Un altfel de început de an şcolar

Şapte clase de a IX-a la Liceul Tehnologic „Petru Maior”

 

Este un început de an şcolar atipic atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Astăzi, elevii s-au întors în băncile şcolii, respectând distanţarea socială impunsă.

Elevii de la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin au intrat în curtea instituţiei şcolare la ore diferite, fiind întâmpinaţi de diriginţi ori învăţători. „Am stabilit cu diriginţii ca întâlnirea cu elevii să aibă loc în curte, fiecare diriginte să îşi preia clasa, pentru a discuta câteva minute cu elevii, apoi s-au deplasat în clase pentru a le explicate traseele. În fiecare clasă avem afişat la loc fizibil traseele pe care elevii trebuie să le urmeze, iar de mâine sperăm ca totul să meargă din bine spre mai bine, elevii ştiind astfel pe unde se intră şi pe unde se iese.” a precizat Aurelian Mărginean, noul director al Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin.

Aurelian Mărginean - directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin

Aurelian Mărginean – directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin

La Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin sunt şapte clase de a IX-a, a câte 28 – 30 de elevi per clasă. „Sunt clase la pregătitoare unde avem 30 de elevi. În Ordin se prevede ca în clasă să fie distanţare de un metru, am reuşit să facem asta chiar dacă am scos din clasă dulapuri, catedre. Începem noul an şcolar cu gânduri bune. Sperăm să fie totul bine şi învăţământul să revină la normal pentru a putea face ceea ce este de făcut pentru copii: să vină la şcoală, să înveţe faţă în faţă cu profesorul pentru că un învăţământ online nu cred că are eficienţa pe care ne-o dorim cu toţii. Am respectat Ordinul publicat în Monitorul Oficial. Am încercat la ciclul primar pentru că acolo se poate să le decalăm începutul orelor, adică vin de la orele 8:00, 9:00, 10:00, dar la gimnaziu şi liceu lucrul acesta nu e posibil pentru că avem profesori care predau în ambele părţi ori vin şi din alte şcoli. Şi atunci elevii  încep la ora 8:00, termină programul normal între orele 13:00 – 15:00, iar ceea ce am putut face noi a fost să decalăm pauzele. Pauzele vor fi diferite pe fiecare palier, în acest mod elevii nu ar trebui să se întâlnească” a declarat directorul Aurelian Mărginean.

În ceea ce priveşte învăţământul online la care elevii au fost nevoiţi să se adapteze la începutul pandemiei, directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin spune că „a fost o perioadă grea pentru că nu erau implementate platforme pentru că totul a venit de la o zi la alta. În acest sens noi avem acum pregătită o platformă pe care profesorii şi elevii o vor folosi, în cazul în care vom trece din nou pe online ori dacă vom fi nevoiţi să folosim scenariul galben unde se specifică că jumătate din elevi vor fi online şi cealaltă jumătate la şcoală”

Învăţământ online hibrid la Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” Reghin

ioan bojor 1

Pentru a evita interacţiunea şi elevii de la Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” au trecut pragul instituţiei de învăţământ la ore diferite, în funcţie de clasă: ora 9:00 clasa a IX-a, ora 10:00 clasa a X-a, ora 11:00 clasa a IX şi ora 12:00 clasa a XII-a.

Este un an atipic, mai aparte decât ceilalţi ani, dar elevii s-au conformat. Elevii de clasa a IX-a au fost repartizaţi pe clase, li s-au dat manualele. Au fost preluaţi de către diriginţi, le-au explicat care sunt normele de acum înainte în şcoală. Le-au fost explicate circuitele, au fost verificaţi de către asistenta medicală în ceea ce priveşte temperatura corpului. Nu vom avea pauze la ore diferite pentru că noi avem multă practică, şi-atunci nu putem să mergem pe pauze la ore diferite, dar profesorii vor avea grijă să să nu interacţioneze, să fie răsfiraţi.” a precizat Alexandrina Lupescu, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Bojor” din Reghin.

La Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” sunt şase clase de a IX-a, toate locurile fiind completate. „Noi suntem pe scenariul galben hibrid, excluzând clasele a XII-a. Celor care nu sunt la şcoală în săptămâna respectivă le sunt transmise toate informaţiile necesare în sistem online. Sunt maxim 15 elevi într-o clasă, asta pentru că noi nu am avut posibilitatea de a duce în clase bănci individuale” a precizat directorul Alexandrina Lupescu.

Copiii au înţeles să nu interacţioneze, să nu se îmbrăţişeze. E adevărat că e cam greu, am văzut şi la copiii noştri, de clasa X-a de exemplu, chiar dacă sunt mai mari aveau tendinţa aceasta să ne îmbrăţişeze” a concluzionat Alexandrina Lupescu, cu speranţa că vor reveni cât mai curând la normal şi se vor revedea elevii cu toţi în clase.

ioan bojor 2 ioan bojor 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*