
Cu ocazia sărbătorilor pascale se vor sacrifica 3.500 de miei în judeţul Mureş
L-am intervievat pe Dr. Vasile Liviu Oprea directorul executiv al Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, în apropierea sărbătorilor pascale pentru a afla care este pulsul activităţilor şi controalelor pe raza judeţului cu privire la sacrificarea mieilor, cum s-a încheiat campania de împuşcare a vulpilor de pe suprafaţa fondurilor de vânătoare din judeţul Mureş şi câte cazuri de anemie infecţioasă ecvină la cabaline şi asini există în judeţ la ora aceasta?
Rep: Domnule Dr. Vasile Liviu Oprea faceţi-ne un scurt CV al evoluţiei dvs. profesionale?
Dr. Liviu Vasile Oprea: În anul 1992 am absolvit facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, după care am fost repartizat la I.A.S. Reghin, unde am îndeplinit pe rând mai multe funcţii începând de la medic veterinar de fermă, la şef de fermă, până la medic epidemiolog. Din anul 2001 am intrat prin concurs în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ca inspector zonal până în anul 2009 când am fost numit şef la Biroul de Inspecţii din cadrul DSV Mureş. Apoi am revenit la Reghin am preluat Circa Sanitară de Control a Alimentelor de unde am plecat ca director executiv al DSVSA în anul 2013 până în luna aprilie a anului 2014. Am fost numit subprefect cu atribuţii de prefect până la 1 august, când am fost numit oficial prefect al judeţului Mureş timp de cinci luni până în 18 decembrie. Am revenit pe postul de director al DSVSA unde am în subordine 102 angajaţi dintre care 70 sunt funcţionari publici, iar 32 personal contractual pe perioadă determinată.
Rep: Se ştie că în cursul lunii februarie, Direcţiile Judeţene Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au desfăsurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară. Ce a vizat în principal aceste controale şi cum s-au finalizat la nivel de judeţ?
L.V.O.: În luna februarie am efectuat un număr de 145 de inspecţii în urma cărora s-au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.600 de lei, au fost confiscate 93 de kg de alimente neconforme pentru consumul uman, cu termenul de valabilitate expirat sau fără elemente de identificare cu modificări organoleptice în valoare totală de 1.231 de lei. S-au emis 6 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii, două la unităţi de alimentaţie publică şi patru la brutării. Principalele deficienţe constatate au fost: stare de igienă şi întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor de producţie, depozitare, desfacere a produselor alimentare precum şi a instalaţiilor şi a ustensilelor de lucru, expunerea spre comercializare a alimentelor etichetate necorespunzător cu ambalaje murdare, deteriorate, materii prime, semipreparate şi produse finite fără elemente de identificare şi lipsa documentelor care să demonstreze, perisabilitatea alimentelor, nerespectarea compatibilităţilor la depozitare şi funcţionarea unităţilor fără document de înregistrare.
Rep: Potrivit estimărilor DSVSA, în luna aprilie cam ce număr de miei şi berbecuţi vor fi sacrificaţi în judeţ pentru piaţa internă?
L.V.O.: Noi estimăm că vor fi sacrificaţi circa 3.500 de miei la nivel de judeţul Mureş cu ocazia sărbătorilor pascale, miei tăiaţi în abatoare autorizate şi în centrele sanitare de sacrificare.
Rep: În perioada sărbătorilor pascale câte centre de sacrificare a mieilor vor fi autorizate temporar şi în ce locaţii vor funcţiona?
L.V.O.: La nivelul judeţului Mureş sacrificarea mieilor este permisă doar în abatoare autorizate şi avem avizate un număr de 6 abatoare şi 4 centre temporare de sacrificare a mieilor în Tîrgu-Mureş în Piaţa ,,Cuza Vodă”, în Sighişoara, Târnăveni şi comuna Acăţari. Pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare în perioada sărbătorilor pascale am dispus măsuri specifice de intensificare a controalelor sanitar veterinare (în perioada 30 martie – 12 aprilie) privind modul de producere, depozitare, comercializare, transport, în mod special a cărnii de miel, a ouălor, a peştelui dar şi a altor produse alimentare care se consumă în mod tradiţional. În acest sens au fost constituite echipe mixte de inspectori din cadrul DSVSA, Direcţiei de Sănătate Publică, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
Rep: După anihilarea focarelor de boala a limbii albastre la bovine, a apărut o nouă boală, anemia infecţioasă ecvină. Câte cazuri au fost descoperite până în prezent în judeţ?
L.V.O.: Anemia infecţioasă ecvină la cabaline şi asini este o boală infecţioasă condusă de un lenti virus cu o evoluţie complexă, care afectează populaţiile de cai, catâri şi măgari. Boala produce febră ermitentă, intermitentă, anemie, tulburări cardiace, oboseală la efort şi scăderea rezistenţei la infecţii care pot duce chiar la moartea animalului. Noi ,România, ne-am luat angajamentul faţă de UE, de a eradica această boală de pe teritoriul ţării noastre. Dacă în urmă cu cinci ani aveam 100 de cazuri diagnosticate, în momentul de faţă pe raza judeţului am identificat până în prezent un număr de 8 cai cu această boală. În această perioadă se desfăşoară recoltarea de sânge la cabaline fiind deja luate 10.000 de probe de angajaţii DSVSA. Caii, în momentul în care sunt depistaţi cu această boală se elimină din efectiv se duc la abator şi se sacrifică, iar proprietarul este despăgubit.
Rep: Cum s-a finalizat campania de împuşcare a vulpilor de pe suprafaţa fondurilor de vânătoare din judeţ pentru determinarea eficienţei vaccinării antirabice efectuată în acest an?
L.V.O.: Au fost recoltate un număr de 124 de vulpi pentru determinarea anticorpilor vaccinali şi a markerului vaccinal. În urma împuşcării lor s-a stabilit dacă animalele au înghiţit momeala şi s-au imunizat. Anul trecut am avut o campanie de vaccinare în mediul sălbatic printr-o distribuire aeriană cu momeli aruncate din avion în locuri greu accesibile şi manual cu momeli amplasate la nivelul vizuinelor cu gestionarii fondurilor de vânătoare, astfel am stabilit că avem circa 4000 de vulpi pe raza judeţului.
Rep: În luna august a anului 2014 s-a înfiinţat o nouă structură în cadrul DSVSA, ,,Poliţia animalelor” ce ne puteţi spune despre acest serviciu la nivel de judeţ?
L.V.O.: Avem într-adevăr un angajat, un inspector medic veterinar în acest compartiment şi conform fişei postului ,,Poliţia animalelor” are atribuţii pe adăposturi de câini fără stăpân, canise, animale utilizate în scopuri ştiinţifice, circuri sau grădini zoologice. Au fost efectuate controale în cele trei exploataţii autorizate de pe raza judeţului de câini fără stăpân din Tîrgu-Mureş, Reghin şi Albeşti, au fost înregistrate un număr de 4 sesizări în cursul acestui an legate de nerespectarea normelor privind protecţia animalelor. ,,Poliţia animalelor” controlează respectarea normelor în vigoare cu privire la protecţia animalelor din adăposturile de câini fără stăpân, verifică modul de aplicare a legislaţiei în vigoare cu privire la gestiunea câinilor fără stăpân, constată şi aplică sancţiuni conform prevederilor legale pe domeniul de competenţă, verifică pe baza procedurilor, algoritmul de evaluare a DSVSA, fezabilitatea planului de acţiuni elaborate privind gestionarea câinilor fără stăpân etc.