Administraţia din Batoş, în sprijinul fermierilor
Anul 2020 a fost un an greu pentru toţi. Un an în care au fost afectate diferite domenii de activitate, an în care mulţi au avut de suferit de pe urma pandemiei. Mulţi au întâmpinat greutăţi, mai ales în ceea ce priveşte gestionarea unei situaţii nemaiîntâlnite. La fel a fost şi cu administraţiile locale pentru care intrarea în pandemie a fost o necunoscută. Despre acest subiect, dar şi despre multe alte aspecte privind sprijinul oferit fermierilor am purtat discuţii cu primarul comunei Batoş, Dinu Dumitru Cotoi.
Rep.: E o certitudine că anul 2020 a fost un an greu. Cum aţi reuşit să gestionaţi situaţia din comună?
Dinu Dumitru Cotoi: Când am intrat în starea de urgenţă, nu ştiam cum să ne organizăm, ce trebuie să facă oamenii. Când au apărut primele persoane din străinătate, atunci mulţi au venit speriaţi, ne-am ţinut de ei să stea în izolare, le-am dus de mâncare, cele necesare. Am fost speriaţi la început şi nu ştiam cum să procedăm. Cu timpul ne-am acomodat cu situaţia, dar cu precauţie. Au apărut şi primii infectaţi în comună, din păcate am avut şi primele decese din pricina acestui virus.
Primăvara se depun cererile pentru subvenţii pe suprafaţa de teren la APIA. Cum trebuia păstrată distanţarea socială, fermierii au adus cererile la primărie, s-au întocmit documentele necesare şi tot noi le-am transmis online către APIA.
Rep.: Cu toată pandemia pe cap, proiectele au trebuit duse mai departe, viaţa nu s-a oprit în loc…
D.D.C.: Cu siguranţă. Am lucrat în paralel cu acest virus pentru că proiectele trebuie să continue în comună. Am început reabilitarea unui dispensar uman aici, la Batoş, reabilitare la Grădiniţa Dedrad, asfaltare – modernizare comuna Batoş unde am asfaltat câţiva kilometri de uliţe. Lucrările încă se desfăşoară şi sperăm că le vom finaliza cât mai curând.
Pe parcursul anului trecut am lucrat şi la iluminatul public în comuna Batoş unde s-a instalat pe fiecare stâlp o lampă cu led economic, iar acum avem un iluminat stradal de calitate.
Am continuat acţiunea de reparaţie a trotuarelor. Vreau să subliniez aici că nu am făcut nişte trotuare foarte scumpe, ci am mers la un preţ mai mic pentru că avem speranţa ca la un moment dat va veni şi lucrarea de canalizare şi atunci să nu facem o lucrare foarte scumpă cu trotuarele pentru ca mai apoi să fie sparte prin introducerea canalizării.
La reţeaua de apă am reuşit să avem conductă de apă în faţa fiecărei gospodării din comună. Sunt branşate mare parte dintre gospodării şi i-aş ruga pe cetăţenii care nu au făcut încă lucrul acesta să o facă până vom preda către Aquaserv reţeaua de apă. Mai mult, în toamna anului trecut am achiziţionat un rezervor de apă pe care-l vom amplasa în satul Dedrad în această primăvară.
Am reabilitat Căminul Cultural de la Goreni, au continuat lucrările de reabilitare la Căminul Cultural din Uila plus dotarea acestuia cu mobilier, staţii de sonorizare, instrumente muzicale, urmează să vină costumele naţionale, fiind vorba aici de un proiect prin fonduri europene.
Rep.: Ce aveţi în plan pentru acest an?
D.D.C.: Vrem să continuăm cu cele începute anul trecut, să le ducem la bun sfârşit şi bineînţeles să pornim proiecte noi. Sigur că pentru asta ne aşteptăm ca cei de la Guvern, mai marii noştri să continue cu finanţarea acestor proiecte şi a altora noi de care este nevoie. Şi aici mă refer la continuarea modernizării şi asfaltării străzilor din comuna Batoş, avem un proiect pe care urmează să îl depunem în perioada imediat următoare referitor la drumurile de câmp. Ne dorim să obţinem finanţarea pentru reabilitarea unei clădiri a şcolii din Batoş, recent cumpărată, pentru care avem depus proiectul şi la Ministerul Dezvoltării şi la Compania Naţională de Investiţii unde suntem pe lista sinteză. Am speranţa ca anul acesta vom semna contractul de finanţare şi vom începe lucrările.
Am alocat sume necesare pentru întocmirea de noi proiecte cum ar fi o grădiniţă cu program prelungit şi un centru de zi pentru persoane vârstnice.
Nevoi sunt foarte multe şi oricât de multe ai face tot mai este ceva de făcut. Nevoile sunt din ce în ce mai multe pentru că trebuie să ţinem pasul cu modernismul. Şi dacă vorbim de modernism, ne dorim să ţinem pasul cu digitalizarea şi să implementăm un proiect privind GIS-ul şi RENS (Registrul Electronic al nomenclaturii stradale).
Rep.: În perioada aceasta agricultorii au mare nevoie de sprijin. Cum veniţi în ajutorul lor?
D.D.C.: Am făcut multe pentru a sprijini agricultorii şi sigur că sunt încă multe de făcut. Putem spune chiar de lucrări realizate anul trecut, dar aş lua-o mai din urmă când în urmă cu ceva ani am obţinut certificatul de înregistrare a mărcii „Mărul de Batoş” la OSIM. Aceasta este o măsură venită să sprijine producătorii de mere.
Pentru protejarea fermierilor din orice domeniu s-a construit în comuna Batoş o staţie de lansare rachete antigrindină. De asemenea, tot anul trecut s-a construit o platformă pentru gunoiul de grajd unde crescătorii de animale îşi duc deja gunoiul. Dacă nu ar fi această platformă nu ar mai putea beneficia de subvenţia pe cap de animal.
Am închiriat păşunile crescătorilor de animale, doar că aici, la capitolul păşuni oricâtă păşune le-ai da, tot nemulţumiţi sunt pentru că vor mai mult pentru că păşunea e aducătoare de venit prin subvenţie. Ar lua-o toată unul singur şi tot nu i-ar ajunge.
Mă bucur că prin subvenţia pe păşune le merge mai bine şi îşi cresc efectivul de animale de la un an la altul, însă suprafaţa de păşune e tot aia. Îi îndrum ca odată cu creşterea efectivului de animale să-şi achiziţioneze sau să-şi concesioneze suprafaţa de pământ necesară pentru a creşte numărul de animale pe care ei vor să-l aibă.
O acţiune a primăriei Batoş iniţiată în acest an 2021 prin care cred că sprijinim atât producătorii locali cât şi elevii din şcolile comunei este faptul că am hotărât să acordăm în fiecare lună elevilor produse locale. În luna aprilie am oferit două kilograme de mere fiecărui elev, în luna mai le oferim un borcan cu miere şi tot aşa în fiecare lună, vom da elevilor ceva din produsele locale.
Ne străduim pe orice cale să îi susţinem şi să îi promovăm pentru că oricum le este greu producătorilor locali de orice fel. Din păcate, anul trecut nu am putut organiza din pricina pandemiei, Sărbătoarea Mărului, care este un moment foarte bun pentru aceşti producători de a-şi promova şi mai ales să-şi vândă o parte din produse.
Tot în scopul de a-i susţine şi a-i ajuta să-şi vândă produsele, anul trecut am cumpărat încă o clădire retrocedată, şcoala veche din Batoş, unde funcţionează astăzi muzeul, secretariatul şi direcţiunea şcolii. Intenţionăm ca într-una din încăperi să facem în aşa fel încât să funcţioneze un magazin cu produse locale. Îmi doresc foarte tare să reuşim acest lucru.