Cum previne şi combate sărăcia Primăria Reghin?

DSC_0189Serviciul Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reghin funcţionează pe baza acreditării obţinute de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, are în structura organizatorică, Compartimentul Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară, Compartimentul Cabinete medicale, Cantina de ajutor social, Centrul Creşă nr. 1 şi SMURD. „De la începutul anului 2015 şi până în prezent, au fost înregistrate la Centrul de Informare a Cetăţeanului, pentru Serviciul Asistenţă Socială Reghin, un număr de 856 de documente, care au fost repartizate în cadrul serviciului” a declarat pentru ziarul ,,Glasul Văilor” Şeful Serviciului Asistenţă Socială, Răileanu Carmen. Aceasta a mai precizat că până la această dată au fost depuse la compartimentul ,,Protecţia Copilului”, 108 dosare privind acordarea alocaţiei de stat, 62 de dosare de acordare a alocaţiei pentru susţinerea familiei, s-au efectuat 285 de anchete sociale, s-au depus 60 de dosare de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, 14 dosare de acordare stimulent de inserţie şi 2 dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului cu handicap, cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani.

 

În luna aprilie 186 de persoane au muncit în folosul comunităţii    

În Primăria Reghin un accent deosebit este pus şi pe activitatea de ,,Prevenire şi Combatere a Sărăciei” care se referă la protejarea persoanelor singure sau a familiilor care, din cauza unor factori de natură economică, psihică, fizică sau socială nu-şi pot asigura singure nevoile sociale. La nivel de Administraţie Publică Locală există în medie 262 de dosare în plată lunară de ajutor social acordat în baza Legii nr. 416-2001, iar de la începutul acestui an şi până în prezent, inspectorii Serviciului Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Reghin au efectuat 216 anchete sociale la domiciliu. Tot în semestrul I au mai beneficiat 45 de persoane de ajutor pentru încălzirea locuinţei, 30 pentru gaz metan, 2 pentru ajutor de înmormântare, 1 pentru ajutor de electricitate şi s-au întocmit un număr de 10 anchete sociale pentru protecţia persoanelor fără adăpost. Conform declaraţiilor Şefului de Asistenţă Socială, Carmen Răileanu în luna aprilie 186 de persoane au prestat 4939 de ore de muncă în folosul comunităţii. Tot sub cupola Serviciul de Asistenţă Socială intră şi ,,Cantina de Ajutor Social”, are 100 de beneficiari din care un număr de 42 de persoane sunt obligate să presteze muncă în folosul comunităţii, restul dintre cei care au dreptul la serviciile cantinei fiind în marea majoritate copii. În perioada 15-30 aprilie cei 42 de beneficiari au efectuat un număr total de 1736 de ore. ,,,Cantina de Ajutor Social” funcţionează în Reghin din anul 1962, iar anul 2014 la iniţiativa primarului ec. Maria Precup s-a hotărât la nivel de Consiliu Local stabilirea metodologiei pentru efectuarea unor activităţi gospodăreşti de către persoanele beneficiare de serviciile Cantinei de Ajutor Social, pentru a nu încuraja nemunca. În prezent „Cantina de Ajutor Social”, din municipiu funcţionează pe strada Iernuţeni nr. 140, de unde 100 de persoane ridică mâncarea de două ori pe săptămână.

 

4251 de reghineni au beneficiat de ajutoare alimentare din fonduri europene

 

La distribuirea de produse POAD, acţiune demarată în luna ianuarie 2015, 4251 de reghineni au beneficiat de ajutoare alimentare din fonduri europene ce au constat în 8502 cutii. Beneficiarii au fost persoane cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii neinstituţionalizaţi, beneficiari ai venitului minim garantat şi ai alocaţiei de susţinere a familiei, pensionari cu pensii de până la 400 de lei şi pensii speciale, invalizi, veterani şi văduve de război. Totodată Compartimentul Cabinete Medicale Şcolare şi SMURD din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială a Primăriei Reghin, prin cele 13 cadre medicale a asigurat de la începutul acestui an şi până în prezent, asistenţa medicală pentru elevii şi preşcolarii care frecventează cele 5 grădiniţe cu program prelungit, 5 grădiniţe cu program normal şi cele 8 instituţii de învăţământ de pe raza municipiului Reghin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*