
Muzeul Etnografic Reghin a mai bifat o ediţie marca „Tezaure umane vii mureşene”
Muzeul Etnografic din Reghin a organizat în data de 17 mai începând cu orele 16.00 cea de-a II-a ediţie a evenimentului “Tezaure umane vii mureşene”, dedicat colaboratorilor muzeului, prilej de descoperire şi cunoaştere a istoriei şi patrimoniului muzeal şi de acordarea distincţiei ,,Tezaure umane vii mureşene”. Programul manifestării a cuprins o lansare, un recital de poezie populară, momente artistice folclorice, decernare de diplome care au culminat cu un târg al meşterilor populari. Toate în ideea de a identifica cât mai multe persoane care performează într-un anumit domeniu care vor fi ulterior recomandate în vederea obţinerii titlului de “Tezaur uman viu” un titlu onorific oferit de Ministerul Culturii. Amfitrionii evenimentului au fost Roxana Man, managerul muzeului, Maria Borzan cercetător ştiinţific şi Sorina Bloj directorul Bibliotecii ,,Petru Maior”.
Muzeul Reghinului alege an de an valori ale satului mureşean
În fiecare an, de Ziua Muzeului specialiştii aleg noi valori ale satului mureşean pentru a fi declarate ,,Tezaure umane vii mureşene,, Cu acest prilej organizatorii au lansat şi o broşură intitulată ,,Tezaure umane vii mureşene,, editată de Editura Nico şi coordonată de Maria Borzan în care sunt prezentaţi 17 mureşeni păstrători de tradiţii în cuprinsul a 34 de pagini atât de la ediţia I din 18 mai 2014, cât şi de la ediţia din 2015. Muzeograful Simona Loredana Bogdan a vorbit despre ,,Valenţele şi Importanţa Patrimoniului Cultural Imaterial”, făcând o delimitare clară a caracteristicilor patrimoniului cultural etnic şi religios şi o paralelă între rolul şi semnificaţia listei patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO şi Registrul naţional al patrimoniului cultural imaterial. Programul a continuat cu o serie de momente culturale diverse care şi-au propus să identifice mai multe persoane care performează într-un anumit domeniu. ,,Am ales să organizăm această activitate desfăşurată în parteneriat cu Primăria Municipiului Reghin cu Asociaţia ,,Moşteniri Mureşene” şi Casa de Cultură ”George Enescu” în această zi nu întâmplător, deoarece astăzi celebrăm şi ziua muzeului sărbătorită de muzeele din toată Europa la 18 mai. ,,Tezaurele umane vii” este o iniţiativă UNESCO din 2003 privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, care urmăreşte, creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a acelor persoane care sunt păstrătoare de elemente de cultură imaterială contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acesteia” a declarat Roxana Man, managerul muzeului reghinean. Aceasta a mai adăugat că prin acest program se doreşte recunoaşterea la nivel naţional atât de comunitatea de purtători cât şi de cea ştiinţifică a calităţilor unor persoane considerate creatoare de cultură imaterială şi care fac dovada în domeniu excepţional cu mijloace tradiţionale autentice nealterate.
Tezaure umane vii la târgul meşterilor populari
Printre ,,Tezaurele umane vii mureşene” nominalizate anul acesta în broşura cu acelaşi nume s-au numărat, rapsodul popular Vasile Crişan şi meşterul popular Viorica Hârşan din Reghin, poetul popular Ioan Bândilă Mărceanu din Brâncoveneşti, rapsodul popular Mărioara Popovici din Vătava, poetul popular Viorica Şandru din Batoş, cojocarul Grigore Covrig din Idicel Pădure, Maria Bogdan coordonatoarea Ansamblului folcloric ,,Dor Solovestrean”, Zamfira Adam meşter popular din Morăreni şi Viorica Sfârâiac coordonatoarea Ansamblului folcloric,,Dredeţeana” Printre meşterii care au expus în cadrul târgului, dar nu au fost încluşi în volum s-au numărat artizanul în miniatură Florin Petrişor şi Burian Adrian meşter popular de jucării din lemn, ambii din Reghin.