S-a încheiat proiectul Alternativă ecologică la microhidrocentrale pentru comunităţile locale

rau_de_munte-1600x1200Vineri, 17 aprilie şi sâmbătă, 18 aprilie 2015 s-a desfăşurat la Centrul Educaţional Teleki din staţiunea balneară Sovata seminarul prilejuit de încheierea proiectului Alternativă ecologică la microhidrocentrale pentru comunităţile locale. Cu această ocazie a fost prezentată roata hidraulică inovativă realizată de trei inventatori din judeţul Mureş şi vor fi discutate problemele ridicate de construcţia unor microhidrocentrale (MHC) în zonele naturale.

Proiectul a fost derulat de Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Naturii Rhododendron, în parteneriat cu Primăria oraşului Sovata și cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş (APM MS). El este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Microhidrocentralele constituie, mai ales pentru comunităţi locale sau zonale, surse importante de energie. În anii 80 ai secolului trecut, construirea lor devenise chiar o politică de stat, astfel încât s-a ajuns ca aproape toate bazinele hidrografice, în care România e atât de bogată, să fie de-a dreptul asaltate de astfel de construcţii hidrotehnice. Din păcate, beneficiul oferit de obţinerea unei energii electrice mai ieftine nu acoperă în niciunul din cazuri prejudiciile aduse mediului înconjurător. Cele mai multe microhidrocentrale sunt construite în zone protejate şi chiar în situri Natura 2000. Apele de munte sunt captate în ţevi, cursurile râurilor sau pârâurilor sunt deviate sau chiar desfiinţate pe distanţe considerabile, distrugând astfel habitate acvatice, reducând biodiversitatea şi antropizând refugii naturale declarate protejate la nivel naţional sau chiar comunitar.

În 2012, Comisia Europeană a cerut Ministerului Mediului din România răspunsuri adecvate în problema microhidrocentralelor (MHC) amplasate sau în curs de construcţie în siturile Natura 2000.

Prin proiectul pe care l-a derulat şi pe care îl finalizează acum, Asociaţia pentru protecţia mediului şi a naturii RHODODENDRON din Tîrgu Mureş oferă, în premieră, comunităţilor locale din România o alternativă la MHC pentru producerea energiei regenerabile cu reducere semnificativă a impactului asupra naturii.

Pe un curs de apă din vecinătatea oraşului Sovata a fost amplasată o roată hidraulică cu pale rabatabile, aplicaţie practică a unui brevet ce aparţine unor inventatori din comuna Band, judeţul Mureş. Echipamentul a fost realizat în totalitate în atelierul din Band al echipei de inventatori. La seminarul de la Sovata au participat peste 50 de specialişti, reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, ai unor Agenţii pentru protecţia mediului şi ai unor instituţii din judeţele Mureş, Harghita, Covasna, Maramureş, Suceava, Alba, Dâmboviţa, Galaţi, Sibiu.

(R.M.)

Sursa foto: www.prowallpapers.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*