Memoria. Zestrea. Moștenirea de acasă – Expoziție online colectivă realizată cu participarea tuturor românilor aflați în țară sau peste hotare

Proiectul „O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ” se lansează cu o invitație deschisă tuturor românilor din țară și din diasporă: fiecare român poate contribui cu „zestrea personală” la realizarea celei mai mari expoziții colective de fotografie veche (fotografii de familie din arhiva personală), cu scopul de aducere aminte, împărtășire, resuscitare și promovare a spiritului românesc.

Strămutarea modernă îmbracă mai multe forme și are cauze diverse: fie că părăsim satul natal pentru un loc de muncă în străinătate, fie că schimbăm orașul în care ne-am născut pentru un altul în care oportunitățile sunt mai atractive, într-un fel sau altul lăsăm meleagurile natale în urmă, un loc și un timp cu care ne mai putem conecta prin intermediul fotografiilor sau a amintirilor.

În acest sens, scopul proiectului este de a invita la aducere amintire, la rememorare, la redescoperirea zestrei primită de la strămoși, ne referim aici la o zestre imaterială, despre care este atât de important să vorbim și necesar să o transferăm generațiilor următoare.  Astfel, lansăm această invitație deschisă românilor de pretutindeni să contribuie la realizarea acestui spațiu colectiv, o expoziție online de fotografie care va reuni Zestrea colectivă a românilor de pretutindeni, sub numele Memoria. Zestrea. Moștenirea de acasă. Colecția de fotografii va reprezenta simbolic moștenirea lăsată generațiilor viitoare, care prin intermediul fotografiilor pot accesa un timp și un spațiu autentic românesc.

Vă invităm așadar să vă aduceți aminte și să participați activ în proiect, cu fotografii vechi de familie din arhiva personală, care evocă locurile natale:  casa părintească, pădurea de lângă sat, ulița, obiecte tradiționale (obiecte vestimentare moștenite, obiecte decorative, covoare lucrate manual de bunici, străbunici), oameni dragi (rude apropiate), fotografii care redau obiceiuri străvechi sau munca câmpului.

Fotografiile pot fi trimise până la data de 15 iulie la adresa de mail mostenireadeacasa@gmail.com și vor fi însoțite de o scurtă descriere (anul la care a fost făcută fotografia, numele familiei și o scurtă descriere a imaginii).

Drepturile de folosire a imaginilor: Prin trimiterea fotografiei, se acordă dreptul de folosire a fotografiei exclusiv în cadrul proiectului, pentru realizarea expoziției online.

Tot în cadrul proiectului vor fi organizate o serie de conferințe online, realizate cu sprijinul și în parteneriat cu școlile românești din diaspora, dar și o expoziție de obiect vestimentar țărănesc, care va putea fi vizitată în București, dar și online, printr-un tur virtual. Mai multe detalii vor fi disponibile în curând  https://www.facebook.com/Mostenireadeacasa.

 „O Românie fără frontiere. Cultura – Moștenirea de ACASĂ” este un proiect organizat de Asociația Arta și Cultura București cu sprijinul Guvernului României care își propune să promoveze identitatea națională prin evenimente culturale și politici publice. 

Obiectivul principal al proiectului: Proiectul are ca rol principal identificarea, arhivarea şi promovarea tradițiilor şi valorilor cultural-identitare a românilor din județele Mureș, Covasna și Harghita, de încurajare a practicării vechilor meserii şi meșteșuguri, de refuncţionalizare a costumului şi a obiceiurilor populare de peste an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*