Terenurile şi locuinţele comunităţii rrome din Deda

Terenurile şi locuinţele comunităţii rrome din Deda au fost legalizate

 Joi, 19 martie a avut loc un eveniment important în viaţa comunităţii rrome din Deda. Printr-un program finanţat de Agenţia Naţională pentru Rromi (ANR) structura Guvernului României de reprezentare a minorităţii rrome, s-au înmânat titlurile de proprietate pentru locuinţele rrome care nu deţineau aceste titluri de proprietate asupra terenurilor şi asupra locuinţelor construite pe aceste terenuri.

„Printre beneficiarii acestui proiect se numără şi cetăţeni români din comuna Deda. Am înmânat extrasele C.F. cetăţenilor care au îndeplinit condiţiile ca urmare a unei Hotărâri de Consiliu Local adoptată în vara anului 2014. Consider că am făcut un act de dreptate pentru cetăţenii comunei Deda deoarece una dintre problemele ridicate în adunările cu cetăţenii a fost aceasta de înproprietărire a caselor şi terenurilor. Este o problemă generală deoarece puţini cetăţeni au făcut actele de proprietate, dar în parte a început din nou eliberarea titlurilor de proprietate pentru zona necooperativizată. Cele 150 de familii au fost selectate în funcţie de situaţia în care aveau casele şi terenurile. Unii dintre ei aveau casa în folosinţă de peste 30 de ani, alţii aveau documente mai vechi pentru terenuri. Aceşti cetăţeni au avut trecute în Registrul Agricol atât casele cât şi terenurile, deci au plătit şi până acum impozit” a declarat Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda.

Beneficiarii proiectului sunt 150 de familii de rromi de pe raza comunei Deda, valoarea proiectului fiind de 150 000 lei, din care 120 000 (80%) a fost finanţat de ANR şi 30 000 (20%) a fost cofinanţarea Consiliului Local Deda. DSC_6611

„Începând de astăzi, putem discuta despre o comunitate rromă în Deda, care deţine acte de proprietate, care plăteşte taxe şi impozite, acte de proprietate care oferă posibilitatea posesorilor să lase moştenire copiilor aceste locuinţe. Oferă posibilitatea contractării utilităţilor, apă, canal, curent. Înseamnă foarte mult pentru ei, pentru comuna Deda.

Cred că este un prim punct de DSC_6622plecare în ceea ce noi numim procesul de dezvoltare comunitară pentru că nu poţi să vorbeşti despre locuri de muncă, de sănătate, educaţie dacă nu ai un act de proprietate care să îţi ofere posibilitatea contractării serviciilor publice, cartea de identitate şi toate drepturile civile.  Importanta acestui program constă în faptul că în primul rând responsabilizăm autoritatea publică locală pentru că propiectul a fost implementat de primăria Deda şi în al doilea rând responsabilizăm comunitatea locală rromă” a declarat Daniel Vasile, Secretar de Stat, preşedintele ANR, prezent la Deda.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*