Oameni de lângă noi: Szabo Alexandru Supermanul Reghinului care conduce Loganul la 87 de ani

Szabo Alexandru este probabil singurul fost primar din România care la 87 de ani încă conduce maşina şi se poate lăuda că face zilnic o oră de gimnastică, de 45 de ani fără întrerupere.

 

S-a născut pe vremea când România era monarhie şi face parte din generaţia care a fost educată să muncească fără preget pentru cultura poporului şi dezvoltarea ţării. A fost un om al datoriei care a bifat 41 de ani pe cartea de muncă, fără a fi sancţionat vreodată. A trecut prin multe faze în formare sa profesională, a fost ucenic de cizmar, muncitor forestier la pădure, militar de carieră, primar, tehnician la siguranţa circulaţiei şi protecţia muncii şi nu în ultimul rând preşedinte de Asociaţie de Proprietari. S-a pensionat cu simţul datoriei împlinite, iubit, stimat de toţi cei cu care a muncit şi continuă la 87 de ani să îşi trăiască viaţa frumos fără excese şi este convins că va trăi 100 de ani.

,,Întotdeauna am fost un om care şi-a trăit viaţa cu zâmbetul pe buze şi am zis aşa, un zâmbet nu costă nimic, dar valorează mult, îi face mai bogaţi pe cei care-l primesc, iar cei care-l dăruiesc nu ajung niciodată cerşetori” explică reghineanul.

 

A adus primele taxiuri în oraş şi a inaugurat prima secţie de nou născuţi

 

Sany Bacsi cum îi spun prietenii a fost un exemplu toată viaţă în activitatea profesională având rezultate bune în fiecare loc de muncă unde viaţa l-a trimis. A ajuns în Reghin în 1941 şi s-a angajat ca şi ucenic de cizmar unde a învăţat să confecţioneze cizme ,,Burger”, apoi a lucrat o perioadă în domeniul forestier la plantat de puieţi, măsurat buşteni şi responsabil bucătar în Răstoliţa, Lăpuşna, Topliţa şi Gheorgheni. După efectuarea stagiului militar la o unitate militară de securitate din Fălticeni, a activat în cadrul armatei în perioada 1949-1958 fiind detaşat la Arad la Reghimentul Nr. 5 unde a păzit hotarele ţării la propriu cu arma în mână. Apoi în perioada 1958-1960 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al Oraşului, fiind cel de-al treilea primar al urbei după instaurarea comunismului. Avea pe atunci 31 de ani însă vârsta nu a fost un impediment în a-şi îndeplini atribuţiile fişei postului. ,,Pe vremea aceea mandatul era de doi ani şi potrivit principiului de ,,rotaţie a cadrelor” nu se permitea decât cu rare excepţii ca o asemenea funcţie să fie deţinută de mai multe ori de aceaşi persoană. Am fost numit în urma alegerilor electorale din partea circumscripţiilor din partea de jos a oraşului şi am fost propus de Comitetul Raional al Oraşului” mărturiseşte reghineanul. La acea dată populaţia Reghinului era de 25.000 de locuitori, iar printre cele mai stringente probleme care le-a rezolvat ca şi primar, octogenarul Szabo îşi aminteşte de problema salariilor mizere ale profesorilor pentru care a obţinut de la judeţ 100.000 de lei pentru stimularea cadrelor didactice din Reghin care la acea dată erau foarte prost plătite, a adus primele taxi-uri în Reghin de la Bucureşti, două autoturisme Moskvici 408 şi a instalat primele cabine telefonice. Totodată în mandatul său s-a inaugurat prima secţie de nou-născuţi din cadrul spitalului orăşenesc, a ordonat sistematizarea urbană a primelor străzi a Reghinului, a început construcţia blocurilor de locuinţe din strada Şcolii, din Parcul popular şi actualul cartier Mihai Viteazu şi nu în ultimul rând a început amenajarea parcului din centrul oraşului, pe amplasamentul fostei pieţe săptămânale. După expirarea mandatului de primar a muncit timp de 24 de ani în cadrul Autobazei Transport Auto Reghin pe mai multe funcţii însă a rămas în memoria celor mai mulţi reghineni ca tehnician la siguranţa circulaţiei şi protecţia muncii, funcţie care a deţinut-o din perioada 1964-1988 până la pensionare. Fiind un om super activ nu a putut sta deoparte şi după pensionare a mai lucrat un deceniu în fruntea conducerii Asociaţiilor de Proprietari nr. 15 şi a Asociaţiei nr.30 până în luna februarie a anului 2008, unde a urmărit îndeplinirea obligaţiilor cetăţeneşti ce reveneau proprietarilor şi punerea în aplicare a deciziilor comitetului executiv.

Szabo face zilnic 2.000 de mişcări – de 45 de ani fără întrerupere

 

Szabo Alexandru este un ,,Superman” căruia la prima vedere îţi e imposibil să îi ghiceşti vârsta, la 87 de ani demontează o serie de certitudini medicale şi pare să sfideze legile fizicii. Recunoaşte că a fost un om echilibrat în toate, principiu care l-a ajutat să îşi construiască o sănătate de fier, dovada este corpul său care a îmbătrânit frumos fără a suferi de-a lungul vieţii vreo operaţie chirurgicală. Ba mai mult azi, fericitul pensionar, joacă volei, tenis sau se antrenează pe bicicleta medicinală pentru întreţinerea condiţiei fizice şi tonusul muscular. Din 1970 reghineanul face zilnic gimnastică o oră care înseamnă 2.000 de mişcări, din care aproape o mie efectuate în poziţie verticală şi peste 1000 de mişcări executate în poziţia culcat. Un doctor i-a sugerat această idee în urmă cu 45 de ani şi l-a asigurat atunci că dacă îi urmează sfaturile va trăi 100 de ani. ,,Atunci mi-am zis ce ar fi dacă încep de azi să am grijă de mine? Mă trezesc zilnic la ora 5 dimineaţa şi fac gimnastică de 45 de ani însă rezultatele sunt incredibile. În luna februarie şi-a făcut un examen oftalmologic şi unul pentru testarea reflexelor pentru prelungirea permisului auto, iar după ce i-a văzut doctorul rezultatele a exclamat: „Domnule cu aceste analize poţi să te faci şi pilot de avion” declară reghineanul. Din totalul de 46 de analize de laborator efectuate cinci au fost sub media normală, cinci peste medie restul au înregistrat valorile normale,,. Întrebat care este secretul sănătăţii sale reghineanul a răspuns zâmbind ”Dorm cinci ore pe noapte, fac sport o oră în fiecare zi, îmi beau cafeaua făcută de soţie îndulcită cu dragoste, citesc presa şi în timpul liber urmăresc la televizor meciurile din Campionatul European de Fotbal sau filmele preferate, dar cel mai important este faptul că nu îmi încarc niciodată mintea cu lucruri inutile”mai prcizează bătrânelul.

 

Alexandru conduce de o jumătate de secol fără accidente

 

De curând reghineanul a condus 100 de km până la Covasna, a fost oprit în trafic de un poliţist în Gheorgheni pentru depăşirea vitezei regulamentare în localitate, însă în momentul în care omul legii i-a văzut actele i-a făcut semn să îşi continue traseul şoptindu-i ,,Nu pot să te amendez domnule că eu nici nu eram născut când dumneata ţi-ai luat permisul auto”, explică amuzat Szabo. ,,Poate că e un fapt incredibil însă mie mi-a intrat în reflex, nu pot trăi fără sport şi fără să conduc. Dacă nu mă urc la volan o zi sunt bolnav, şofez cel puţin 10 km pe zi, merg cu soţia la cumpărături, la plimbare ori pe malul Mureşului să ne oxigenăm plămânii” declară Szabo. Din 1968 până în 2015 a condus patru autoturisme, trei trabanturi şi azi conduce un Logan, a fost un şofer foarte precaut care în cei 47 de ani de când conduce nu a consumat niciodată băuturi alcoolice la volan. ,,Am luat două amenzi în viaţa mea una pentru că nu am parcat regulamentar şi una pentru depăşirea limitei de viteză, în rest sunt curat ca lacrima” explică şoferul.

 

În noiembrie Alexandru şi Cătălina sărbătoresc 68 de ani de căsnicie

Alexandru Szabo anul acesta în luna noiembrie va împlini 68 de ani de căsnicie alături de Cătălina în vârstă de 89 de ani, împreună cu care a format un cuplu invidiat de mulţi concitadini. S-au căsătorit la Biserica Reformată din Goreni în 30 noiembrie 1947. Din căsnicia lor a rezultat singura lor fiică, Iolanda, stabilită în Odorheiu Secuiesc azi în vârstă de 66 de ani care este la rândul ei căsătorită de 36 de ani cu Balint Arpad. Redacţia ,,Glasul Văilor” urează familiei Szabo sănătate, viaţă lungă şi să ne reîntâlnim în 2017 la aniversarea ,,nunţii de platină”.

szabo

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*