Loredana Todoran – de la pasiunea pentru gătit la blogging
Pe Loredana Todoran am cunoscut-o în urmă cu câţiva ani, pe când participase la una dintre ediţiile de Miss Valea Gurghiului, o competiţie organizată de Ardeal TV (la vremea aceea Gliga TV). Era încă elevă la liceu… De atunci nu ne-am mai văzut, dar am rămas prietene virtual, urmărindu-i activitatea pe facebook. Am fost încântată să descopăr pasiunea ei pentru programare, terminând o facultate în domeniu, dar şi pasiunea pentru gătit pe care le-a îmbinat într-un mod frumos. Şi-a creat singură un blog, unde a început să posteze reţete care-ţi fură privirile, reţete care te îndeamnă la un regim alimentar sănătos.
Reporter: Să o luăm cu începutul… Câteva lucruri despre tine pentru cei care nu te cunosc…
Loredana Todoran: Am 23 de ani și am crescut aproape de Munţii Gurghiului, mai exact în satul Dulcea al comunei Ibănești. Sunt proaspăt absolventă a Facultății de Automatică și Informatică Aplicată din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, Târgu-Mureș.
Rep.: Am înţeles că locuieşti în Timişoara acum. Prin ce împrejurări ai ajuns acolo? Cu ce te ocupi?
Loredana Todoran: În cadrul facultăţii am avut ocazia de a călătorii cu programe precum: Work and Travel în America şi Erasmus, care mi-a oferit ocazia de a studia un an în Germania. Au fost experienţe benefice pentru mine şi consider că aceste abordări îţi oferă o altă viziune a lucrurilor. În acest considerent am luat ca opţiune relocarea într-un oraș mai mare, cu mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională. Acum lucrez ca Software Engineer la firma Canon din Timişoara.
Rep.: De unde pasiunea pentru gătit şi care a fost prima reţetă preparată de tine?
L.T.: Am fost mereu atrasă de gătit, dar mama mea mă răsfăţa când mergeam acasă în weekend-uri de la şcoală, şi atunci nu prea aveam tangenţă cu bucătăria în modul de gătit constant. Când am fost în Germania, mi-am dat seama cât de mult contează pentru corp o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă activ. Am avut ocazia să mănânc sănătos şi am fost plăcut surprinsă de schimbarea în bine a corpului meu. Pe lângă cantina la care mâncam, îmi pregăteam o gamă variată de salate şi un shake minune făcut de mine pe care îl consumam după sală. De aici a venit dorinţa de a găti şi a consuma cât mai multă mâncare sănătoasă.
Rep.: Cum ai ajuns să-ţi faci un blog culinar?
L.T.: Aceasta este povestea în care am îmbinat programarea cu mâncarea. În ianuarie, când m-am mutat oficial în Timişoara, am luat decizia de a îmbunătăţi abilităţile de programare prin realizarea integrală a acestui blog culinar. De la logo până la toată partea de interfaţă şi interacţiune cu utilizatorul. Şi bineînţeles, realizarea articolelor după reţetele preparate de mine. Îmi doresc să ajut şi să inspir cât mai multă lume să se îndrepte cu paşi mici spre o alimentaţie mai sănătoasă.
Rep.: Prin ce se deosebeşte blogul tău culinar faţă de altele?
L.T.: După cum am spus, blogul este realizat în totalitate de mine. Nu se axează doar pe mâncare, conţinutul având o gamă variată de articole: smoothie-uri realizare din fructe şi legume bogate în nutrienţi şi vitamin, milkshake-uri delicioase cu îngheţată perfecte pentru zilele de vară care vor urma, dar bineînţeles şi reţete de mâncare atât vegetariene, cât şi cu carne. În plus, la începutul fiecărui articol este menţionat aportul şi beneficiile pe care preparatul le are asupra corpului, un lucru care nu este des întâlnit.
Rep.: Reţetele postate şi pregătite de tine sunt preluate şi adaptate ori sunt reţete proprii?
L.T.: Reţetele de băuturi sunt mai flexibile şi majoritatea sunt rețete proprii. În ceea ce priveşte mâncarea, adaptez reţetele şi îmi place să mă joc cu ingredientele. Postez mâncăruri de care am fost mulţumită şi pe care le recomand cu drag.
Rep.: Ce preferi mai mult să gătești: dulciuri, feluri principale?
L.T.: Nu am reţete de prăjituri sau desert, deşi îmi doresc să adaug câteva, dar cu o variantă mai sănătoasă. Îmi plac provocările în general, iar pregătirea prânzului uneori este o adevărată provocare, de la realizarea meniului săptămânal şi până la preparare. Îmi place că îmi pune imaginaţia la încercare aşa că prânzul cu supe sau doar fel principal, este masa care o gătesc cu drag.
Rep.: Ai ceva cursuri în domeniul culinar?
L.T.: Nu am cursuri în domeniu, dar am avut ocazia să particip la un Atelier de gătit în limba germană, aici în Timişoara. La acel atelier de gătit am descoperit câteva reţete de sosuri, care aveau ca ingredient principal ierburile aromatice. Sosurile sunt perfecte pentru paste, carne, salate sau chiar o gustare cu pâine prăjită.
Rep.: Ai un îngredient preferat pe care l-ai folosi dacă ar fi posibil în orice reţetă? Ceva care nu îţi lipseşte din bucătărie?
L.T.: Sarea și piperul. Aceste două ingrediente nu lipsesc din preparatele mele. Dar recent am descoperit puterea plantelor aromatice asupra mâncării. Am scris un articol legat de asta. Busuiocul mai ales îl folosesc tot mai des în preparatele mele de paste, dar şi carne.
Rep.: Găteşti în fiecare zi? Ai vreun fel de mâncare preferat?
L.T.: Da, gătesc zilnic. Îmi place să mănânc proaspăt gătit. De ceva timp am diminuat consumul de carne, iar efectele asupra digestiei şi a corpului se simt. Mâncarea mea preferată rămâne Pizza, dar în ceea ce priveşte un meniu sănătos, îmi place foarte mult spanacul cu sos alb şi ou poşat.
Rep.: Îţi ies din prima toate reţetele?
L.T.: Am grijă să duc mereu reţetele spre finalul la care vreau eu să ajung. Le prepar cu răbdare şi cu grijă, astfel că nu am avut prea multe reţete nereuşită. Am o poveste amuzantă totuşi, la 17 ani am pregătit primul tort, surpriză pentru ziua mamei mele. Am ars primul blat şi am preparat unul nou, dar chiar şi aşa, rezultatul a fost unul foarte bun. Aveam emoţii deoarece invitaţii erau neaşteptat de mulţi, iar aspectul tortului era plăcut, dar nu ştiam dacă şi gustul era la fel. În final, faptul că pentru prima dată un tort a fost gata chiar în ziua în care s-a preparat, a fost dovada că acela a fost un tort gustos.
Rep.: Vrem nu vrem, pe lângă gustul bun al reţetei preparate, contează şi decorul farfuriei, dar şi modul în care o fotografiezi… Pentru tine cât de importante sunt aceste aspete şi cine îţi face fotografiile?
L.T.: Aşa este, aceste lucruri sunt foarte importante şi ţin minte vorba tatălui meu „Prima dată mănânci cu ochii, iar apoi simţi gustul mâncării”. Şi de foarte multe ori este adevărat, tindem să fim entuziasmaţi de o mâncare doar prin contactul vizual, fără a o gusta mai întâi. Îmi place mult să fac meniurile mele cât mai atractive din punct de vedere vizual. Eu realizez fotografiile deoarece consider că ştiu cel mai bine care este unghiul din care preparatul gătit poate fi avantajat.
Rep.: Rămâne Ibăneştiul satul de suflet şi sursă de inspiraţie pentru reţetele tale?
L.T.: Cu siguranţă! Ibăneşti este locul care m-a format şi mă întorc cu drag acasă ori de câte ori am ocazia. Mă consult cu familia în ceea ce priveşte unele preparate şi gătesc frecvent mămăligă alături de tocăniţe ardeleneşti.