Cristina Pop ,,sportul înseamnă libertate în a fi ceea ce îmi doresc”

Astăzi, alături de Cristina Pop vom vorbi despre sport, despre echilibrul dintre o dietă sănătoasă și mișcare, dar și despre cel mai proaspăt rezultat al ei pe partea sportivă: titlul de vicecampioană Wellness la Cupa României.

Rep.: Cred că am vorbit ultima dată prin 2019… Ce s-a schimbat de atunci, ce e nou în viața ta?

C.P.: În primul rând vreau să îți multumesc pentru invitația la acest interviu; a fost și atunci, este și acum o plăcere să vorbesc cu tine. Sunt mândră să spun că am făcut pasul cel mare și am ales viața de sportiv de performanță.

Rep.: Recent ai fost desemnată vicecampioană Wellness la Cupa României? Ce înseamnă pentru tine acest premiu?

C.P.: Pentru mine acest premiu este o răsplată și mândrie față de munca pe care am depus-o, dar totodată este o motivație în plus pentru a continua să practic sportul de performanță.

Rep.: Care e următorul scop pe partea competițională? Ți-ai propus un obiectiv pe care vrei să-l atingi?

C.P.: Scopul meu este să ajung campioană în România la categoria wellness. Desigur, dacă rezultatele mele o să fie excepționale, mi-aș dori să ajung și la competițiile europene, mondiale.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine sportul?

C.P.: Pentru mine sportul înseamnă libertate în a fi ceea ce îmi doresc, în a arăta așa cum îmi doresc și de a fi permanent sănătoasă. Sportul este viață și sănătate.

Rep.: Ai iubit mereu sportul? De unde această dragoste pentru sport?

C.P.: Pot spune din toată inima că am iubit mereu sportul. Tatăl meu mi-a insuflat această pasiune, deși el nu a făcut sport de performanță. Îmi spunea mereu cât de armonios se dezvoltă corpul și cât de sănătoase sunt persoanele care practică sportul.

Rep.: Ai un corp foarte bine antrenat. În cât timp ai ajuns la acest rezultat? Cât timp acorzi exercițiului fizic, practic cât timp petreci în sala de fitness?

C.P.: Îți multumesc frumos! Practic fitnessul de 8 ani de zile. În perioada competițională, petrec cam 2-3 ore pe zi în sală și în perioada când nu am competiții sunt zilnic o oră.

Rep.: Ești și antrenor personal. Ce include un astfel de serviciu și care e rolul unui antrenor personal?

C.P.:  Din punctul meu de vedere, rolul de antrenor personal îl privesc ca fiind cel mai bun prieten al clientului. Sunt alături de clientele mele din momentul în care pășesc în sală, până la plecare, le susțin moral și le ofer tot ceea ce au nevoie pentru a-și atinge obiectivele.

Rep.: Dar pe partea de instructor de fitness? Unde îți desfășori activitatea? Unde te pot găsi cei care doresc să lucreze cu tine?

C.P.: În momentul de față sunt instructor la sala de fitness Elite Pro Gym (Parcul Tineretului) și am deosebita plăcere să lucrez în aceeasi calitate, cu copii din super tabăra de vară de la Centrul de Activități pentru Copii Joy (ne găsiți pe pagina de Facebook).

Rep.: Să vorbim puțin și despre importanța sportului în viața noastră.

C.P.: Am o vorbă: într-un corp sănătos este o minte sănătoasă. Tot mai multe persoane conștientizează că sportul este o parte din noi și că la pachet cu el vine starea noastră de sănătate fizică și mentală. Stresul de zi cu zi ne obosește și ne degradează. Făcând sport, având obiceiuri sănătoase, putem stopa efectele nocive ale stresului de zi cu zi. Sfatul meu este să reducem stresul și să creștem activitățile fizice.

Rep.: Ești și tehnician nutriționist. Merge sportul mână în mână cu nutriția? De ce ai ales și un astfel de curs pe partea de nutriție?

C.P.: Da, sportul merge mână-n mână cu nutriția. Pot spune cu tărie că nutriția este baza sportului, practic de acolo pornește totul. Alimentația corectă, duce la un corp mai sănătos și rezultate excelente pe partea de dezvoltare corporală. Nivelul de performanță, pe care îl practic, nu ar putea fi dus în acest punct fără alimentația corespunzătoare.

Am decis să devin tehnician nutriționist pentru a ajuta cât mai multe persoane să devină mai sănătoase, să își atinge obiectivele precum slăbire, tonifiere, creștere masă musculară, să descopere că o alimentație sănătoasă și slăbire nu înseamnă foame.

Rep.: Apropo de partea asta alimentară… Mâncăm sau nu înainte de sală? Dar ce mâncăm după un antrenament? 

C.P.: Da, absolut este necesar să mâncăm înainte de a face un efort fizic de o intensitate ridicată, ideal ar fi să consumăm o masă echilibrată, ușoară, nu prea încărcată cu 1-2 ore înainte de a face efort fizic. După un antrenament corpul este “flămând”, are nevoie să se recupereze după efort și este necesar să consumăm nutrienți de calitate. Primul pas în recuperare este hidratarea (minim 1 litru de apă desigur, contează și obiectivul fiecăruia) putem consuma apă sau lapte, o băutură proteică, iar ca și aliment este de preferat o banană. Vorbim despre momentul în care s-a încetat efortul fizic, când ajungem acasă putem consuma cina.

Rep.: Că tot vorbim despre asta, într-o dietă, cât e vorba despre ce punem în farfurie și cât despre sport?

C.P.: Din punctul meu de vedere, variază foarte mult în funcție de obiectivul fiecăruia. Luat per general, farfuria este pe primul loc și apoi sportul. Ele cam merg împreună. O masă adecvată duce la un antrenament mai de calitate/intens, o masă sărită sau subnutrită duce la un antrenament de epuizare și întârzie apariția rezultatelor fizice.

Rep.: Un mesaj pentru persoanelor care vor să se apuce de sport, să mănânce sănătos, dar nu au motivație?

C.P.: Este perfect normal să nu ai în fiecare zi motivația de a face sport, de a mânca sănătos, dar să nu renunțe. Creierul are nevoie de timp pentru a accepta decizia, să facă pași mici spre obiectivul lor. Cum spunea în Biblie, Dumnezeu a avut nevoie de 7 zile să construiască lumea ce ne înconjoară, noi poate avem nevoie de ceva mai mult timp să ne obișnuim cu un alt stil de viață.

Și noi, antrenorii, suntem aici să îi ajutăm, să îi încurajăm și să îi susținem. Sfatul meu este să caute fiecare o persoană care să îi inspire și care să le răspundă la întrebări, cu care să aibă experiențe de împărtășit și conexiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*