
Despre meseria de cioban, la Coborâtul Oilor de la munte
Iubitorii de animale, în special crescători ori pasionați de oi și-au dat întâlnire duminică, 25 septembrie pe Platoul Fâncel pentru a lua parte la cea de-a II-a ediție a evenimentului ,,Coborântul Oilor de la Munte”.
Evenimentul organizat de Primăria Comunei Ibănești, Asociația Crescătorilor de Animale ,,Ovidius Brădețelu” din Ibănești și Composesoratul Ibănești a adunat la un loc 24 de crescători de ovine din comună și zonele arondate. Aceștia au arătat celor prezenți exemplare frumoase, de valoare, din mai multe rase, vorbindu-le totodată celor interesați despre această meserie, dată din generație în generație și care aduce odată cu ea greutăți.

Anton Nicolae Vasile din Tireu a adus cu el mioare tinere, frumoase. ,,Am venit aici să ne mândrim cu ele. Acasă avem 130 de oi. Ne place ceea ce facem, dar nu e ușor. Nu ne-am gândit să le vindem, dar pe parcurs dacă vom vedea că nu mai avem cum să le creștem, poate vom renunța la ele. Cel mai greu e primăvara când încep fătările, începe mulsul. Plus că e o meserie riscantă pentru că nu de puține ori se întâmplă să ne întâlnim cu ursul ori să ducă câte una„.
Printre crescătorii prezenți s-a aflat și Todoran Traian alături de soția Ana din Tisieu. La cei 81 de ani, Traian Todoran duce meseria mai departe având ca sprijin nepoții. Chiar și la vârsta asta face meseria cu drag și urcă alături de oi, la munte. ,,Nu mă las de meserie că mi tare dragă. Cât pot o duc mai departe. Fac asta de 56 de ani. Plus că nu se mai găsesc ciobani cum se găseau mai demult. Care au fost ciobani bătrâni, au murit și tineretul prea puțin mai stă la oi. Noi avem noroc cu nepoții, care ne sunt de mare ajutor. De 8 ani sunt și șef de stână la composesorat. Am adus cu mine oi breze că astea mi-s mai dragi”.

Din Hodac pe Platoul Fâncel a ajuns Nicolae Feier, care a adus cu el oi din rasa breze de Petroșani. ,,Sunt oi foarte căutate, iar berbecii sunt foarte scumpi. Sunt oi selecționate, mult mai mari decât restul oilor țurcane. Pe puțin un preț de pornire este de la 1000 de euro și poate ajunge și la 4000 de euro. Pentru mine oieritul e o pasiune”.

Ciobănia nu e meserie ușoară. Asta e un lucru cert. Din discuțiile avute în cadrul expoziției, concluzia e clară: e nevoie de mână de lucru, iar animalele sălbatice, în special urșii sunt un adevărat pericol atât pentru oi cât și pentru noi, oamenii. Iar legislația e așa cum e… În cazul pierderii de efective, termenul până la despăgubire este unul nu tocmai în avantajul crescătorilor de oi. Ba mai mult, pentru a fi despăgubiți trebuie să dovedească că și-au luat toate măsurile de precauție.
Todoran Vasile din Tireu a adus cu el 10 oi și un berbec. ,,Ne plac astfel de evenimente pentru că avem posibilitatea să vedem cum merg prețurile, târgurile. Nu e ușor, peste vară se mai pierd din ele ori umblă ursul și lupul. Sălbăticiunile astea s-au obrăznicit rău de tot. Acum că e toamnă coboară și la prune. Ne deranjează tare mai ales noaptea. Și uite așa am devenit paznicii urșilor” spune Vasile Todoran. Tot cu acesta am vorbit despre lipsa de interes pentru lână. ,,E păcat de câtă lână faină ajungem să aruncăm. Nu mai sunt nici oameni care să facă cojoace, haine de piele pentru că ei mai luau lâna. Acum am băgat lâna în saci și ajungem să le dăm foc. Se întâmplă asta de mai bine de 15 ani. Nu am avut cui să dăm lâna pe gratis, d-apoi să o vindem„.

Multe stâne de pe Valea Gurghiului nu mai poartă imaginea tradițională. Acum se pot lăuda cu stâne la standarde europene, cu electricitate, apă și chiar spațiu de cazare pentru cei care doresc să petreacă câteva zile în mijlocul naturii.
În ceea ce privește Asociația Crescătorilor de Animale ,,Ovidius Brădețelu” din Ibănești aceasta a fost înființată în anul 2015 și numără în momentul de față 42 de membri și aproximativ 3000 de animale.