Nicoleta Man – prietena copiilor din bibliotecă
Astăzi vorbim despre carte. Despre pasiunea cu care îţi poţi face meseria printre cărţi, chiar şi la sat unde poţi insufla dragul de carte celor mici.
Nicoleta Man este bibliotecar la Biblioteca din Ibăneşti de 20 ani. Un om devotat meseriei, pasionat de cărţi, de citit, pasiune pe care şi-a dorit de la bun început să o dea mai departe prin diferite activităţi în care rolul principal îl are cartea.
„La început când le vedeam pe colegele mele de atunci mă întrebam oare eu când voi avea 15 – 20 de ani vechime? Şi uite că au trecut şi nici nu îmi dau seama cum. Trebuie să fii implicat, ceea ce faci să faci cu sufletul” spune Nicoleta Man la începutul discuţiei noastre.
Chiar dacă fondul de carte al Bibliotecii din Ibăneşti este de peste 10 mii de cărţi, astăzi, cei care trec mai des pragul bibliotecii sunt elevii, adulţii fiind într-un procent destul de mic. „Chiar dacă e vacanţă sunt copii care vin şi împrumută cărţi pe care cadrele didactice le-au recomandat ca lectură de vacanţă. Fie vine copilul, fie mă sună părintele copilului care e interesat ca cel mic să citească. Pot să spun că majoritatea copiilor care au o plăcere pentru citit sunt din cei pe care i-am format eu, prin proiectul iniţiat în 2017, intitulat „O oră în bibliotecă” pe perioada vacanţei. Mi-am dorit să fac ceva pe timp de vară pentru copii, o iniţiativă care a prins foarte bine în rândul copiilor, dar şi în rândul părinţilor, care s-au bucurat că preţ de două ore îşi pot lăsa copiii în siguranţă. Deşi iniţial începusem cu o oră am realizat că timpul nu este suficient pentru desfăşurarea activităţilor aşa că am prelungit durata. Erau foarte mulţi copii, erau zile când aveam chiar şi 23 de copii. Regula de bază era să nu folosim calculatorul deloc. Începeam cu o poveste, apoi ne jucam pe echipe fie în sală fie în curte. Am încercat să-i învăţ să se integreze în echipă, să socializeze. M-am bucurat că s-au legat prietenii între ei pentru că nu au fost copii doar de la şcoala din Ibăneşti, ci veneau şi din satele aparţinătoare comunei ori chiar şi din comuna vecină. Chiar şi acum mă mai sună părinţii să mă întrebe când ne mai întâlnim, dar din păcate astea sunt vremurile în care trăim” îmi povesteşte Nicoleta Man.
Online în lumea cărţilor
Chiar dacă vremurile în care trăim în prezent nu ne permit să facem tot ce ne dorim, fiind recomandată distanţa socială, Nicoleta şi-a dorit să fie în continuare alături de copii şi să le prezinte cartea altfel, sub altă formă. Aşadar, începând cu data de 1 Iunie postează pe pagina Bibliotecii din Ibăneşti filmuleţe scurte cu poveşti citite de ea, invitându-i astfel online pe cei mici să intre în lumea cărţilor. „Am văzut că de 1 Iunie nu puteau fi sărbătoriţi copiii aşa cum se cuvine. Am văzut la alţi colegi din ţară care de Ziua Copilului le-au citit poveşti. Şi-atunci mi-am zis că de ce să fie citite aceste poveşti doar de 1 Iunie, pentru că şi în alte zile ar vrea copilul să asculte o poveste. Aşa că, începând de atunci, în fiecare zi le-am citit o poveste, care s-a transformat în „Povestea de seară”. Sunt poveşti scurte, poveşti pe înţelesul lor, legende, basme, şi am văzut că a prins interes. Ideea a fost de la început că nu am să le spun titlul cărţii până la finalul poveşti, când îi invit la bibliotecă să împrumute cartea pentru a citi mai multe poveşti din volumul respectiv. Şi într-adevăr am avut solicitări de a împrumuta cartea pentru a citi şi alte poveşti” îmi spune Nicoleta Man.
Chiar dacă nu reuşeşte să posteze zilnic aceste poveşti, filmuleţele au prins foarte bine în rândul celor mici, aşteptând cu nerăbdare să asculte o nouă aventură povestită prin vocea caldă a Nicoletei. „În limita timpului o să continui să le citesc pentru că am observat că cei mici o aşteaptă deja. Şi chiar dacă ar fi să asculte doar zece copii povestea e ca şi cum aş lucra cu ei aici în bibliotecă, iar eu sunt mulţumită” a precizat Nicoleta Man.
Mulțumesc Codruța Romanța, mulțumesc Glasul Văilor!