S-a înfiinţat Liga Scriitorilor la Tîrgu-Mureş
În 8 mai, un grup de scriitori, poeţi şi gazetari entuziaşti din judeţul Mureş au luat iniţiativa înfiinţării, la nivel local, a Ligii Scriitorilor Români. Şedinţa de constituire a Ligii Scriitorilor Români-Filiala Mureş avut loc la Centrul de Dezbateri Socio-Politice şi Culturale „ Aurel Emil Dandea” din Tîrgu-Mureş, eveniment la care au participat şi Lazăr Lădariu, redactorul şef al cotidianului ,,,Cuvântul Liber”, prof. Dimitrie Poptămaş şi scriitoarea Mariana Cristescu, care au ţinut să dea câteva sfaturi preţioase şi utile legate de coeziunea, prietenia şi buna înţelegere între scriitorii mureşeni. Mircea Dorin Istrate a fost ales preşedinte al Filialei Mureş, în unanimitate de către cei 15 membri ai Ligii Scriitorilor în urma unui vot deschis, iar pe funcţia de vicepreşedinte au fost validaţi publicistul şi scriitorul Ilie Frandăş din Reghin şi poeta Viorica Feierdan de la Târnăveni. Printre membrii Ligii Scriitorilor Români din Mureş care au răspuns prezent la constituire s-au numărat Raşcu Mihaela, Baciu Ioan, Torpan Ioan, Dumitru Silitră, Bândilă Ioan, Mihaela Cernea, Nanu Marius şi Petru Lechinţan.
Mircea Dorin Istrate este preşedintele Filialei Mureş a Ligii Scriitorilor
Mircea Dorin Istrate denumit de critici ,,Voievodul poeziei Ardeleneşti” s-a născut în 17 aprilie 1945 în Adămuş judeţul Mureş. A absolvit Facultatea de Istorie-Geografie din Oradea promoţia 1973. A lucrat mai întâi ca profesor apoi ca director la Şcoala Generală din comuna Băgaciu, a fost apoi de-a lungul anilor director la Muzeul Orăşenesc Târnăveni, restaurator în cadrul Muzeului Judeţean Mureş şi ofiţer superior în Serviciul Român de Informaţii, domeniu din care s-a pensionat în anul 2000. În ciuda faptului că a debutat la 63 de ani, Mircea Dorin Istrate a dat dovadă de o bună educaţie filosofică transpusă sub semnul cuvântului în spirit civic care i-au adus aprecieri încă de la început din 2006 când şi-a publicat primele versuri în paginile cotidianului ”Cuvântul liber,,. Astăzi poetul are 10 cărţi scrise şi 30 de premii naţionale şi internaţionale în palmares printre care se numără şi Premiul Bibliotecii Municipale „Petru Maior,,,Reghin obţinut la Concursul Naţional de Creaţie Literară „Prima iubire”, ediţia a II-a în anul 2009. „În cumpăna vremurilor. Pasteluri şi alte poezii” şi „Picuri de lacrimă”, sunt cele mai recente volume lansate de autor în luna aprilie şi poetul Mircea Dorin Istrate nu se opreşte aici. A declarat pentru ,,Glasul Văilor” că a mai finalizat trei cărţi gata de tipar ’’Icoanele Neamului Românesc’’ ,’’Lăcrimaţii mei părinţi” şi ’’Modele de urmat’’, pe care speră să le publice în cursul acestui an.
Apel la iubitorii de condei!
Filiala Mureş face apel la toţi creatorii de poezie şi proză din judeţ, care nu au putut fi contactaţi până la constituirea filialei şi vor să fie părtaşi la reunirea iubitorilor de condei sub egida unei asociaţii de creaţie. Scopul filialei este promovarea creaţiei literare a membrilor săi prin editarea unei reviste proprii, înfiinţarea unui cenaclu literar şi desfăşurarea a cât mai multor activităţi în teritoriu, pentru a trezi gustul şi dorinţa oamenilor de a citi cât mai multă proză şi poezie. ,,Pe lângă aceste deziderate dorim descoperirea, educarea, promovarea şi atragerea unor tinere talente care să înlocuiascăS în timp, generaţia noastră atât de dezorientată şi aflată mereu sub vremi. Asta întrucât, în acest timp neprietenos, habotnic, sărăcit de tot şi toate, fără ideal şi orizont, dacă pierdem şi cultura am pierdut tot ce ne-a mai rămas pentru a fi umani şi a mai putea supravieţui.” a concluzionat preşedintele Uniunii Scriitorilor Filiala Mureş, Mircea Dorin Istrate.