În lumea cărţilor la Biblioteca „Petru Maior” din Reghin
Cartea este pentru acei ce citesc o evadare din cotidian, din viaţa reală, oferindu-ţi ocazia să poţi visa cu ochii deschişi. Cartea, cu frumuseţea ei aparte ne poartă în cele mai necunoscute lumi, ne pune deseori imaginaţia la treabă.
Conform ultimelor date statistice pe care Biblioteca municipală „Petru Maior” din Reghin le realizează în fiecare an, în bibliotecă, per total cu filiale şi secţii, există 124. 700 de cărţi, poposind la rafturi 3800 de cititori de toate vârstele ceea ce se arată a fi peste media pe ţară.
„Bineînţeles că sunt perioade în an când fluxul cititorilor creşte. Ne-a fost de mare ajutor biblionet-ul pentru că este o secţie foarte căutată. Cei care frecventează biblionet-ul nu au doar acces liber la internet, ci au şi un contact direct cu cartea. Sunt utilizatori care de multe ori, atunci când nu au loc la calculator, vin la sala de lectură unde li se prezintă ultimele cărţi achiziţionate de bibliotecă. Uneori îşi fac chiar şi temele aici, aşteptând să le vină rândul la calculator” a declarat Sorina Bloj, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.
La biblioteca din Reghin există o frecvenţă constantă a cititorilor, iar sala de lectură devine mai mereu neîncăpătoare. Nici măcar modernismul prin apariţia eBook Reader-elor nu afectează foarte mult viaţa cărţilor adevărate „Cine iubeşte cartea, o iubeşte aşa cum este ea” spune Sorina Bloj.
La secţia pentru copii sunt 1162 de cititori înscrişi, iar la secţia pentru adulţi 2400 cititori. Însă, utilizatorii de la secţia pentru copii sunt înscrişi la două biblioteci, la cea municipală şi la biblioteca şcolară.
Elevii şi studenţii care trec pragul sălii de lectură sunt interesaţi în general de materiale de specialitate, utile pentru şcoală. Pe primul loc în preferinţele citititorilor sunt romanele de dragoste, urmate de cele de aventură şi chiar poezie.
De 55 de ani prietenul bibliotecii
„În 23 aprilie a fost Ziua Bibliotecarului, Ziua dreptului de autor unde noi am premiat aproximativ 40 dintre cei mai fideli cititori. Avem cititor care de peste 55 de ani frecventează biblioteca. Chiar ne-a spus că <<de la vârsta de 5 ani veneam cu mama la bibliotecă şi de 55 de ani sunt prietenul bibliotecii>>. Asta dovedeşte că avem prieteni de lungă durată, oameni care vin cu propuneri, iar noi încercăm să luăm legătura cu editurile pentru a aduce cărţi la cerere. Avem deasemenea abonamente la presa scrisă pentru că avem câţiva utilizatori care vin zilnic să citească presa” a adăugat Sorina Bloj.
Mutilarea şi nerestituirea cărţilor
Se menţine constant un dialog cu cititorii, iar în momentul în care aceştia împrumută o carte şi nu o mai returnează le sunt trimise somaţii pe un ton prietenos. Termenul de împrumut al cărţilor de la Bibliotecă este de 14 zile. În mod normal, se percepe amendă pentru cei care nu mai returnează cărţile. Pe de altă parte există şi cititori care cu voie ori fără voie mutilează cărţile. Pentru acele cărţi care sunt distruse, urâţite de cititori, există secţia de legătorie unde cărţile sunt reparate. „Sute de oameni pun mâna pe cărţi şi le îmbolnăvesc şi-atunci le ducem la secţia de legătorie unde cei de acolo se ocupă de acest aspect. Ne-am obişnuit să înnoim colecţia de cărţi pentru că atunci când o carte este uzată, o scoatem din circuit şi o înlocuim cu alta nouă” a adăugat directorul bibliotecii „Petru Maior”.
Există şi acei cititori care au făcut o pasiune pentru subliniatul cu pix în paginile cărţilor împrumutate de la bibliotecă. Deşi este un gest care nu-i tocmai ordodox, bibliotecarii nu-i pot verifica pe toţi cei care apelează la aceste gesturi. „Mai sunt şi cei care îşi pun semn îndoind pagina. Am mai făcut campanii prin care le ofeream gratuit semne de carte. În ultimii ani am reparat toate depozitele de carte, iar acum cărţile sunt păstrate în condiţii optime şi am făcut deratizări” a mai spus Sorina Bloj, directorul Bibliotecii „Petru Maior”.
Ia o carte, dă o carte!
Un proiect implementat de Biblioteca Municipală este cel intitulat „Ia o carte, dă o carte” prin care la diferite evenimente precum Festivalul Văii Mureşului şi Valea Gurghiului ori chiar Ziele Reghinene, cetăţenilor interesaţi le-au fost oferite cărţi chiar din donaţiile primite de la prietenii bibliotecii, gest ce a adus laude bibliotecii pentru această iniţiativă. Imola Grama-Vajda, bibliotecar lucrează de 20 de ani în lumea cărţilor. Acomodarea nu a fost deloc dificilă având în vedere faptul că această pasiune o avea din copilărie „Tatăl meu era un iubitor al cărţilor şi pot să spun că e oarecum o pasiune moştenită de la el. Pe vremea aia, la fiecare salariu tata cumpăra cărţi întorcându-se acasă cu o plasă plină. Citesc foarte mult şi nu îmi este deloc la îndemână să citesc o carte de pe calculator sau de pe ebook. Nu este aceaşi senzaţie, să simţi mirosul de hârtie, mirosul cărţii care este inconfundabil” a declarat aceasta.
Cărţi valoroase pe rafturile bibliotecii
La secţia documentar există cărţi deosebite, însă acestea pot fi consultate doar la cerere în sala de lectură pentru că nu se împrumută. Ne referim aici la cărţi precum Codul de Legi a lui Iustinian din anul 1551, Istoria pentru începuturile României Petru Maior din anul 1812. La capitolul periodice intră Foaia Asociaţiunii Transilvania din anul 1871.