Mâine are loc deschiderea expoziţiei „Dantele Transilvănene”

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară și Secția Istorie din Târgu Mureș vă invită la deschiderea expoziției „Dantele transilvănene”, miercuri, 22 aprilie 2015, ora 16:00. la Muzeul Județean Mureș, Secția Etnografie și de Artă Populară, din Piața Trandafirilor nr. 11, Târgu Mureș.

Începând cu secolul al XVII-lea, în umbra importantelor centre europene de dantelărit a existat o artă a dantelei și în regiunile noastre, artă aproape necunoscută și necercetată până în zilele noastre. Expoziția de față dorește să umple acest gol, prezentând piese din colecția Muzeului Național Secuiesc, dar bazându-se și pe colecțiile a șase muzee și a mai multor colecții particulare, punând în evidență mai ales dantela din secolele XIX–XX.

Capodoperele dantelăritului timpuriu provin din colecțiile ecleziastice și ale curților nobiliare, ele bazându-se pe piesele renumitelor centre europene: cazuri din secolele XVII–XVIII, ținute de sărbătoare ale nobililor, lucrul de mână cu tehnici de brodat asemănătoare dantelei au stat și la baza modei dantelelor ardelene.

„Expoziția noastră începe cu prezentarea acestor rarități europene, dar accentul principal se pune pe dantela transilvăneană: dantela cu ciocănele din Rimetea, Sâncrai, Sighișoara, zona Covasnei, dantela de plasă, săsească din zona Sighișoarei și maghiară din Ținutul Secuiesc, dantela frivolite sătmăreană și secuiască, macrameul din Araci, dar și pe moda dantelei croșetate din secolele XIX–XX și pe activitatea unui artist de la începutul secolului al XX-lea – Szentkatolnai Bálint Benedek – care a revitalizat tehnica dantelei brodate pe voal. Sute de dantele vă așteaptă în expoziția „Dantele transilvănene” pentru a descoperi faimoasele tehnici de dantelărit!”

Expoziția va fi deschisă în perioada 22 aprilie – 31 iulie 2015, la Muzeul Județean Mureș, Secția Etnografie și de Artă Populară, din Piața Trandafirilor nr. 11, Târgu Mureș.

Dantele_transilvanene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*