REGHIN: ,,Cupa de Aur,, pentru Ciobănescul de Asia Centrală

Sâmbătă, 16 iulie, iubitorii de câini, dar în special cei ai rasei Ciobănesc de Asia Centrală sunt invitați să ia parte la o competiție canină, care se va desfășura  în Municipiul Reghin.

Competiția de club ,,Cupa de Aur 2022,, este organizat de Asociația SAO – Ciobănești de Asia Centrală, în colaborare cu Primăria Muncipiului Reghin, având ca loc de desfășurare stadionul Avântul, zona din spatele porții, începând cu ora 10.00.

De partea de arbitraj se ocupă Oláh Gábor din Ungaria.

„Fiecare rasă are un standard, în care se explică cum ar trebui să fie câinele, începând de la înălţime, greutate, mişcare, lungimea părului, calitatea părului, într-un cuvânt calitatea animalului. Acest câine pentru a-şi lua dreptul de montă, trebuie să fie practic în standard. Pentru lucrul acesta se organizează aceste competiţii-expoziţii, în care vine un arbitru specialist al rasei, care cunoaşte rasa şi standardul, şi exemplarele arbitrate trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a primi calificativul de Excelent la mascul şi Foarte Bine la femele. Sunt 56 de câini, împărţiţi în categoriile de vârstă, de la baby, pui, junior, clasă intermediară, clasă deschisă, clasă campion. Bineînţeles, competiţia aceasta de club nu are numai rolul de a conferi animalului dreptul de montă, aici se întrec câinii şi pentru calificative de genul campion de club, învingător de club şi aşa mai departe.” spune Claudiu Marian – vicepreşedinte Asociaţia SAO Ciobănesc de Asia Centrală.

Potrivit site-ului oficial al Asociației SAO ,,Ciobanescul de Asia Centrală (CAC-romana, CAO-rusa, CASD-engleza) este una dintre cele mai vechi rase de câini din lume. Rasa a fost formată prin selecție naturală de-a lungul a mai mult de 4000 de ani, pe un teritoriu foarte vast, ce se intinde de la Marea Caspică până în China din sudul munților Ural până în Afganistan. CAO este moștenitorul celor mai vechi câini din Tibet, câinii de turmă ai vechilor triburilor nomade, câini ce sunt înrudiți cu CIOBANESCUL MONGOLIAN si MASTIFFULUI DE TIBET. CAO au fost folosiți ca și protectori ai turmelor de animale, caravanelor și proprietăților oamenilor din respectivele zone, fiind influențați de selecția naturală foarte crudă. Condițiile grele de viață și permanenta luptă împotriva prădătorilor au influențat atât aspectul fizic cât și temperamentul, făcând din Ciobanescul de Asia Centrală un câine puternic, neînfricat, un câine ce știe să-și economisească energia. Începând cu 1930, CAO a început să fie folosit ca și câine de pază al proprietăților și al turmelor și în URSS.,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*