
La Staţia de transfer din Reghin gunoiul doar se sorteză, nu se compactează
La Staţia de transfer şi Hala de sortare de pe str. Gurghiului nr. 77 dată în folosinţă în anul 2009, funcţionează în momentul de faţă doar sortarea gunoiului nu şi compactarea lui. Compactorul de la staţia de transfer din Reghin nu poate fi folosit deşi acesta este funcţional. Motivul? Staţia de transfer a făcut parte
dintr-un proiect pilot accesat în urmă cu câţiva ani.
Gunoiul este compactat în eurocontainere de 50 de tone şi din acest motiv nu se poate folosi având în vedere că legislaţia din România nu permite transportul pe drumurile publice pentru o asemenea cantitate. „Staţia de transfer a fost primul proiect european de aproape un milion de euro din 2005 care s-a implementat în Reghin. Funcţionează foarte bine şi vă invit pe toţi să vizitaţi staţia. Vreau să fac o remarcă la acest proiect accesat în perioada mea. În 2005 sau 2006 când s-au făcut demersurile pentru accesarea acestui proiect pilot, ideea era ca acel compactor să producă unu sau două eurocontainere pe săptămână pentru că ar ajunge pentru Reghin. Mulţi se vor întreba de ce s-a făcut această investiţie dacă nu ne putem folosi de ea. Nu este aşa. Această staţie de transfer urmează să satisfacă solicitările părţii superioare a Mureşului şi a Gurghiului. Se va aduce tot gunoiul aici, se va compacta şi când va fi gata staţia de depozitare de la Sânpaul, atunci va intra această staţie într-o funcţiune deplină” a declarat Nagy Andras.
Maria Precup „Proiectul este pentru o altfel de infrastructură. Drumurile noastre nu permit să transportăm 50 de tone. Fiind un proiect pilot nu puteam să îl modificăm, dar acum, a trecut termenul de graţie aşa că o să încercăm să atragem fonduri pentru a transforma staţia de transfer. Staţia de la Sânpaul trebuia deschisă de doi ani şi nu este funcţională, iar pentru Reghin acest lucru este o mare problemă”
Însă, cum acest proiect era unul pilot, nu se ştia cât gunoi se produce în Reghin. În momentul de faţă Reghinul generează aproximativ 50 de tone pe zi. „Cu ocazia „Luna Curăţeniei” s-au adunat şi peste 100 de tone de gunoi pe zi, care sunt transportate cu acele autospeciale de 20 de tone. Dacă am fi lângă o cale ferată s-ar putea folosi şi acest compactor. Acele eurocontainere se pot folosi eventual pentru depozitare la staţia de transfer. De la staţia de transfer pleacă două transporturi pe zi. Compactorul funcţionează, dar nu poate fi folosit în România din cauza faptului că presează aproximativ 50 de tone, mai precis eurocontainere, ceea ce înseamnă că la noi în ţară nu ai cum să circuli pe drumurile publice cu 50 de tone de gunoi. Fiind un proiect pilot, staţia a fost făcută şi gândită la jumătate capacitatea, pentru aproximativ 6000 – 8000 de tone de gunoi pe an, dar noi adunăm, numai din Reghin, 12 mii de tone” a menţionat Ştefan Szabo, şef serviciu de salubritate.
Aszalas Gavril „Vreau să fac o observaţie. Sunt de acord cu dumneavoastră că presa în momentul de faţă nu corespunde. Dacă noi rămânem aşa şi presa nu va funcţiona gunoiul în Reghin va fi din ce în ce mai scump. Trebuie chemat specialist şi reproiectat în aşa fel încât să funcţioneze aşa cum s-a prevăzut ca din zece camioane să faci unul şi să nu faci două transporturi pe zi ci pe săptămână. Acel circuit de gunoi va funcţiona numai dacă această presă va putea fi pusă în folosinţă”