
Sănătatea şi învăţământul priorităţile administraţiei locale din Batoş
Administraţia Locală din Batoş face tot ce este posibil pentru dezvoltarea comunei, fie că vorbim de proiecte prin fonduri europene, fie că vorbim de proiecte din bugetul local. Pentru primarul Dinu Dumitru Cotoi, pe primul loc se află sănătatea locuitorilor comunei şi învăţământul.
Rep.: Cum aţi început anul 2021?
Dinu Dumitru Cotoi: Avem trei proiecte începute în anul 2020 şi anume: asfaltare străzi în comuna Batoş, pentru care sper să primim şi banii necesari pentru a plăti constructorul. De asemenea, avem reabilitare şi dotare grădiniţă în localitatea Dedrad, precum şi lucrarea de reabilitate a dispensarului uman din localitatea Batoş.
Toate aceste trei lucrări au început în anul 2020 şi au diferite grade de execuţie. Așteptăm în continuare pentru a face plata către constructor, astfel încât atunci când vremea le permite să poată continua lucrul.
Avem în gând şi începerea altor proiecte pentru care după comunicarea pe care am primit-o de la Ministerul Dezvoltării precum şi de la Compania Naţională de Investiţii ne aflăm pe lista de finanţare. Să sperăm că în termenul cel mai scurt voi fi chemat să semnez contractul de finanţare tot pentru reabilitare drumuri în comuna Batoş, pentru extindere şi reabilitare şcoală în localitatea Batoş.
Ne dorim să construim o primărie nouă, ne dorim să continuăm cu trotuarele, avem deja achiziţionat un rezervor de apă pe care-l vom amplasa în primăvară în localitatea Dedrad. Noi avem apă în fiecare sat aparţinător comunei, însă în localitatea Dedrad avem o problemă cu presiunea, dat fiind numărul mare de consumatori. Şi atunci ne-am hotărât să amplasăm un rezervor de apă într-un punct mai înalt al localităţii, să rezolvăm problema existentă cu privire la presiunea apei. Alte lucruri sigur că mai avem, fie în derulare, fie pe hârtie, fie în gândul nostru. Aşteptăm vremea bună să ne putem apuca de treabă.
Rep.: De câţiva ani, cei care merg la Uila beneficează de un drum asfaltat.
D.D.C.: În urmă cu 11 ani am reuşit să facem drum de la Batoş la Uila, un drum comunal de peste 7 km. Au trecut 11 ani, drumul calitativ este bun, însă din diferite cauze naturale sunt porţiuni unde s-a mai lăsat, fie a fugit terenul, fie surpări de teren şi atunci, acolo trebuie să intervenim pentru a-l corecta. Asta implică o cheltuială din bugetul local.
Tot la Uila continuă un proiect prin fonduri europene. Am reabilitat un Cămin Cultural pe care l-am cumpărat, l-am dotat cu mese, scaune, cu tot ce este necesar inclusiv sonorizare, instrumente muzicale. Urmează să primim în acest an costumele naţionale specifice zonei. Vor fi costume populare atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Să sperăm că va avea cine să le folosească şi să se înghege un grup folcloric pentru a putea fi folosite.
Rep.: Cum staţi la capitolul case mortuare?
D.D.C.: Am ajutat cultele ca în fiecare localitate să fie o astfel de casă mortuară pentru că e nevoie, pentru că o astfel de capelă indică un grad de civilizaţie. În toate celelalte sate aparţinătoare comunei, capelele mortuare sunt date în folosinţă, însă cea de la Uila urmează să fie dată în folosinţă în primăvara acestui an. Se lucrează şi acum pentru că este necesară.
Taxe şi impozite
Rep.: Vor creşte impozitele la Batoş?
D.D.C.: Am avut încă de anul trecut o şedinţă cu membrii Consiliului Local. Legea ne obligă să majorăm taxele şi impozitele cu indicele de inflaţie, în rest nu s-a majorat cu nimic. Din contră, pentru persoanele juridice am făcut o diminuare a impozitării acestora. Am făcut acest lucru pentru că ne gândim să atragem cumva investitorii înspre comuna Batoş, facilitând cumva aceşti investitori.
Rep.: Ce alte lucrări mai aveţi în plan pentru acest an?
D.D.C.: Aşteptăm primăvara pentru ca în satul Dedrad să se poată interveni în a decolmata pârâul Luţ. Este vorba despre o lucrare aparţinând Apelor Române, o lucrare foarte necesară pentru că atunci când vin ape mari inundă grădinile sau terenurile învecinate acestui pârâu.
Este important ca în acest an să întocmim strategia de dezvoltare pentru perioada 2020 – 2027. Aici am făcut o invitaţie consilierilor locali şi o să facem o invitaţie întregii comunităţi de a se implica astfel încât să putem avea o dezbatere publică pe tema asta pentru a vedea ce ar fi de făcut şi ce lucruri trebuie realizate. Pentru noi mereu a fost o prioritate învăţământul şi de aceea consider că este şi aşa trebuie să rămână, o prioritate. Cu atât mai mult cu cât de aproape un an copiii noştri nu au prea mers la şcoală, motiv pentru care trebuie să găsim cele mai bune soluţii ca ei să poată recupera maxim. O altă prioritate trebuie să rămână sănătatea. Ne-am străduit să avem în comună dispensare bine puse la punct, cu medici, cu farmacişti, cabinet stomatologic. Suntem interesaţi şi sper să reuşim să înfiinţăm în comună un centru de zi pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
Pe lângă toate acestea rămân de făcut activităţile de gospodărire comunală: curăţenie, cosit, şanţuri, poduri, podeţe, plus amplasarea câtorva coşuri de gunoi în comună sau realizarea trotuarelor.