Modificări legislative privind condiţiile de exceptare a obţinerii avizelor de muncă pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia

În contextul noilor modificări legislative, cetățenii din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia care desfășoară activități lucrative pe teritoriul României, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, sunt exceptați de la obținerea avizului de angajare.

 

„În contextual noilor modificări legislative prevăzute de Legea 200/10.09.2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România și a Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial nr.832,  sunt exceptați de la obținerea avizului de angajare cetățenii din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, încadrați în muncă pe teritoriul României, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Cetățenii statelor menționate care doresc să desfășoare activități lucrative, în condițiile noilor prevederi, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.” se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul General pentru Imigrări.

În primul semestru al acestui an, Inspectoratul General pentru Imigrări a primit 1777 de cereri de eliberare a unor avize de angajare pentru cetățeni provenind din Moldova, Ucraina și Serbia, dintre acesta 1548  fiind avizate favorabil.

Pentru reglementarea șederii pe teritoriul României, străinii pot consulta site-ul public http://igi.mai.gov.ro/ având totodată posibilitatea de a depune documentele și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de așteptare la ghișeu și eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*