Limba germană pentru copii și adulți
Cum dovedesc că am un anumit nivel de germană?
Pentru a dovedi că deții un nivel de competențe la o anumită limbă străină pe care ai învățat-o este nevoie adeseori de un certificat de limbă.
Ce este un certificat de limbă?
Certificatele de limbă reprezintă un atestat care dovedește nivelul competențelor pe care le ai pentru o anumită limbă străină. Procesul pentru a primi un astfel de certificat nu este complicat, deoarece la baza fiecăruia stă un examen scris și oral. În funcție de certificatul de care ai nevoie există o structură specifică fiecărui examen.
Nivelurile de limbă
Ceea ce este evaluat în cadrul examenelor sunt nivelurile de limbă. Șase la număr, acestea au fost introduse de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL) în funcție de 3 domenii principale:
- înțelegere (ascultare, citire);
- vorbire (participare la conversație, discurs oral);
- scriere.
Astfel au fost create nivelurile A1, A2, B1, B2, C1 și C2. Fiecare nivel are un set de competențe asociat, a căror îndeplinire duce la atestarea nivelului. În acest mod, cei care îți cer să dovedești ce nivel de germană ai, își vor da seama dacă ești potrivit pentru ce caută ei.
Cei care dețin nivelul A1 și A2 sunt considerați utilizatori elementari.
A1 – nivelul introductiv A2 – nivelul de bază
Primele două niveluri sunt asociate începătorilor. La acest nivel poți comunica la timpul prezent despre situații din mediul apropiat și pe subiecte simple. Ai nevoia de explicații suplimentare și de căutarea cuvintelor noi în dicționar. Aici se pun bazele pentru a putea aprofunda în continuare învățarea limbii germane.
Cei care dețin nivelul B1 și B2 sunt considerați utilizatori independenți.
B1 – nivelul intermediar B2 – nivelul post-intermediar
La nivelurile B1 și B2 începi să poți folosi limba independent. Poți purta conversații fără să ai nevoie de a te pregăti înainte sau să primești ajutor din partea interlocutorului. Începând cu nivelul B2 poți să îți exprimi opinia și să aduci argumente pro și contra asupra unei teme dezbătute.
Cei care dețin nivelul C1 și C2 sunt considerați utilizatori experimentați.
C1 – nivelul autonom C2 – nivelul de stăpânire al limbii
Ultimele două niveluri se apropie de abilitățile cu care comunică vorbitorii nativi. Cei care reușesc să obțină aceste niveluri au cunoștințe avansate de gramatică și pot folosi limbajul pe domenii de specializare. O diferență între C1 și B2 este nivelul de complexitate al vocabularului. În cazul C1 limbajul este unul mai elevat, axat pe anumite domenii. În cazul nivelului C2 nu toate certificatele îl includ, deoarece ar fi considerat chiar nivelul nativ, iar diferența dintre el și C1 este una infimă.
Certificatele pentru limba germană
Toate certificatele pentru limba germană conțin primele 5 niveluri, unele excluzând nivelul C2. Iar, cele cinci atestate recunoscute de către statele vorbitoare de limbă germană sunt acestea:
- Das deutsche Sprachdiplom (DSD) –examen pe care îl pot susține doar elevii care au studiat germana matern, fiind susținut gratuit de statul german pentru aceștia
- Certificatul Goethe – acesta este destinat oricui dorește să își ateste nivelul, dar este recomandată atingerea unei vârste minime pentru participarea la examen
- Test DaF (Detusch als Fremdsprache) –examen pentru cei care doresc să studieze în străinătate
- Certificat TELC – acest examen se poate susține de oricine, dar în general se adresează persoanelor care s-au mutat în Germania și doresc să aplice pentru cetățenie
- Österreichisches Sprachdiplom (ÖSD) –examen organizat de statul austriac, se poate ca unele landuri să nu îl ia în considerare
Unde pot învăța limba germană?
Pentru a putea obține un astfel de certificat este nevoie să urmezi ore de pregătire înainte. Unele dintre instituțiile care oferă certificate susțin și cursuri, însă nu toate. Așadar, o soluție ar fi înscrierea la un curs de germană.
La inițiativa unor tineri din Cluj-Napoca, acum patru ani au fost înființat Centrul Gutenberg. Acesta este un centru care oferă cursuri de limba germană pentru adulți. Există două tipuri de cursuri: cele clasice, cu accentul pe teorie și cele conversaționale cu accentul pe comunicare liberă cu un vorbitor nativ. O alternativă plăcută pentru toți cei care nu știu ce înseamnă educația online și dacă li se potrivește sunt cursurile demonstrative gratuite pe care le susțin. În cadrul acestor poți observa metodele folosite și care este dinamica grupelor de la acest centru.
Pe parcurs s-au hotărât să ofere oportunități de învățare și copiilor. Astfel, au creat și Centrul Didacto, cu activități educaționale online și offline. Cursurile online sunt cele clasice, unde învață și puțină teorie și atelierele conversaționale, unde învață noțiuni de vocabular și de comunicare. Și aici, puteți observa calitatea cursurilor și materialele folosite în cadrul unor sesiuni demonstrative gratuite. Iar, pe partea de activități offline, sunt organizate tabere de zi, în Cluj-Napoca sau tabere cu cazare la munte, cu tematici diverse.
Pentru a afla mai multe despre certificate, spațiul germanofon și limba germană nu ezitați să intrați pe site-urile celor două centre de germană. Mult succes la obținerea rezultatelor dorite!