Bucuria Zilelor Culturii Reghinene

De trei zile pline de activități precum spectacole de muzică ușoară, populară, folk, expoziții, prezentare de carte, spectacole de teatru și competiții de fotbal interșcolare au avut parte reghinenii. Astfel, în perioada 23 – 25 septembrie, în diferite locații din municipiul Reghin, atât în interior cât și în aer liber, reghinenii s-au putut bucura de un program bine pus la punct.

În prima zi a manifestărilor, vineri – 23 septembrie, cei mici au intrat în contact cu Biblioteca Municipală Petru Maior unde au participat la o activitate cultural educativă, precum și la o prezentare de carte. De aici, activitățile s-au mutat la Casa de Cultură Eugen Nicoară unde după-amiaza iubitorii de muzică au avut parte de un spectacol de muzică ușoară realizat de elevi de la Școala Gimnazială ,,Augustin Maior”, Asociația Culturală ,,Flori de pe Mureș”, Oana Morar, Cotoi Mario Andreas, Maria Grama, Anca Branea și Cristian Grama, Raoul.

Sâmbătă și duminică, pe terenul sintetic din Parcul Tineretului s-au desfășurat competiții sportive inter-școlare, mai precis meciuri de fotbal. Echipe  formate din câte 15 elevi de gimnaziu /liceu coordonate de profesorii de sport și-au arătat măiestria cu mingea disputând mai multe meciuri. La final, cu toții au fost recompensați cu dulciuri , diplome și mingi de fotbal.

Sâmbătă, la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” reghinenii iubitori de artă și-au bucurat privirea și sufletul cu expoziția artiștilor plastici Marcel Naste și Alexandra Naste, tată și fiică.

Pentru prima dată, o expoziție tată și fiică despre care Marcel Naste spune că ,,emoțiile au fost la cote maxime atât pentru mine, cât și pentru ea. Este absolut o reușită, o realizare, un lucru impresionant pentru sufletul meu. Fără să o îndrum vine cu un plus calitativ de imagine excepțională în ceea ce privește arta. Eu am rămas surprins pentru tot ceea ce a expus, de ceea ce a făcut și era inevitabil ca această zi culturală reghineană să nu o împart cu ea, cu fiica mea. Cred că dacă ea va continua o să fie un artist care va aduce roade uluitoare comunității și țării în special, pentru că la vârsta ei, la nivelul ei de cunoștință face mult mai mult decât ar fi făcut probabil pictori, artiști celebrii. Face lucruri minunate, a descoperit lumea artistică devreme și cred că cel mai important lucru este că se revarsă din interior cu o cunoștință harică pe care deja o deține„.

Tot la Casa de Cultură ,,Eugen Nicoară” cu începere de la ora 18.00, reghinenii au fost așteptați la un spectacol de teatru realizat de actorul Liviu Pancu, moment urmat de un concert de muzică folk susținut de Grupul Anotimpuri, Dody G., Angela Mariașiu, Majay Gyozo și Adrian Bezna.

Manifestările din cadrul Zilelor Culturii Reghinene au continuat duminică cu Drumul Mierii. Un eveniment desfășurat la Muzeul Etnografic „Anton Badea”, avându-l în prim-plan pe unul dintre cei mai cunoscuti apicultori din țară: Mihai Grama. Chiar dacă momentan acesta locuiește la Cluj, originile sale sunt în Orșova, locul de unde a prins drag de apicultura tradițională. ,,Sunt multe lucruri pe care le putem afla despre simbolul albinei în creațiile populare. Este singura insectă care a oferit omului hrană, este prezentă peste tot. O ocupație care era sacră, o îndeletnicire pe care în trecut o făceau doar preoții și învățătorii de la sate, apoi și ceilalți. După 14 septembrie, când este Ziua Crucii, era un obicei care se desfășura ca o sărbătoare: retezatul stupilor” spune Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic din Reghin.

La Biserica Săsească, alături de Andrei Nădășan și Lucy Catrintașu reghinenii iubitori de muzică au putut lua parte la un concert de orgă și vioară, urmat la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin de un concert de muzică populară. Aici au încântat publicul prezent tinerii din cadrul Asociației Culturale ,,Flori de pe Mureș”, dar și soliștii Ioan Florin Miler, Cristina Maria Farcaș, Andreea Morariu, Costi Dumitru, Maria Neag și Sorin Pantea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*