998. Prima sa inovaţie tehnologică realizată a fost un ,,Dispozitiv pentru rectificări interioare a conductelor pentru fluide, în vederea diminuării efectelor fenomenului de cavitate, inovaţie tehnică cu care şi-a şi făcut proiectul de diplomă, iar lucrarea practică a fost realizată pentru Combinatul de Îngrăşăminte Azotoase din Tîrgu-Mureş şi aplicată în producţie la data respectivă. Cea de-a doua inovaţie a inginerului este un element de amortizare a şocurilor pe baza unor bucşe din cauciuc la ,,Sistemul de frânare inerţial al remorcilor agricole”, sistem omologat la Institutul de Cercetare şi Proiectare din Băneasa. După ce şi-a încetat colaborarea cu Institutul şi-a deschis o afacere de comerţ în sfera pieselor tehnice şi în paralel s-a specializat şi ca inginer diplomat. Apoi a continuat cu o specializare în psihologie, pedagogie şi în legislaţia rutieră, domeniu în care a activat până nu demult ca profesor. Însă în toţi aceşti ani, reghineanul a studiat foarte mult principiile fizicianului Nikola Tesla, legate de energiile neconvenţionale şi este convins că în ştiinţă şi cunoaştere în general, întotdeauna va exista ceva nou de aflat.

 

Experimentul a controlat intensificarea ,,Loviturii de Berbec”

 

Pompa de apă pusă în funcţiune de Viorel Muntean funcţionează doar cu energia apei produsă de căderea acesteia printr-o diferenţă de nivel de 1,5 metri, deşi în literatura de specialitate se menţionează că efectele loviturii de berbec se pot valorifica doar printr-o diferenţă de nivel de minim 2,5 metri. Presiunea apei, la intrare în pompă, corespunzătoare diferenţei de nivel, (aproximativ 0,15 bar), a fost amplificată prin aceasta, pe principiul ,,loviturii de berbec”, de aproximativ 25-40 de ori. Astfel că la partea de refulare pompa a produs o presiune considerabilă. Sursa de apă folosită de inginer este un izvor cu un debit de circa 5-6 litri pe minut. Pompa realizează o presiune de 1,8 bar corespunzătoare nivelului de ridicare al apei refulate la o înălţime de 14,5 metri, obţinută prin intermediul unui stâlp vertical, debitul de apă pompat fiind mai mare cu aproximativ 20% faţă de pompele uzuale similare. Presiunea maximă realizată de această pompă este de aproximativ 6 bari atunci când conducta de refulare este obturată, presiune vizualizată pe un manometru calibrat şi verificat metrologic. Experimentul inginerului a fost filmat şi încărcat pe canalul de Youtube pe 9 ianuarie anul curent şi chiar dacă momentan pompa este o improvizaţie manufacturieră deja a stârnit interes în sfera televiziunilor şi chiar al potenţialilor clienţi. Visul inginerului este să încerce să folosească aceasta pompă la scară industrială pentru a vedea dacă inovaţia îşi păstrează aceiaşi parametrii. De curând a primit o propunere din partea administraţiei mănăstirii Tismana din judeţul Gorj, pentru a amenaja o astfel de pompă cu energie liberă care este necesară în urma ultimelor modificari hidrotehnice la lăcaşul de cult. Momentan inginerul este mulţumit că a realizat prototipul de pompă ,,,free energy” şi eforturile şi orele de studiu nu au fost inutile. Urmează paşii necesari pentru procesul de patentare şi omologare pentru producţia zero şi speră ca în viitorul apropiat să reuşească să aplice prototipul în producţia de serie.

 

 

Un comentariu

  • Domnule Ing. Viorel Munteanu
    Felicitari pentru imbunatatirea adusa la pompele ce functioneaza pe baza fenomenului hidraulic LOVITURA DE BERBEC .Astept ca noul prototip sa intre in productie de serie.
    Pentru ca si eu sunt autorul mai multor inventi si cunosc oameni deosebiti cu firme le voi aduce la cunostinta acest lucru la Craiova.
    Cu multa stima,Parvuloiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*