
Vasile Lihăt aduce în actualitate invenţiile reghinenilor
„Ideile nu pot fi comandate, ele apar ca un miracol”, spunea Henry Coandă în 1930, atunci când a avut revelaţia principiului tehnic care a dus mai târziu la cucerirea cosmosului. Reghineanul Vasile Lihăt, fost tehnician mecanic la C.I.L Reghin, specializat în economia muncii, cu 11 inovaţii proiectate înregistrate şi aplicate între anii 1967-1970, este unul dintre oamenii care cred cu tărie în această afirmaţie şi chiar dacă astăzi este pensionar lucrează intens la o carte cu profil de arheologie industrială dedicată istoriei invenţiilor reghinene.
Cartea intitulată ,,Invenţii, inovaţii şi produse noi realizate în industria reghineană”, aduce în actualitate perioada anilor `50-`80, când s-a înregistrat apogeul dezvoltării industriei locale, de la primul elicopter proiectat în România, realizat în Reghin la agregatul cu propulsie aerodinamică de recoltat stufului pe apă. În cuprinsul lucrării sunt inserate 8 invenţii cu brevetele anexate, 64 de inovaţii, 112 produse noi şi doi lutieri cu produse proprii. Lucrarea este inedită şi prin faptul că descrie cu lux de amănunte aceste ,,miracole” ale ştiinţei, majoritatea fiind premiate în cadrul Ministerul Economiei Forestiere.
8 invenţii uitate de generaţia de azi a Reghinului
Familia Viodelor Instrumentele muzicale cu coarde şi arcuş din familia viodelor: viodină, viodenă, viodă, viobasă, viogravă, toate inventate la Reghin de Ioan Delu. Brevetul datează din anul 1969 beneficiarul a fost Complexul de Prelucrare a Lemnului Reghin, iar invenţia a fost înscrisă şi în Anglia, Australia, Republica Socialistă Cehoslovacă, Franţa , Italia, Japonia, S.U.A şi Uniunea Sovietică.
,,Metodă pentru măsurarea ritmului de muncă şi aparat pentru aplicarea acestuia”. autori ec. Petra Dumitru Nicolae şi Vasile Lihăt care au introdus pentru prima oară în lume într-o fabrică, un aparat de acest gen. Invenţia a fost înregistrată oficial în 1970, iar titularul de brevet a fost Complexul pentru Prelucrarea Lemnului Reghin,
„Autotren forestier” – autori Gotea Dumitru şi Crişan Iosif. Invenţia datează din 1982 titularul brevetului a fost la acea dată ,,Intreprinderea Forestieră de Exploatare şi Transport Reghin”.
,,Maşină de îndreptat, îndoit şi debitat” autor Grama Aurel şi Demeter Ştefan. Invenţia datează din 1982, titularul invenţiei fiind Intreprinderea Metalurgică „Republica” Reghin.
„Procedeu de cadmiere în băi galvanice acide” autori Gorea Simion, Pavel Baja şi Ştefan Gabor, titularii brevetului fiind Intreprinderea Metalurgică ,,Republica” Reghin.
,,Sistem automat de măsurare de curbare şi sortare pe rampe de buşteni pentru cherestea a instalaţiei de sortare de buşteni” autori Varodi Gheorghe, Nafradi Jeno, Erdeli Petru, Stanciu Olga, Georgescu Grini şi Pop Sorin. Invenţia a fost înregistrată la OSIM în 1996, de brevet a beneficiat Sucursala de Exploatare Transport Tehnologic şi Prelucrarea Primară a Lemnului Reghin.
,,Ladă demontabilă pentru legume şi fructe” autori Varodi Gheorghe, Bartha Ştefan. Invenţia a fost brevetată în 1994, titularul fiind Sucursala de Exploatare Transport Tehnologic şi Prelucrarea Primară a Lemnului Reghin.
,,Aparat electronic de măsurarea ritmului de muncă” autor Petra Dumitru Nicolae, brevetat în luna februarie a anului 1981, Intreprinderea de Prelucrarea Lemnului din Reghin fiind la aceea dată titulara a acestei realizări tehnice.
62 de inovaţii premiate de Ministerul Economiei Forestiere şi 112 produse noi
Lucrarea autorului Vasile Lihăt are la bază brevetele invenţiilor în original sau copie şi este însoţită de fotografii şi date despe autori. Deşi încă lucrarea este la nivel de manuscris este structurată pe patru capitole şi va cuprinde peste 300 de pagini. Cartea este împărţită pe patru capitole şi grupe de produse noi unicat realizate în municipiul nostru, începând de la grupa produselor de avioane, ambarcaţiuni, la articole sportive, instrumente muzicale, maşini şi utilaje pentru industria de exploatare transport şi prelucrarea lemnului, şi se încheie cu grupele de produse de mobilier pictat, mobilier de grădină şi produs miez de arcuri de oţel pentru saltele şi lutieri. În paginile cărţii cititorii vor putea descoperi pe lângă invenţiile aplicate la Reghin, 62 de inovaţii şi 112 ,,produse noi” realizate de o serie de profesionişti din industria de altădată a Reghinului precum: Nicolae Bâzgan, Vladimir Novitschi, Gliga Zaharie, Bito Ştefan, Crişan Iosif, Herţa Vasile, Iuliu Lungu, Varodi Gheorghe, Cueşdeanu Alexandru, Varga Iosif, Ianoşi Andrei, Bartha Ştefan, Dan Dumitru, Baba Iosif, Naghy Sandor Tiberiu, Harak Ernest, Mihoc Francisc. La capitolul inovaţii în industria instrumentelor muzicale cartea va beneficia şi de o serie de aprecieri la adresa instrumentelor produse la Reghin scrise de muzicieni şi instrumentişti de marcă precum: Rika Zarai, Horia Moculescu, Marian Nistor, George Litra membrii formaţiei Savoy, Silviu Olaru, Nicu Covaci, liderul formaţiei Phoenix sau Dimitrie Cuclin, compozitor, muzicolog, filosof, scriitor şi traducător român.