Comuna Tulgheş în continuă ascensiune
Iată că ne-am reîntors să stăm de vorbă cu prietenul nostru, domnul primar al comunei Tulgheș, Marcel Vancu. Și pentru că dumnealui este un om extrem de activ, ocupat și preocupat de problemele celor din jur, iată că astăzi, în zi de sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși (Sf. Dumitru), îl găsim pe domnul primar în mijlocul mulțimii, la Târgul de Toamnă care se ține în fiecare an în comuna Tulgheș pe data de 26 octombrie. Cu politețea cu care ne-a obișnuit deja, domnul primar ne-a invitat la sediul Primăriei Tulgheș, pentru discuții ample cu privire la activitatea desfășurată pe parcursul acestui an și planurile pentru 2020, an electoral pentru administrațiile locale.
Rep.: Chiar dacă a trecut numai un an de la ultima noastră întâlnire, știu că aveți multe să ne spuneți, un an greu, cu multă muncă, dar și cu realizări.
Vancu Marcel: Pentru început vă rog să îmi permiteți să vă spun, bună ziua și bine ați revenit la Tulgheș. Vă asigur că îmi face o deosebită plăcere să dialogăm și vă mulțumesc că îmi oferiți posibilitatea ca prin intermediul dumneavoastră să ajungă informația într-un mod corect la cetățenii comunei Tulgheș.
Rep.: Timpul trece foarte repede domnule primar, exact pe această vreme anul trecut, ne povesteați despre proiecte mari finalizate și altele în curs de derulare. Ce ați mai întreprins între timp?
V.M.: Pentru acest an, aveam propuse spre finalizare câteva proiecte importante pentru localitate, însă nu mereu iese totul conform planului. Ceea ce mă bucură nespus este finalizarea proiectului “Modernizare drum comunal DC 260” (Poiana – Veche), un proiect în valoare de 5.066.934,14 lei finanțat de Guvern prin programul PNDL.
După zeci de ani de tergiversări sunt foarte bucuros că am reușit să demarăm lucrările de canalizare a Pârâului Varăriei, o investiție în valoare de 405.621,00 lei, efectuată din sume de la bugetul local, investiție atât de necesară pentru locuitorii din Tulgheș, Poiana –Veche.
Rep.: Putem afirma în momentul de față că investițiile în infrastructură au atins cote de până la 100%?
V.M.: Într-adevăr, am încheiat cu succes o parte din proiectele pe infrastructură, care acoperă practic toate drumurile comunale din Tulgheș, ceea ce înseamnă în proporție de 97% din drumurile comunale, însă investițiile în infrastructura locală rămân o prioritate pentru noi, în viitorul apropiat încep alte lucrări de anvergură, care cu siguranță vor reuși să îmbunătățească confortul cotidian al fiecăruia dintre locuitorii localității noastre.
Rep.: În acest ritm, domnule primar, nu veți lăsa prea multe de făcut pe viitor.
V.M.: Într-adevăr, locuitorii comunei Tulgheș sunt obișnuiți cu un ritm alert al lucrărilor de modernizare, însă fiecare investiție necesită timp, prin urmare nu ne rămâne decât să ne înarmăm cu răbdare și să așteptăm aprobări peste aprobări și avize peste avize.
Prin urmare, sănătoși să fim că proiecte pentru viitor există.
Investiţii în învăţământ
Rep.: Ce alte investiții mai aveți plănuite pe viitor?
V.M.: În viitorul apropiat ne propunem să continuăm seria de investiții în unitățile de învățământ.
Am semnat deja, un contract de finanțare foarte important pentru comunitatea noastră ,,Reabilitare și modernizare școală primară cu clasele 1-4 din Tulgheș” în valoare de 1.723.314 lei, finanțat de Guvern prin PNDL.
La finalizarea acestui proiect, cu siguranță cei mai mici elevi vor beneficia de cele mai bune condiții pentru desfășurarea activităților specifice procesului educațional.
Rep.: Să rămânem tot în sfera învățământului. Ne spuneați anul trecut că ați început lucrări de construcție la două noi clădiri, mai exact două grădinițe. În ce stadiu se află aceste lucrări?
V.M.: Așa este, în momentul de față pot să vă spun că suntem aproape de finalizarea celor două construcții, grădiniță cu program normal și grădiniță cu program prelungit, cu patru săli de grupă. Îmi doresc ca anul școlar 2020-2021, să îi aștepte pe cei mai mici locuitori ai comunei în spații complet noi, demne de invidiat pentru o comunitate din spațiul rural.
Rep.: Domnule primar, eu îmi permit să spun fără să fiu criticată, că nu multe comune se pot lăuda cu atât de multe investiții în învățământ.
Atragerea de fonduri europene
Rep.: Domnule primar, cum stați cu atragerea de fonduri europene?
V.M.: În urmă cu puțin timp am avut onoarea să semnez două contracte de finanțare pe fonduri europene pentru Comuna Tulgheș, “Înființare centru de asistență socială în comuna Tulgheș, sat Hagota” și „Construirea unei centrale termice pe bază de biomasă pentru Primăria Tulgheș”.
Manifestări cultural – artistice
Rep.: Doamne ajută, domnule primar, să realizați tot ceea ce v-ați propus. Anul trecut, în an Centenar al Marii Uniri, ați avut multe evenimente dedicate acestui moment istoric. În 2019, ce manifestații culturale sau artistice ați avut în comună?
V.M.: Anul 2019 a debutat pe 24 ianuarie cu manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. Parada militară și Ansamblul artistic ”Plaiuri Tulgheșene” au încântat auditorii. Am continuat, așa cum era și firesc, cu Ziua Drapelului Național și Zilele Comunei Tulgheș.
Să nu credeți însă, că am uitat de copii. Ziua Copilului la Tulgheș este respectată cu sfințenie. Nici nu îmi pot imagina un an în care, copiii noștri să nu aibă parte de minima bucurie posibilă pe care le-o putem oferi în schimbul zâmbetului lor, cea mai frumoasă răsplată pe care o putem primi. Așadar, copiii de toate vârstele au fost invitați să pătrundă în universul magic al lumii de poveste.
Rep.: Nu pot să trec cu vederea Ziua Comunei, care din nou a fost un adevărat succes.
V.M.: Așa este, ne-am străduit, ca în fiecare an, să le oferim celor prezenți un program cât mai variat. Din punctul meu de vedere a fost un spectacol reuşit. Am avut un număr record de persoane prezente la eveniment de unde putem concluziona că artiștii care au urcat pe scenă au oferit un adevărat spectacol.
Rep.: Tulgheșul este o comună activă. Cum reușiți să implicați și locuitorii în viața activă a localității?
V.M.: Dacă trăiești cu viața localității și îți pasă de problemele celor din jur, cauți o modalitate de a-i atrage în activități comune, pe această cale devin conștienți de multe aspecte pe care nu le cunosc în profunzime. Astfel că, în cadrul campaniei de ecologizare, Let’s do it România, pe lângă echipa Primăriei Tulgheș, consilieri din cadrul Consiliului Local, copii și cadre didactice de la Școala Gimnazială Tulgheș, în acest an s-au mobilizat și alți cetățeni ai comunei care au înțeles că o localitate curată reprezintă cartea de vizită a tuturor locuitorilor. Tot în cadrul participării active a cetățenilor la viața comunității, aș aduce în discuție implicarea profesorilor și a preoților în organizarea vacanței de vară a copiilor. Binecunoscutul proiect- tabără de vară “ Bucurie în tinda bisericii”, adună anual foarte mulți tineri de vârste diferite. Timp de o săptămână aceștia desfășoară diverse activități recreative și educative.
Salubrizarea
Rep.: Referitor la salubrizarea menajeră a comunei, care este în momentul de față gradul de acoperire a serviciilor de salubrizare și calitatea acestora?
V.M.: După cum se știe, Primăria Tulgheș are încheiat contract de salubrizare cu un operator de salubritate pentru colectarea deșeurilor menajere, iar în momentul de față aria de acoperire este în proporție de 99,99%.
În ceea ce privește parcurile și spațiile verzi, întreținerea acestora se face de către administrația locală.
În luna august a acestui an, am făcut un prim pas privind îmbunătățirea calității serviciilor de salubrizare prin instalarea unui punct de colectare selectivă a deșeurilor. Ulterior, începând cu anul 2020 sperăm să realizăm acest lucru în întreaga comună.
Însă, o importanță deosebită în îmbunătățirea calității serviciilor de salubritate o au cetățenii. Este foarte important ca locuitorii comunei să înțeleagă acest aspect, deoarece lipsa unei educații ecologice duce la creșterea alarmantă a deșeurilor de natură menajeră.
Problema urşilor
Rep.: Domnule primar, voi trece direct la subiectul următor, un subiect sensibil. Cum ați rezolvat problema ursilor de la Tulgheș?
V.M.: Din păcate această problemă nu o pot declara rezolvată. În acest sens am trimis inițial o adresă de informare către Ministerul Mediului prin care le aduceam la cunoștință situația în care ne aflăm, și am cerut în mod expres îndepărtarea sau relocare exemplarelor de urs brun din această zonă. Ulterior, având în vedere că atacurile ursilor deveniseră tot mai frecvente, se instalase o panică generală printre cetățeni, speriați de faptul că ar putea fi oricând ținta atacului acestor animale.
M-am simțit direct răspunzător pentru liniștea și siguranța locuitorilor din Tulgheș, astfel că am trimis chiar și o scrisoare deschisă către doamna ministru, Gavrilescu Grațiela, cu speranța că se vor lua măsuri concrete pentru siguranța concetățenilor mei.
Din păcate nu am primit niciun răspuns, însă am constatat, cu bucurie, o scădere semnificativă a acestor atacuri.
Serviciile Sociale
Rep.: Aș dori să reluăm un subiect dezbătut și în discuția avută cu dumneavoastră anul trecut, și anume serviciile sociale. Cum vă descurcați pe plan local?
V.M.: În momentul de față trecem printr-o perioadă mai grea din punct de vedere financiar. Au crescut foarte mult și într-un timp foarte scurt numărul cererilor privind acordarea indemnizației pentru gradul I de handicap. În momentul de față, avem 17 persoane cu indemnizație de handicap și 19 persoane angajate ca asistent personal. Din nefericire, de la începutul acestui an, sumele sunt plătite integral din bugetul local, motiv pentru care, și o spun cu mare regret, în această lună am întâmpinat probleme privind plata salariilor și indemnizațiilor.
Am făcut toate demersurile care mi-au stat în putință pentru a rezolva această situație și în cele din urmă am obținut o suplimentare de sume din partea Guvernului României.
În rest, toate celelalte servicii pe care le oferim fie direct, fie prin intermediul celor de la Caritas, au continuitate fără a întâmpina probleme de altă natură.
Rep.: Ați reușit să finalizați lucrările la Căminul Cultural. Vă felicit pentru felul în care arată acum sala de spectacole.
V.M.: Așa este, discutam zilele trecute cu domnul viceprimar despre această schimbare interior/exterior a Căminului Cultural. Din punctul meu de vedere este o investiție care își merită banii. Cred că am mai spus-o, prin urmare mă repet, însă școlile și căminele culturale reprezintă o prioritate deoarece consider că sunt reprezentative pentru comunitate. Chiar dacă locuim în mediul rural, avem nevoie de cultură și aici.
Rep.: Și dacă tot ați pomenit de cultură, povestiți-mi despre Festivalul Roata Stelelor!
V.M.: Festivalul de dans popular “Roata Stelelor” a devenit tradiție la Tulgheș. Asociația “ProTulgheș” organizează în fiecare an acest festival, care adună anual numeroase ansambluri de dansuri populare din întreaga țară. Este, așa cum ați spus și dumnaevoastră, un moment cultural de care ne bucurăm cu toții.
Taxe şi impozite
Rep.: Ce trebuie să știe cetățenii comunei Tulgheș despre taxele și impozitele percepute la nivel local?
V.M.: Discutam acest subiect cu un coleg primar din județ care se confruntă cu aceeași situație neplăcută prin care trecem în acest moment noi, și anume, conduita unor locuitori în fața obligației de plată a taxelor și impozitelor. Din punctul meu de vedere cred că, în toți acești ani, noi am demonstrat interesul față de comunitate prin susținerea și aplicarea inițiativelor de dezvoltare locală, însă foarte importantă este și participarea cetățenească.
Până nu înțelege fiecare rolul său în dezvoltarea localității, anume că cea mai importantă resursă pentru finalizarea proiectelor începute sau a altora noi, este resursa financiară, ne vom confrunta mereu cu aceeași problemă, restanțe destul de mari la bugetul local.
De aici, nu rezultă decât un deficit major de resurse financiare pe care le-am putea folosi cu destinația investiții, de care se bucură toți locuitorii comunei Tulgheș.
Prin urmare, chiar dacă mi-e greu s-o spun, achitarea taxelor și impozitelor nu este aleatorie, reprezintă datoria fiecăruia.
Reţeaua de apă şi canalizare
Rep.: Care este problema prioritară cu care se confruntă localitatea Tulgheș?
V.M.: Din păcate ne confruntăm cu deficiențe în ceea ce privește rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a comunei.
În acest moment, comuna noastră dispune de 2,9 km de rețea de apă potabilă care deservesc o parte din Poiana-Veche, blocuri și câteva case din zona centrală. În ceea ce privește rețeaua de canalizare, avem 9,5 km de rețea funcțională și 5 km de rețea construită, dar nefuncțională, și o stație de epurare.
Din păcate, aceasta reprezintă o mare problemă din punct de vedere al protecției mediului, din acest motiv intenționăm să dezvoltăm rețeaua de canalizare pe tot teritoriul comunei.
Servicii de date şi voce
Rep.: De asemenea, știu că vă confruntați cu probleme în domeniul telecomunicațiilor, mai precis, comunicare prin intermediul rețelei mobile.
V.M.: Aveți dreptate. Din acest motiv, în luna aprilie a acestui an în zona Poiana – Veche, a fost amplasat un pilon de telecomunicaţii, care va îmbunătăți semnificativ serviciile de date, voce și TV în comună.
De asemenea, în satul Recea a fost construită o stație de telefonie mobilă în sistem GSM, investiție făcută de ORANGE ROMÂNIA. Astfel s-a rezolvat lipsa semnalului de telefonie mobilă din satele Recea și Hagota.
Rep.: Alte evenimente prevăzute până la sfârșit de an?
V.M.: Urmează o perioadă încărcată din acest punct de vedere. Vom sărbători așa cum se cuvine Ziua Națională a României pe data de 1 decembrie, apoi intrăm în atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă care debutează cu aprinderea luminițelor ornamentale în toată comuna și, bineînțeles, punctul culminant al poveștii, sosirea lui Moș Crăciun, moment devenit deja tradiție înaintea Crăciunului.
Vom încheia anul 2019, așa cum v-am obișnuit și anume în centrul comunei Tulgheș unde vom organiza cel de-al treilea Revelion în aer liber. Cu acest eveniment încercăm să încheiem un an, aș spune eu, fructuos.
Rep.: Vă pregătiți pentru încă un mandat?
V.M.: Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui să analizez anii care au trecut. Cred, totuși, că nu-mi va părea rău, aici m-am născut, iar în acești 7 ani mi-am dedicat viața pentru ca Tulgheșul să iasă din anonimat și viața locuitorilor pe care îi reprezint să cunoască o îmbunătățire.
Dacă am reușit sau nu, numai electoratul poate să decidă.