Dumitriţa Gliga ,,𝐁𝐚𝐳𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐎𝐥𝐢𝐦𝐩𝐢𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮 𝐌𝐮𝐫𝐞𝐬̦: 2 ani de când a fost deschis publicului. Târgu Mureșul devine un important centru sportiv național,,
Peste 600 de copii și tineri, amatori sau legitimați la cele 14 cluburi de înot și polo din mun. Tg. Mureș, practică zilnic natația în acest bazin.Cu peste 800 de locuri în tribune și dotările necesare, au fost găzduite deja aici numeroase competiții naționale și internaționale, inclusiv meciuri de polo în cadrul Campionatului European U21.Bazinul Olimpic din Târgu Mureș, din cartierul Aleea Carpați, de pe locația fostului Ștrand 1 Mai, a fost deschis în urmă cu exact doi ani, pe 2 AUGUST 2022, după ce în martie 2022, alături de dnii Pop Iuliu Cosmin, director al Clubului Sportiv “Mureșul”, și Thomas Răzvan Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sportului, din partea Partidului Social Democrat, am discutat ultimele detalii pentru ca investiția să fie dată în folosință.
În România, mai există doar 4 bazine olimpice omologate pentru competitii naționale și internaționale.
Acum se lucrează la PATINOARUL ACOPERIT, care va deservi nu doar sporturile pe gheață, ci va funcționa ca o sală multifuncțională, modernă, cu peste 2.000 de locuri în tribune, și care va putea găzdui, în afară de volei, o serie întreagă de competiții sportive.
La acestea, se adaugă renovarea și modernizarea SALII POLIVALENTE (Sala Sporturilor), care aparține tot de Agenția Națională pentru Sport, și pentru care s-a depus cerere de finanțare.Scurt istoric al Bazinul Olimpic din Tg. Mureș:
- În 2008 a fost emisă HG 1505, prin care s-a hotărât scoaterea din funcțiune a fostului ștrand “1 mai” și s-a aprobat finanțarea construirii Bazinului Olimpic din Tg. Mures prin CNI SA și apoi predarea în administrarea Ministerului Sportului, prin CS “Mureșul” Tg. Mureș – la inițiativa dlui ministru Laszlo Borbely.
- În 2010 a fost atribuit contractul de proiectare și executie a bazinului, însă nu a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.
- 𝐈̂𝐧 𝟐𝟎𝟏𝟔, în urma demersurilor efectuate de CS “Mureșul”, 𝐬-𝐚𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐛𝐥𝐨𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢, 𝐬𝐮𝐛 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐮 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐩.
- 𝐈̂𝐧 𝟐𝟎𝟏𝟕, 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦 𝐩𝐚𝐬 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐝𝐥 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐃𝐮𝐧𝐜𝐚, 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭 – 𝐚 𝐬𝐮𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 pentru scoatera din funcțiune și casarea (demolarea) fostului Ștrand “1 Mai”, pentru ca CF-ul aferent investitiei să fie liber de sarcini.
- În 2018, CS “Mureșul” a reușit înscrierea în domeniul privat al statului a terenului aferent investiției și a predat, pe bază de protocol, către CNI SA, pe durata executării investiției, terenul aferent.
- în 2018 -2019, CNI SA a actualizat indicatorii tehnico-economici aferenți investitiei.
- 𝐈̂𝐧 𝟐𝟎𝟏𝟗, 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 – 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐒𝐃 – 𝐝𝐥 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥 𝐒𝐮𝐜𝐢𝐮 – 𝐚 𝐝𝐚𝐭 𝐎𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫.
Dumitriţa Gliga – deputat