„Biserica –bucuria regăsirii noastre”

Patriarhia Română sprijină eforturile românilor ortodocși stabiliți temporar sau definitiv în străinătate, pentru păstrarea identității lor religioase, etnice, lingvistice și culturale. De aici și ideea declarării anului 2021 ca an omagial al pastorației românilor din afara României. Concursul național-catehetic „Biserica- familia românilor de pretutindeni”, lansat în acest an, este o dovadă a preocupării pentru educarea tinerilor în spiritul mărturisirii credinței ortodoxe, a transmiterii tradițiilor românești și a cultivării limbii române.

Animați de aceste principii, copiii și tinerii de la Centrul Cultural –Catehetic „Sf. M. Mc. Pantelimon” din Bistra Mureșului au realizat și implementat mini-proiectul cultural-filantropic „Biserica-bucuria regăsirii noastre” în parteneriat cu Parohia Otodoxă Offenburg, Germania. Proiectul are în vedere evidențierea rolului Bisericii ca spațiu al întâlnirii românilor cu români. Pentru cei plecați de acasă, Biserica este locul întânirii cu țara. În Biserică bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, a spiritualității și a identității româneşti se împletește cu nostalgia locurilor natale, cu amintirile copilăriei din ograda bunicilor. În acest sens dorim să dezvoltăm comuniunea spirituală și conlucrarea fraternă între copiii din Bistra Mureșului și cei din Offenburg.

Mesagerii tinerilor au fost două păpuși îmbrăcate în port tradițional românesc, care au călătorit spre cele două destinații în colete pregătite cu mult drag de grupele de cateheză, și prezentate în biserici de preoții Laurențiu Băcilă în Offenburg și Sergiu Andone în Bistra Mureșului. Ele au fost imortalizate în albumul proiectului, alături de toți copiii implicați.

Obiceiul străvechi „Turca”, încă păstrat în localitatea noastră, a fost împărtășit copiilor din Germania prin intermediul întâlnirii online. Copiii din Bistra Mureșului nu doar că au realizat momentul artistic, ci le-au propus partenerilor lor confecționarea unei turci în comun. Astfel și grupul de cateheză din Offenburg a contribuit cu cănaci din lână pentru turca din România.

Asociația „Datina”, organizatoare a serilor de lectură pentru copiii români din Offenburg, a fost beneficiara unor pachete cu cărți  pentru copii, obținute din donații ale unor edituri, ale Bibliotecii Municipale „Petru Maior” Reghin, ale doamnei Ioana Vlasiu, fiica sculptorului și scriitorului Ion Vlasiu și chiar a copiilor bistreni.

Nu în ultimul rând amintim implicarea ambelor grupe de cateheză în activități filantropice: donarea a două tablete pentru copii din familii dezavantajate și  a unor produse de igienă pentru copiii din spitalele din Tg. Mureș. Fondurile au fost  obținute din vânzarea de felicitări confecționate în Centrul Cultural – Catehetic „Sf. M. Mc. Pantelimon” din Bistra Mureșului și din donații, atât din țară, cât și din străinătate.

Mulțumim partenerilor: Primăria Comunei Deda, Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda- Structura Bistra Mureșului, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, Asociația „Datina”,  pentru sprijin și buna colaborare,  inimoaselor cadre didactice precum și altor persoane care ni s-au alăturat în realizarea acestui mini-proiect.

                                                                         Coordonator proiect,

                                                                  Prof. dr. Andone Antonina Silvia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*