Revitalizarea Parcului Dendrologic în atenția unui grup de lucru pentru promovarea Văii Gurghiului

Valea Gurghiului a fost și rămâne locul unde istoria dă mâna cu tradiția. De-a lungul secolelor, aici s-au perindat șefi de stat, pasionați de vânătoare, care îndrăgostiți de frumusețea zonei au făcut din vizite un obicei.

Grup de lucru pentru promovarea turismului pe Valea Gurghiului

Din dorința de promovare, de a pune în valoare locurile și serviciile oferite, de a scoate la iveală lucruri și locuri poate neștiute, s-a creat un grup de lucru pentru promovarea turismului pe Valea Gurghiului. ,,Am fost chemat într-un grup de lucru pentru turism pe Valea Gurghiului. În acest grup sunt mai multe persoane, care oferă servicii deja pe Vale și dorim să dezvoltăm o rețea de turism, cu recomandări turistice. O cazare care să trateze cu aceeași seriozitate toți clienții care garantează o calitate și un preț pe tot timpul anului. În acest grup sunt atât români plecați în străinătate, care ar vrea să contribuie pentru locul din care sunt, cât și localnici și câteva persoane din administrația publică. Avem foarte multe valori, atât naturale, cât și culturale pe Valea Gurghiului: dealul cu sare, unde avem o cetate care încă nu a fost cercetată, avem murătorile, avem peisajul de pe Vale, avem vechile trasee turistice, care momentan nu sunt omologate și încercăm să introducem noi trasee turistice ca să lege punctele de interes. Dintre aceste obiective turistice face parte și Castelul de la Gurghiu cu  Parcul Dendrologic și vechea cetate care este și sit arheologic. Din acest motiv suntem astăzi în Parcul Dendrologic unde am invitat un profesor de peisagistică, care are experiență și e notoriu pe partea de parcuri istorice. Este vorba despre Fekete Albert, care a scris cartea despre Grădini de castele de pe Valea Mureșului. Este  născut în România, dar care a ajuns profesor de peisagistică în Budapesta. A primit câteva premii care îl recomandă ca specialist în domeniul lui. În România avem foarte puțini specialiști pe parcuri istorice” precizează Klaus Birthler.

Nu este prima dată când Fekete Albert ajunge în Gurghiu, acestuia fiindu-i aproape această zonă, pe care a cercetat-o în lucrările sale. Prin prezența lui Fekete Albert la Gurghiu s-a dorit primirea câtorva sfaturi competente, mai precis ,,despre cum trebuie să întreținem minimal parcul istoric până ce va exista o eventuală finanțare specială pentru parcuri istorice. Primim aceste sfaturi despre ce ar trebui să facem, despre ce nu ar trebui să facem pentru a ne alinia la un nivel de parc istoric internațional. Partea bună este că avem liceu silvic în localitate, avem elevi care pot contribui și învăța despre cum se întreține un parc istoric” adaugă Klaus Birthler.

Despre Castelul și Parcul Dendrologic din Gurghiu ne-a vorbit, Marcel Mândru, prezent la această întâlnire care a precizat că „sunt o emblemă a Văii Gurghiului, a localității Gurghiu și în principal a Liceului Silvic pentru că aici în acest castel, în anul 1893 a fost înființată prima școală silvică din Ardeal. Având în vedere bogăția Văii Gurghiului, suprafețele imense de păduri de pe vremea aceea, s-a pus problema asigurării pazei pădurilor și pentru asta a fost înființată școala silvică din Gurghiu. Prima promoție a fost de paznici de pădure, după care ani la rând au urmat promoții de pădurari, maiștri de exploatare, silvicultori, care s-au ocupat de pază și de cultura pădurilor. Imediat după terminarea lucrărilor de construcție a castelului, în 1740, familia Bornemisza s-a ocupat și de amenajarea unei grădini renascentiste în spatele castelului. Așa a pornit amenajarea Parcului Dendrologic de care ne bucurăm cu toții astăzi, pentru că avem specii foarte vechi plantate încă de pe acele vremuri. Familia Bornemisza a adus specii din toate colțurile lumii reușind să amenajeze o grădină dendrologică renumită pe vremea aceea. Ani de-a rândul, după înființarea școlii silvice în incinta acestui castel, generații întregi de elevi au participat la întreținerea grădinii și la îmbogățirea ei cu specii noi. Așa că astăzi ne bucurăm de munca tuturor celor care au participat cu trudă și cu sufletul pentru păstrarea acestei embleme a comunei Gurghiu”.

Despre prezența lui Fekete Albert, Marcel Mândru spune că ,,am avut onoarea să cunoaștem un specialist în domeniul amenajării grădinilor, care la propunerea arhitectului Klaus Birthler a venit cu scopul de a ne da sfaturi și de a ne ajuta să gândim un proiect de revitalizare a imaginii Parcului Dendrologic, în așa fel încât să devină o atracție tot mai mare pentru toți cei care ne vizitează zona. Din discuțiile avute, am reușit să închegăm un plan de acțiune și cu ajutorul voluntarilor care s-au angajat că vor participa la lucrările de reamenajare a acestui parc, încercăm în perioada imediat următoare să întocmim un proiect și să începem lucrările de întreținere și revitalizare a acestuia”.

Concret, s-a propus îndepărtarea vegetației nevaloroase, îndepărtarea cioatelor și a copacilor mari, care sunt specii invazive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*