Christian Biernatek se încăpăţânează să facă istorie în VTM cu un BMW din 1970

549971_308893125903369_1022686993_nChristian Biernatek este un tânăr reghinean, ambiţios şi creativ, care nu acceptă să devină sclavul propriilor prejudecăţi şi autolimitări. A absolvit Facultatea de Inginerie ( Mecatronică ), momentan este student la Master anul II la Facultatea Tehnică din Cluj Napoca, profilul TCM. Christian a pilotat o motocicletă Yamaha PW de 50 ccm la 5 ani şi a debutat la vârsta de 14 ani în Campionatul Naţional de Motocross. De mic a fost pasionat de vehiculele pe 2 roţi şi de karting şi este înzestrat cu un talent deosebit. În perioada 2004-2009 a participat la aproape toate competiţiile de gen, timp în care şi-a construit un nume respectat în lumea iubitorilor de motocross şi karting.

În familia Biernatek motorsportul se practică din 80

 

A realizat un palmares bogat la ambele discipline, câştigând numeroase medalii şi cupe. Îi plac la nebunie sporturile cu motor şi sporturile extreme, precum ski alpin şi skijet-ul, totodată îl relaxează pescuitul şi muzica de calitate.

S-a născut în 1989 în Frankfurt/Main, pasionat de automobilismul sportiv cu participări de efect de trei ani în Campionatul Naţional de viteză în coastă (VTM) al Romaniei. Christian este nepotul campioanei republicane la înot 100m fluture din anul 1956 Inge Graef şi strănepotul doamnei Frieda Wellmann, campiona naţională la înot brass, spate şi liber din anii 1929 – 1932, ambele născute în Reghin. În copilărie pe lângă pasiunea sportivă a luat lecţii de pian şi orgă cu Aquilina Severin, un nume bine cunoscut al muzicii uşoare din anii 70 – 80. Familia Biernatek are tradiţie în motorsport, motiv pentru care pasiunea pentru maşini de curse şi tot ce este legat de vehiculele cu motor i-au fost inspirate lui Christian din copilărie de către tatăl său Eduard, medic stomatolog şi pilot de viteză în coastă în anii 80, la volanul unui BMW 2002 TI. Eduard Biernatek este şi azi concurent la clasa H4 cu un BMWm3 E36 şi când nu concurează îi oferă asistenţă tehnică fiului său. Christian Biernatek concurează pe o maşină istorică tip BMW 2002ti, an de fabricaţie 1970 pe care a achiziţionat-o din Germania şi este legitimat la Clubul Savu Racing din Cluj-Napoca. ,,Maşina a fost recondiţionată în totalitate timp de 2 ani de mine şi de tatăl meu. Concurăm la o clasă aparte faţă de maşinile actuale, dar asta nu înseamnă, că nu facem faţă şi în clasamentul general unde concurează masini noi. Turaţia maximă a motorului în timpul unei curse poate varia între 8.500 şi 8.800 rot/min, eu am atins şi viteze de 190km/h pe traseu” declară, Christian Biernatek. În competiţiile de VTM, toate maşinile istorice de curse trebuie să corespundă regulamentului FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), condiţii care, odată respectate, cresc valoarea autoturismului considerabil, atât din punct de vedere financiar cât şi sentimental pentru fiecare pilot. Maşina reghineanului are o putere de 220 CP din 2000 ccm, aspirat şi este dotată cu centuri de siguranţă în şase puncte, rollcage şi extinctoare. BMW-ul lui Christian are o serie de componente din fibră de sticlă şi geamuri din policarbonat, toate fiind omologate conform anului de fabricaţie. ,,Cu ea particip la clasa Istorica I2, grupa cu cei mai mulţi participanţi şi foşti campioni naţionali. Consider că cea mai puternică marcă la maşinile istorice este BMW şi alături de Porsche este marcă care are suspensie independentă pe puntea din spate, fapt care îi conferă o ţinută de drum asemănătoare unei maşini moderne. Clasa maşinilor istorice este o clasă spectaculoasă, mult mediatizată şi admirată de spectatori, iar timpii obtinuţi pe traseu ne permit clasamente aseamănătoare cu maşinile moderne actuale de aceeaşi capacitate.

 

Reghineanul conduce motociclete de la 5 ani şi de la 14 ani concurează la Campionatele Naţionale de Motocross

 

Christian a pilotat o motocicletă Yamaha PW de 50 ccm la 5 ani şi a debutat la vârsta de 14 ani în Campionatul Naţional de Motocross. De mic a fost pasionat de vehiculele pe 2 roţi şi de karting şi este înzestrat cu un talent deosebit. Perseverent din fire, în perioada 2004-2009 a participat la aproape toate competiţiile de gen, cinci ani în forţă, timp în care şi-a construit un nume respectat în lumea iubitorilor de motocross si karting. A realizat un palmares bogat la ambele discipline, câştigând numeroase medalii şi cupe. Dintre cele mai importante titluri amintim: Locul II Open la Karting la Cupa Bistriţa în 2004, locul III la etapa a VIII-a a Campionatului Naţional de Motocros – 2006, Locul III la Cupa Reghin – 2006, Locul II la Cupa României la Motocross – 125cc Lupeni 2006 , Locul II la Cupa Motorsport 250cc – Lupeni 2006 şi locul II Campionatul Naţional pe Echipe de Motocross – 2006. Iar în perioada 2007-2009 Christian Biernatek a obţinut locul II la ediţia a III-a a Cupei Bistriţa la Karting categoria 100 ICA, locul II la categoria Open la Cupa municipiului Bistriţa, locul II la Concursul interjudeţean de karting în 2007 la Cupa Silvania– clasa 100 cc şi locul II la Karting, la clasa Open în 2009 la Cupa TCM Arad.

Visul lui Christian e să îşi întâlnească idolul în carne şi oase

 

La 18 ani Christian s-a hotărât să îşi pregătească o maşină pentru un concurs de viteză pe traseu montan. Doi ani au durat pregătirile pentru a-şi recondiţiona maşina de curse conform standerdelor, cot la cot cu tatăl său şi la 20 de ani a debutat în Campionatul Naţional de viteză în coastă (VTM) al Romaniei, iar rezultatele nu au întârzâiat să apară. În ultimii trei ani Christian a urcat de 11 ori pe podium la competiţii precum: Trofeul Teliu, Memorialul ,,Eugen Ionescu”, Trofeul Alba Motor Challenge, Trofeul Râşnov, Valea Cetăţii sau Sinaia Forever. Cea mai mare ambiţie personală a pilotului este să devină campion în VTM la clasa I2. Problema sporturilor cu motor sunt de natură financiară aferente competiţiilor: ,,Costurile cu o maşină de curse şi echipament complet se ridică cel putin la contravaloarea unui autoturism nou de clasă mijlocie. În plus mai ai nevoie de trailer şi cauciucuri de ploaie a căror sume nu sunt de neglijat. Dincolo de sacrifcii, antrenamente şi investiţii materiale, sporturile cu motor aduc şi satisfacţii „Unul dintre cele mai emoţionante momente pe care le-am trăit în competiţii a fost când am urcat pe podium alături de alţi doi campioni care provin din părinţi şi bunici campioni: Gunther Graef si Laurentiu Borbely, e o senzaţie care nu se poate descrie în cuvinte” îşi aminteşte cu emoţie Christian Biernatek. Visul pilotului cel mai mare este ca în 2015 să continue să concureze în VTM şi înafara graniţelor în Cehia şi Germania unde să îşi pună în evidenţă calităţile de pilot de curse şi, de ce nu, să se întâlnească cu idolul său în carne şi oase: Walter Röhrl.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*