Ateliere, drumeții și întâlnire cu Omul Márk Endre, în tabăra BlagaRocks
Elevii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin au luat parte săptămâna trecută la cea de-a IV-a ediție a Taberei BlagaRocks, o tabără despre care putem spune că nu e doar despre activități, ci și despre oportunitatea de a lega prietenii, de a le consolida pe cele existente ori de ce nu, de a ajuta elevii să-și aleagă drumul spre viitor.
,,Ne-am fi dorit să avem vara asta două ediții, dar din păcate mergem pe una singură. Ne concentrăm pe trei zile de activități în școală și în afara școlii și de o zi de excursie. Activitățile au fost variate, de la ateliere de pictură pe sticlă, limba greacă, oră de zumba, demonstrație jandarmerie plus altele. Am încercat să oferim activități cât mai variate pentru elevii liceului nostru, atât pentru a-i ține cât mai aproape de școală, dar și pentru că, drept să vă spun, școala goală nu este deloc frumoasă. Când sună de râsete, de vorbe, se aud copiii pe aici este mult mai frumoasă,, spune directorul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, Andreea Dumitrache.
Biblioteca Vie
Dacă în mod normal suntem obișnuiți ca într-o bibliotecă să răsfoim paginile unei cărți, de această dată, atelierul ,,biblioteca vie,, a oferit posibilitatea elevilor să citească o carte-om. Așezat la masă, în fața elevilor, fiecare invitat a oferit posibilitatea ca povestea lui să fie ascultată. Grama Vajda Imola – Primăria Reghin, Kalas Lorand – jandarm, antrenor, autor de carte, Andrada Butiurcă – Kinetic Soft, Paul Bândilă – lutier cu studii în Regatul Unit, Daniel Lateș – pe cercetare, dezvoltare, Bianca Roman-HR la Irum, Moldovan Orsolya – maraton, mâncare sănătoasă au fost persoanele care au oferit posibilitatea elevilor să le afle povestea. ,,Suntem foarte mândri de această activitate. De regulă avem între 6 – 7 invitați, care sunt așezați la mese, iar elevii își schimbă locurile între ei după 10 minute. Astfel au posibilitatea să vorbească cu fiecare invitat. Avem grijă ca acești invitați să fie personalități sau experți, specialiști în anumite domenii. De data aceasta am avut de la jandarmerie, purtător de cuvânt al primăriei, lutier și așa mai departe. Fiecare copil găsește ceva ce-l interesează și îl ajută atât în dezvoltarea profesională, cât și în dezvoltarea unor competențe. Poate chiar găsesc acolo ceva ce să îi ajute în alegerea meseriei pe viitor.,, spune profesor Cristina Drescan.
Întâlnire cu Omul Márk Endre
,,E o bucurie pentru mine să particip la această activitate, să pot sta în fața lor și să schimbăm câteva cuvinte. Am fost și eu elev al acestui liceu, iar reîntorcerea în sala de clasă e cu atât mai plăcută, plină de amintiri frumoase. Sunt foarte curios ce mă vor întreba și care sunt curiozitățile lor,, a precizat primarul Márk Endre, înainte de intrarea în sala de clasă.
,,Ne-am gândit că ar fi o oportunitate minunată ca elevii să-l cunoască pe domnul primar altfel. De aceea am numit atelierul ,,Omul Márk Endre,,. Nu vor fi adresate întrebări despre politică, ci vor fi întrebări ce țin de viața personală, timp liber, pentru ca elevii să aibă acces altfel imaginea lui și să îl vadă ca un exemplu de viață.,,a adăugat Andreea Dumitrache, director.
În sală, elevii l-au așteptat nerăbdători pe cel care se află la conducerea urbei, dar care și-a lăsat la ușă haina de edil, oferindu-le celor prezenți o parte din imaginea lui de om simplu. Atmosfera relaxantă a impulsionat elevii să pună întrebări, să fie curioși.
Márk Endre le-a vorbit deschis despre copilăria în Reghin, despre pasiunile pe care le avea și despre cum își petrecea timpul liber, alături de prieteni. Mersul cu bicicleta pe o roată, drumețiile ori colecționarea fluturilor au fost doar câteva dintre pasiunile omului Márk Endre, amintiri care fac parte dintr-o copilărie plină de zâmbet și culoare. Nu au lipsit amintirile despre anii de după facultate pe care i-a petrecut în Germania, dar și despre deciziile luate. Prin fotografiile din diferite etape ale vieții, prezentate în fața elevilor a rememorat întâmplări și fapte.
Întâlnirea cu omul Márk Endre a avut un final dulce… Un dulce, pe care primarul municipiului Reghin alături de profesori de la Blaga l-au servit elevilor, prin cupe răcoroase de înghețată.