Aurul și argintul antic al României a ajuns la Tîrgu-Mureş

Aurul și argintul antic al României a ajuns la Tîrgu-Mureş

Sala de Oglinzi va fi înnobilată în perioada 8 aprilie – 16 mai 2015 prin prezența ”Aurului și argintului antic al României” expoziție itinerantă care reunește unele dintre cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre și protoistorice ale antichității clasice și perioadei migrațiilor, deci un patrimoniu de excepție, atât ca valoare intrinsecă cât și istorică.

Aurul și argintul antic al României a ajuns la Tîrgu-Mureş

Expoziţia este organizată de Muzeul Județean Mureș în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României din București şi se desfăşoară în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Tîrgu Mureș.

Această expoziţie reprezintă un amplu proiect muzeografic, inițiat și organizat de către Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu 31 de muzee de istorie și arheologie din toată țara, care participă la acest proiect cu cele mai reprezentative piese din aur și argint aflate în patrimoniul lor. Au fost reunite astfel peste 1000 de podoabe din metale prețioase, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnașament, piese de veselă, eșalonate ca întindere cronologică din eneolitic până în zorii Evului Mediu, din mileniul al V-lea îChr. până în secolul al VII-lea d.Chr.

Expoziția reprezintă o realizare muzeotehnică deosebită, care pune în valoare fiecare piesă în parte, reliefându-i sensul inițial – insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, podoabă – sens pentru care meșterii orfevrari din toate timpurile au investit pricepere tehnică, îndemânare, imaginație, care au condus la o mare diversitate ca formă și simbol a artefactelor din aur și argint.

„În vitrinele expoziției vor putea fi admirate piese din tezaurul de la Pietroasa, binecunoscut sub numele de ”Cloșca cu pui”, piese din inventarul ansamblurilor princiare geto-dacice de la Craiova, Cucuteni – Băiceni, Poiana Coțofenești, Agighiol, Peretu, brățările dacice polispiralice de aur descoperite la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Perșinari, Sacoșu Mare sau Ostrovu Mare din epoca bronzului, Apahida, Florești-Polus sau Sucidava-Izvoarele din Antichitatea târzie și Evul Mediu timpuriu. Valoarea expoziției este totodată și una științifică, prin multitudinea de informații pe care le oferă despre fiecare epocă în parte, contextul descoperirilor, tehnica de prelucrare a aurului și argintului în diferite epoci istorice. Proiectul este încununat de prezența unui excepțional catalog, cel mai complex catalog care a însoțit vreodată o expoziție realizată în România, care va rămâne multă vreme o lucrare de referință pentru piesele de aur și argint descoperite pe teritoriul României” se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii Muzeului Județean Mureș.

Vernisajul va avea loc miercuri, 8 aprilie la ora 17.00 (intrarea este pe baza de invitație). Publicul este invitat să viziteze expoziția în perioada 9 aprilie -17 mai, marți – duminică între orele 9.00-16.00. Prețul biletelor este 18 lei pentru adulți și 12 lei pentru copii și pensionari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*