Cetăţenii au drept de decizie asupra investiţiilor din Reghin

DSC_0207Consilierii reghineni s-au întrunit în data de 22 aprilie în şedinţa ordinară ce a avut pe ordinea de zi 26 proiecte de hotărâri plus punctul diverse.

 

Primul punct de pe ordinea de zi, privind protejarea mediului înconjurător, a sănătăţii populaţiei şi a biodiversităţii în Reghin nu a primit avizul favorabil din partea secretarului Primăriei – Mirela Rădoi, dar a trecut de votul consilierilor locali cu 15 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 2 abţineri. Mirela Rădoi, secretarul municipiului Reghin a explicat decizia de a nu aviza acest proiect motivând faptul că „legea 86/2000 nu atribuie competenţe unităţilor administrativ teritoriale. Consiliul local nu are competenţa autorizării construcţiilor pe teritoriul administrativ al municipiului, această competenţă aparţinând exclusiv primarului, ca autoritate executivă a administraţiei publice locale. Prin acest proiect de hotărâre se instituie obligaţia în sarcina primarului de a elibera certificate de urbanism cu respectarea unor condiţii în afara cadrului legislativ şi de a nu elibera autorizaţii de construire pentru activităţile de tipul celor enumerate în anexa 1 la Legea 86/2000 decât dacă majoritatea cetăţenilor municipiului Reghin cu drept de vot îşi exprimă dorinţa în acest sens, astfel încălcându-se principiul competenţelor legal atribuite. Certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire se emit conform Legii 50/1991, şi numai în condiţiile stipulate în acest act normativ. Pe cale de consecinţă, proiectul privind protejarea mediului înconjurător, a sănătăţii populaţiei şi a biodiversităţii în Reghin contravine prevederilor legale în vigoare”.

Proiectul votat se referă la faptul că pe teritoriul municipiului Reghin, cu precădere în zonele locuite, nu se vor autoriza activităţi de tipul celor enumerate în Anexa 1 a Legii nr 86/2000 decât dacă majoritatea locuitorilor muncipiului Reghin, cu drept de vot, îşi exprimă dorinţa în acest sens.

Concret, investitorul prezintă populaţiei muncipiului prin toate mijloacele de informare intenţia referitoare la activitatea viitoare pe o durată de cel puţin 30 de zile. Apoi, Primăria va iniţia procedura de vot, urmând ca toate cheltuielile să fie suportate de investitor sau beneficiarul investiţiei. Populaţia are astfel drept de decizie în vederea unor activităţi care au ori pot avea efect nociv asupra mediului sau sănătăţii locuitorilor.

Atât consilierul Ovidiu Marian cât şi Bodo József Zoltán s-au arătat împotriva adoptării acestui proiect „Reghinul este un oraş industrial Acest proiect, în opinia mea ar arăta ostilitatea Consiliului Local faţă de orice fel de investiţie străină sau extinderea unei investiţii locale. Din punctul meu de vedere acest proiect va fi o piedică în dezvoltarea municipiului Reghin” a fost părerea consilierului Ovidiu Marian.

„Nu pot să nu apreciez preocuparea colegilor pentru protecţia mediului, însă nu pot să susţin din punct de vedere juridic acest proiect de hotărâre pentru că nu îndeplineşte din punctul meu de vedere cerinţele de legalitate, nu îndeplineşte cerinţele de rezolvare a acelor situaţii despre care se vorbeşte în Reghin, fiind un proiect care va crea mari dificultăţi în munca executivului” a precizat consilerul Bodo József Zoltán.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*