Clădire istorică remarcabilă, la Apalina

Într-o zi de octombrie câțiva elevi și profesori ai Colegiului Petru Maior am vizitat, în cartierul Apalina, biserica romano-catolică.  La momentul respectiv doar profesorul Nagy F. Atilla știa în ce clădire importantă am intrat. Dar în săptămânile care au urmat toți din echipă am ajuns să descoperim din ce în ce mai multe informații despre acest monument și am încercat să împărtășim aceste cunoștințe cu cât mai  mulți oameni.

În cadrul concursului național de istorie Örökségünk őrei (Ocrotitorii moștenirii noastre) echipa de elevi A Szent Kereszt őrei (Ocrotitorii Crucii Sfinți) de la Colegiul „Petru Maior” Reghin s-au angajat  să cunoască și să facă cunoscută biserica romano-catolică de la Apalina, care a fost construită în a doua parte a secolului al XIII-lea.

Concursul este alcătuit din mai multe etape, iar echipele de elevi trebuie în primul rând să se documenteze, să cerceteze trecutul monumentului.  Iar informațiile dobândite trebuie prezentate în diferite moduri cât mai multor oameni folosindu-ne de mass media, de rețelele de socializare, prin organizarea de evenimente, etc.

Existența acestei clădiri mai vechi de 700 de ani a fost, la început, legată de ordinul călugărilor benedictini de la Cluj-Mănăștur. Din secolul al XV-lea, însă localitatea Apalina aparține diferiților familii aristocrate, dintre care cea mai cunoscută este familia Huszár, a căror castel încă exista acum un deceniu.

De-a lungul veacurilor biserica a fost de mai multe ori extinsă și renovată, iar stilurile arhitecturale și-au pus amprenta pe diferitele părți ale clădirii. Astfel cea mai veche parte a clădirii a fost construită în stil romanic, având un naos, ziduri masive și ferestre mici, înguste. În următorul secol, al XIV-a, s-a simțit influența stilului gotic. Din această perioadă datează turnul bisericii, cu ușa de intrare gotică. De asemenea, biserica se mândrește cu un chivot construit în acest stil, în peretele nordic. În secolul al XVI-lea biserica a trecut în posesia cultului reformat, iar în anul 1752 credincioșii catolici, fiind ajutați de familia aristocrată Huszár, au redobândit biserica. A urmat o perioadă de redecorare a interiorului, de data aceasta în stil neobaroc – decorativ, teatral, impresionant. În biserică amvonul și câteva altare stau martori acestei epoci. În secolul XX biserica fost de mai multe ori renovată.

În zilele noastre, dacă treceți prin Reghin sau Apalina puteți admira această clădire, care a rezistat mai mult de 700 de ani și care este cu siguranță una din monumentele care trebuie amintite și vizitate în orașul nostru.

Noi, concurenții, suntem mândri că avem ocazia să o cunoaștem mai bine și să descoperim ce evenimente istorice se leagă de ea sau să aflăm mai multe despre  persoanele și personalitățile care au influențat-o sau au fost marcate de acest monument istoric remarcabil. 

Kovács – Gorboi K. Melinda, profesor coordonator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*