![](https://glasulvailor.ro/wp-content/uploads/2022/04/Mineralia-Tg-Mures-2022-e1650953108220-720x200.jpg)
Expoziţia „Mineralia” revine la Târgu-Mureş
În perioada 29 aprilie – 1 mai 2022, între orele 10.00 – 19.00, la Secția de Etnografie și Artă Populară, din cadrul Muzeului Județean Mureș, va avea loc prima ediție din acest an a expoziției MINERALIA.
Tema ediției este dedicată familiei de minerale – GRANAȚI. Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semiprețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor nr. 11. Intrarea este liberă.
![](http://glasulvailor.ro/wp-content/uploads/2022/04/amonit.jpg)
Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt, ca de fiecare dată, Andrei Gorduza, inginer geolog și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.
Familia granaților este o parte extrem de interesantǎ atât a mineralogiei în general cât și pentru istoria fabricǎrii bijuteriilor. Mǎrgele de granat au fost descoperite în vestigii arheologice din întreaga lume. De-a lungul istoriei granatul a stat alǎturi de diamante, pentru a oferi acel contrast cromatic necesar unor bijuterii de valoare. Granații de culoare intensǎ și cu transparențǎ ridicatǎ pot fi considerate pietre de calitate gemǎ.
Granații cristalizeazǎ în sistemul cubic, au o duritate relativ ridicatǎ (7) si luciu puternic. Ceea ce face specialǎ aceastǎ familie a granatilor este însǎ versatilitatea culorilor. Dacǎ de obicei asociem granatului nuanța vișinie ( pirop si almandin) vom fi uimiți sǎ descoperim granat gǎlbui (hessonit), portocaliu mandarin (spessartin), verde pal (grosular) și chiar verde intens (tsavorit).
Sursa clasicǎ pentru granați a fost pentru Europa regiunea Bohemiei (Rep. Cehǎ). În România, regiunea Banatului este cea mai bogatǎ în granați de calitate. În zilele noastre se exploateazǎ in Brazilia, China, Madagascar sau SriLanka.
![](http://glasulvailor.ro/wp-content/uploads/2022/04/Mineralia-Tg-Mures-2022.jpg)