Primăria Solovăstru la raport cu viceprimarul Ciorba Ioan

IMG_0205Viceprimarul comunei Solovăstru, Ciorba Ioan, ne prezintă o parte din realizările comunei Solovăstru, pe care o conduce alături de primarul Alexandru Matei şi Consiliul Local responsabil, respectând indicatori de performanţă din administraţia locală în pofida resurselor limitate de care dispun. Realizările din cursul acestui mandat, dovedesc faptul că, această comună tinde să ţină pasul cu cerinţele actuale ale populaţiei. Dincolo de obiectivele turistice precum vârful Sânioara, pădurea seculară de goruni Mociar, băile sărate şi de nămol din Jabeniţa, la Solovăstru se face şi administraţie.
Rep: Domnule viceprimar Ciorba Ioan faceţi-ne vă rog un scurt CV a evoluţiei dvs. profesionale pentru cei care nu vă cunosc?
Ciorba Ioan: Sunt născut în comună, am absolvit primele VIII clase la Jabeniţa, studiile liceale le-am desăvârşit la Colegiul Economic din Tîrgu-Mureş după care am lucrat în comerţ până după Revoluţia din 1989. Din 1993 şi până în anul 2009 am administrat o fabrică de lapte denumită „SC LACTEX SRL, în satul Jabeniţa. În paralel am îndeplinit şi funcţia de consilier local în mandatul 2000-2004. Între timp mi-am completat studiile universitare, momentan fiind licenţiat în Ştiinţe Juridice şi îndeplinesc funcţia de viceprimar la a doua legislatură.
În acest moment pe lângă atribuţiile din fişa postului de viceprimar am preluat prin dispoziţia primarului şi achiziţiile publice.
Rep: Care consideraţi că este cea mai importantă realizare în comună în decursul actualului mandat?
Ciorba Ioan: Cel mai important proiect este, cu siguranţă, finalizarea lucrărilor de canalizare ce însumează aproximativ 12 kilometri de reţea. Un proiect de mare anvergură care l-am preluat într-o fază de 3-5% realizat în 2008, proiect care l-am dus la bun sfârşit în 14 mai 2014. Proiectul a fost finanţat prin Ordonanţa de Guvern OG7, motiv pentru care sumele de bani ne-au fost alocate în tranşe şi aşa a executat şi constructorul lucrarea, în funcţie de banii primiţi. Vestea bună este că astăzi circa 676 de locuinţe sunt branşate la reţeaua de apă şi în jur de 430 de locuinţe branşate la reţeaua de canalizare. Momentan, din punct de vedere scriptic sunt în faza de predare a serviciului de apă şi canal sucursalei Aquaserv Reghin, care este operatorul regional în domeniul apei şi canalizării.
Rep: Cum se prezintă Şcolile şi Grădiniţele de pe raza comunei ?
C.I.: Am executat lucrări de reparaţii şi reabilitări capitale la instituţiile de învăţământ din Solovăstru şi Jabeniţa din Fonduri Europene în valoare de 22 de miliarde de lei vechi, reuşind astăzi să avem Şcoli de nivel de municipiu ca dotare şi condiţii de funcţionare. Am amenajat un teren de fotbal la Jabeniţa şi unul la Solovăstru, deci la acest capitol cred că suntem la standardele vremurilor în care trăim. Legat de Grădiniţe vă pot spune că în luna septembrie a anului 2014 s-a început lucrarea de construcţie a unei Grădiniţe în satul Solovăstru prevăzută cu două grupe de preşcolari, necesară satului deoarece până acum preşcolarii frecventau Grădiniţa în câteva săli anexe din Căminul Cultural. Recepţia finală a Grădinţei se va face în vara aceasta bineînţeles după ce unitatea va fi dotată cu mobilier specific din partea Ministerului Învăţământului.
Rep: Ce ne puteţi spune despre Căminele Culturale din Solovăstru?
C.I.:  Am predat către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii un proiect de ,,Reabilitare, modernizare şi dotare Aşezământ Cultural Jabeniţa”, în valoare de 1.200.000 lei şi acum aşteptăm lucrarea să fie postată pe Sistemul  Electronic de Achiziţii Publice. Căminul Cultural din Solovăstru este într-o stare bună de funcţionare, anul trecut am reabilitat bucătăria şi urmează să o dotăm cu chiuvete, frigider, aragaz şi veselă. Totodată am mai alocat în Consiliul Local, un miliard jumătate de lei vechi pentru o igienizare şi zugrăvire interioară şi exterioară care le vom executa anul acesta.
Rep: Ce lucrări se derulează în acest moment în comună?
C.I.: Momentan în comuna noastră se derulează de o săptămână un proiect în valoare de 22 de miliarde de lei vechi, un proiect finanţat prin Guvernul României, e vorba de o asfaltare de 3 km, 1,3 km la Jabeniţa şi 1,7 km la centrul de comună în satul Solovăstru. Ţin să precizez că demararea proiectului a început în Solovăstru pentru a rămâne posibilitatea de extindere pe străzile adiacente şi pe parcursul anului în funcţie de banii care îi vom avea disponibili, vom continua asfaltarea. În funcţie de ce sume de bani se vor colecta la bugetul local, vrem să amenajăm câteva zone verzi, sistem de drenaj, fântâni arteziene, bănci şi coşuri de gunoi.
Rep: Circulă zvonul că veţi avea un pod nou peste râul Gurghiu? Este adevărat?
C.I.: Este adevărat că intenţionăm să construim un pod din beton în localitatea Jabeniţa peste râul Gurghiu în ideea de a fluidiza traficul rutier. Dacă reuşim să asfaltăm porţiunea de drum până la drumul judeţean 153 C, vom avea mult de câştigat, ca şi comună. Momentan suntem în faza de studiu de fezabilitate şi proiect tehnic şi după părerea specialiştilor construcţia va trebui să aibă o deschidere de 50-60 de metri. E un proiect de viitor care e în vizorul autorităţilor.
Rep: Ce activităţi culturale tradiţionale se organizează în fiecare an pe raza comunei?
C.I.: Jocul Însuraţilor în 6 ianuarie şi ,,Plugarul,, a doua zi de Paşte, un obicei rar în zona noastră. Tradiţia este dusă mai departe de ansamblurile noastre şi administraţia locală, care an de an pun în scenă obiceiul şi îndeamnă astfel la cânt şi voie bună pe toţi fiii satului. Pe lângă aceste evenimente autohtone care ne străduim să le realizăm an de an, finanţăm şi deplasările grupurilor folclorice ,,Dor Solovăstrean” şi ,,Cununiţa” care ne reprezintă cu succes tradiţiile şi portul popular la multe festivaluri de tradiţii din ţară şi străinătate ori la emisiuni televizate cu acest specific.
Rep: Este pregătită Primăria pentru a veni în preîntâmpinarea aspectelor legate de înmormântări conform normativelor U.E.?
C.I.: Avem în plan construcţia de case mortuare în ambele localităţi din comună care se vor finaliza până la finele anului. S-au început construcţiile la aceste edificii anul trecut din bani de la bugetul local, unde am alocat 70.000 pentru fiecare casă mortuară în parte. Pentru Parohia Solovăstru s-a alocat suma de 10.000 de lei pentru împrejmuire gard şi achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 2100 mp în valoare de 45.000 de lei. Nu am avut până acum astfel de case mortuare, era stringentă această problemă pentru că într-adevăr nu vom mai avea voie să avem cortegii funerare şi să prohodim morţii acasă după normele europene începând cu 2016.
Rep: Ce proiecte mai aveţi în strategia de dezvoltare a comunei pe 2014-2020?
C.I.: În strategia locală de dezvoltare a comunei 2014-2020 am prevăzut investiţii pentru reabilitarea monumentelor dedicate eroilor căzuţi în lupte în cele două Războaie Mondiale. Pe latura aceasta mai avem cuprinsă amenajarea terenurilor de fotbal din comună mai ales că avem chiar şi o echipă de fotbal ,,Viitorul Jabeniţa” care joacă în Liga a V – a şi căreia le finanţăm deplasările la meciuri. Tot în această strategie intenţionăm să prindem un proiect de amenajare unui stadion pentru sate cu o capacitate de până la 1000 de locuri cu tribună. Avem în acest sens şi întăbulat un teren în localitatea Jabeniţa. Bineînţeles că în strategia de dezvoltare a comunei am cuprins şi reabilitarea dispensarelor din comună atât la cel uman cât şi la cel veterinar. Scopul nostru este să facem cât mai multe proiecte şi sperăm să le implementăm pentru a avea o comună de care să fim mândri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*