Cristian Gavriloaie a adunat în 20 de ani o colecție impresionantă de cactuși

Cactuși de poveste

Pasionat de frumusețea cactușilor, Cristian Gavriloaie se numără printre colecționarii valoroși din țara noastră, ajungând ca în ultimii 20 de ani să adune peste 4000 de exemplare din 1800 de specii.

Cristian Gavriloaie

Pe Cristian Gavriloaie l-am găsit acasă, într-o zi de sâmbătă, printre miile de plante, pe care le iubește atât de mult. În sera în care găzduiește aceste frumoase plante cu spini, ghivecele sunt aranjate ca la expoziție.

Dragostea pentru plantele cu spini a început în 2002 când se afla în Târgu-Mureș de unde și-a procurat și primii cactuși. ,,În Târgu Mureș era o seră unde se vindeau plante. Am luat o tăviță cu 12 cactuși de care eram tare mândru. I-am dus acasă, i-am pus pe frigider să nu înghețe, i-am udat zilnic crezând că eu astfel le fac bine, dar ei de fapt au început să crească, să-și schimbe forma. Mi se părea că sunt în regulă, însă până în primavară am rămas doar cu vreo două plante.“  spune Cristian Gavriloaie.

O carte valoroasă

Momentul în care Cristian Gavriloaie a conștientizat pașii greșiți făcuți în creșterea acestor plante a coincis cu descoperirea unei lucrări ștințifice despre cactuși scrisă de Sorin Victor Copăcescu. ,,Este o carte valoroasă, cu multe informații. După ce am citit-o mi-am dat seama unde am greșit și de ce primele două – trei colecții le-am prăpădit. După părerea mea, în România nu există carte mai bine documentată din care am învățat și să iernez cactușii corect. Înainte de asta s-a întâmplat să-i trimit la țară, la tatăl meu. Eu nu am fost să-i mai văd, iar tata îmi spunea că sunt bine, sunt verzi, dar primăvara când i-am recuperat toți erau mucegăiți. Erau vreo 140 de plante. Într-o altă iarnă mi-a înghețat o altă colecție. Peste 400 de plante am pierdut învățând. Așa am început să cumpăr plante de la colecționari, nu am mai cumpărat din comerț.,,  mărturisește Cristian Gavriloaie care adaugă faptul că ,,plantele pe care le găsim în comerț, prin magazine sunt făcute pentru vânzare, nu pentru colecție. Cactușii sunt crescuți forțat cu chimicale și lumină continuă, sunt crescuți în turbă, nu într-un sol mineral, pietros, care permite să plece surplusul de apă. Și nu le respectă nimeni ciclul de viață normal,,.

Cristian se poate lăuda și cu un exemplar rar mai ales pe teritoriul țării noastre, fiind vorba de un hibrid de echinopsis Thomas Stöfer, făcut prin niște încrucișări.

Cu timpul, Cristian Gavriloaie a început să cunoască diferiți colecționari din țară, reușind să lege prietenii de la care cumpără ori schimbă plante. Au fost cazuri în care un anumit exemplar nu a fost de găsit în țară, așa că a cumpărat planta din îndepărtate țări.

,,M-am axat acum pe câteva specii care-mi plac în mod deosebit. Am găsit în România cam tot ce am căutat, mai sunt câteva pe care le-aș vrea, dar colecționarii din țară nu le au de vânzare. Așa că am fost nevoit să le caut prin Asia, Indonezia, Thailanda. Cu transportul îți asumi un risc. Eu de exemplu am cumpărat în iarnă câteva plante din Thailanda, care au ajuns în 35 de zile, jumătate dintre ele înghețate. Bani pierduți. Am luat alte plante din Indonezia, din 12 doar  una s-a pierdut, dar am și plătit pe transport mulți bani pentru a ajunge mai repede. Dacă îmi doresc o specie rară în colecție, cumpăr cel puțin două exemplare pentru ca în cazul în care pierd una să rămân cu alt exemplar.,, specifică Cristian Gavriloaie.  

Solul

Odată cu trecerea anilor, acest hobby s-a dezvoltat, a experimentat și învățat alături de aceste plante, colecția crescând de la an la an. Cactușii nu sunt plante ieftine, iar asta o știu cel mai bine colecționarii.

Cristian folosește mai multe tipuri de sol în funcție de condițiile pe care le are planta în mediul natural. Însă consideră că pentru un începător regula de bază este ca tipul de sol să fie preponderent mineral, adică atunci când îl uzi, apa să plece repede din el. ,,Planta știe genetic ce are în acel ghiveci, dar nu e ca în natură, unde are mult pământ sub ea, ci aici are  un mic ghiveci, în care trebuie să îi dai tot ce îi trebuie. Chiar și așa folosesc în fiecare an fertilizant pe care-l pun în apa de udare., precizează Cristian Gavriloaie.

În ultimul an a început să vândă din plante, iar banii îi reinvestește în această pasiune. ,,Mulți ani nu am vândut plante, iar cei care veneau în vizită plecau cu o plantă cadou. Dar acest hobby necesită niște costuri pentru că nu e deloc ieftin. Acum o parte dintre ele le vând, dar reinvestesc banii în alte plante. Cel mai probabil când ies la pensie acest hobby o să fie o sursă de venit suplimentară, dar nu te îmbogățești din asta.,, spune Cristian Gavriloaie.

Chiar dacă unii sunt sceptici și consideră că aceste plante nu fac flori, ceea ce am văzut în colecția lui Cristian Gavriloaie distruge orice mit. Plante cu flori și culori frumoase, unele chiar parfumate. Dar pentru a ajunge la înflorire, cactușii au nevoie de îngrijire specială, iar iernarea este unul dintre secrete. În anotimpul rece, plantele sunt puse la iernat la o temperatură de până în maxim 12 grade, simulăm în felul ăsta anotimpul secetos din țările din care plantele provin.

Cod de culori

Aproape fiecare ghiceci este etichetat, pe culori, fiecare culoare fiind de fapt un cod pentru Cristian. Acest cod de culori a fost creat de el pentru a putea ține o evidență a plantelor: cele cu etichetă verde sunt plantele de colecție, cele cu etichetă galbenă sunt plante din care are mai multe exemplare și din care va recolta lăstari pentru înmulțire, cele cu etichetă albă semnifică faptul că are mai multe plante din acel exemplar din care poate să ofere doritorilor. Etichetele roz sunt pentru plantele rare, iar cele roșii sunt pentru plantele care au mici probleme, care urmează să fie investigate.

Udarea

Petrece ore întregi înconjurat de plante, pe care le urmărește și le observă evoluția. Cu toate astea, indiferent cât de multă grijă le poartă, tot se întâmplă să mai piardă câte o plantă.

,,Cea mai mare problemă la aceste plante vine din sursa lor. De multe ori oamenii nu-și tratează plantele corect și pot să facă păduchi lânoși, le atacă păianjenii roșii și le mușcă țesutul verde astfel că devin maro acolo unde au fost mușcate. O altă problemă pe care oamenii nu o iau în calcul este udarea plantelor. Cactsul își depozitează în cele 6 luni din an în care plouă peste el ori aerul e mai umed, rezerve de apă și de minerale. Crește, înflorește și pune de-oparte, iar în următoarele 6 luni, când nu plouă și e mai răcoros, trebuie să aibă cu ce trăi. Eu scot plantele afară undeva la 15 aprilie, le întind pe mese și le ud, dar asta doar atât cât trec cu stropitoare peste ele, precum un duș foarte rapid, cât să simtă apa, să simtă căldura de la soare, lumina pentru că ele au dormit 6 luni. După două săptămâni le dau puțin mai multă apă, până ajung să le ud săptămânal. Dar nu e asta o regulă. De fiecare dată între o udare și alta solul trebuie să fie uscat complet.,, menționează Cristian Gavriloaie.

Regula de bază

,,Eu am o regulă! De fiecare dată când aduc o plantă nouă, nu o pun între restul plantelor pentru că nu o dată mi s-a întâmplat să aduc plante cu probleme. Așa că o dezinfectez înainte, o scufund câteva minute în apă cu substanțe antifungice. Oricâtă grijă ai avea, nu există colecționar care să nu piardă plante pentru că nu ai cum să le crești în ghivece la fel cum ar trăi în natură. Oricât ți-ai da silința nu ai cum să simulezi perfect mediul lor natural.,, specifică Cristian Gavriloaie.

Cele mai multe plante le are din America de Sud: Chile, Peru, Bolivia, Ecuador, dar are plante și din Mexic și Sudul Africii.

,,Aceste plante te răsplătesc prin frumusețea și prin formele lor. Plantele te învață să iubești. Sunt niște organisme care depind 100% de tine. Dacă reușești să le înțelegi nevoile, să le asiguri necesitățile minime, ele te vor răsplăti cu niște flori frumoase. Îți dau înapoi ceva minunat.,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*