
Ziua Comunei Deda
Zi de sărbătoare în comuna Deda în data de 7 septembrie când locuitorii au serbat Zilele Comunei organizate de administraţia locală. Cu un program artistic amplu, pregătit în aşa fel încât să mulţumească toate gusturile, dedenii şi nu numai şi-au dat întâlnire în locul special amenajat pentru acest eveniment.
În deschiderea evenimentului, un moment important l-au avut sportivii din comună unde fotbaliştii au fost urcat pe scenă în frunte cu Adrian Horea, Ovidiu Moldovan, Marin Florea preşedintele Asociaţiei Club Sportiv „Deda” şi organizatorul secţiei de fotbal Emil Şandru.
cei care le-au îndrumat paşii în lumea fotbalului. Aceştia au fost premiaţi de primarul Lucreţia Cadar, căreia i s-a alăturat viceprimarul Marius Ciontea.
„Îmi pare nespus de bine pentru că suntem cei care deschidem Ziua Comunei Deda având în vedere că viitorul începe de aici, de la cei mici, care se ridică încontinuu şi care cu ajutorul dumneavoastră o să ajungă performerii comunei Deda. Îmi pare rău că la grupa mare, căpitanul echipei, lipseşte. Sportul reprezintă dragostea copilului pentru viaţă. Începe cu o disciplină. Dumneavoastră, părinţii, veţi înţelege la momentul oportun că atunci când copilul este la antrenament ori pe stadion, joacă pentru el şi pentru dumneavoastră. Să ştiţi că atunci când copilul marchează un gol, se uită în jur la antrenor, la preşedinte, dar cel mai încântat este când îşi vede mama şi tatăl că sare în sus de bucurie. Nu prea veniţi la meciurile copiilor dumneavoastră şi de aceea vreau să vă rog să fiţi mereu prezenţi pentru a vă bucura şi voi alături de rezultatele foarte bune pe care le obţin copiii noştri” a declarat Marin Florea.
Evenimentul a continuat cu un program de de muzică populară şi uşoară, ansambluri de jocuri populare.
La deschiderea oficială, în frunte cu primarul comunei Deda – Lucreţia Cadar au luat parte: Marius Ciontea – viceprimar, Gheorghe Ştef – director AJOFM, Florin Bengean – directorul Bibliotecii Petru Maior din Reghin, Ioana Crişan – reprezentantul Ioanida Turism, Dorin Oltean – general ISU, Sebastian Oltean – adjunct Centrului operaţional judeţean ISU, Semina Bariţ – AJEPIS, Mircea Duşa – prefectul judeţului Mureş, Horea Soporan – senator, Marius Paşcan – deputat, Alexandru Câmpian – vicepreşedinte CJ Mureş, Vasile Ghiorghe Gliga – preşedinte PSD Mureş, dar şi primarii comunelor Suseni – Mircea Mariş, Lunca Bradului – Petru Vultur, Fărăgău – Ioan Mileşan.
„Mă încearcă emoţiile deoarece astăzi avem alături de noi pe cei mai deosebiţi şi mai reprezentativi oameni ai judeţului Mureş. Cu sprijinul lor am realizat tot ceea ce este astăzi la Deda. Vreau să vă spun că nu aş fi reuşit să aduc comuna Deda la nivelul la care este cu atâtea frumuseţi şi realizări şi cu oameni deosebiţi, o comună în care cultura este la o înaltă ţinută. Comuna în care sportul îşi are rolul şi rostul lui. La deschiderea de astăzi a activităţii noastre, cele două echipe de fotbal de juniori şi seniori au fost prezente pentru a fi felicitate de noi. În spectacolele noastre ne-am obişnuit să punem în valoare tradiţiile, aşa că şi astăzi cântecul, jocul şi portul popular sunt prezente la acest eveniment. De aceea menirea acestei zile este de a vă încânta sufletele şi inimile şi de a auzi un cuvânt pe care-l adresează reprezentanţii judeţului pentru noi, pentru dumneavoastră. Ideile noastre nu se opresc aici, ci vom continua cu lucrurile frumoase pentru dedeni deoarece sunteţi oameni harnici, gospodari şi merităm cu toţi să facem tot ce depinde de noi pentru a înfrumuseţa comuna şi pentru a vă ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de trai a tuturor celor care trăiţi şi munciţi în comuna Deda.„ a declarat în cadrul deschiderii oficiale, primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar.
Tradiţie, cultură, spiritualitate în Deda şi împrejurimi”
Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin a prezentat în cadrul evenimentului cartea „Tradiţie, cultură, spiritualitate în Deda şi împrejurimi” volumul 7” fiind un cadou oferit comunei cu ocazia acestei sărbători. „Mă bucur că sunt dedean, mă bucur că astăzi am păşit încă odată cu mare bucurie pe pâmântul sfânt, strămăşesc, natal pentru ca împreună să sărbătorim, să ne bucurăm cum ştim mai bine. Aici la Deda se îmbină în chip armonios dragostea de ţară, de credinţă, de oameni, iar noi, românii de la Deda dintotdeauna, dea-alungul veacurilor pe aceste meleaguri am ştiut să ne cântăm bucuria, necazul, întristarea, dar şi momentele de veselie. Astăzi este ziua comunei Deda. Când este ziua cuiva trebuie să te duci cu un cadou. Eu am venit cu un cadou pentru comuna Deda, cu o nouă carte pe care am lucrat-o în decursul acestui an împreună cu o serie de prieteni, colaboratori, cercetători, istorici, profesori, preoţi, Este vorba despre volumul „Tradiţie, cultură, spiritualitate în Deda şi împrejurimi” volumul 7 din această serie în care am muncit împreună cu oameni dragi pentru a scoate încă odată în evidenţă importanţa culturală, istorică, tradiţională, spiirituală a acestor locuri. Cartea este una consistentă, un volum cu peste 500 de pagini, care îşi aduce contribuţia din plin la cunoaşterea a tot ceea ce înseamnă element autentic românesc de valoare, atât în spaţiul comunei Deda cât şi în împreujurimile sale, dar şi în întreaga Vale a Mureşului Superior. Cartea are aceaşi structură ca şi celelalte şi-anume istorie, cultură, civilizaţie, credinţă, străbună, etnografie şi folclor, un capitol despre Vasile Netea, un capitol de recenzii a cărţilor scrise despre Deda. Această carte se va găsi în biblioteca comunală, în bibliotecile judeţului şi ale ţării, aducând un plus de contribuţie la cunoaşterea noastră, a dedenilor şi a românilor din această parte de ţară. Trebuie să mulţumesc domanei primar şi consiliului local pentru sprijinul financiar acordat pentru tipărirea acestei cărţi” a declarat Florin Bengean.
„ Îmi face plăcere să fiu cu dumneavoastră la ziua comunei. Iată că în această zi din an locuitorii comunei, dar şi cei care locuiesc în altă parte revin la obârşie pentru a uita o clipă de necazuri şi pentru a petrece câteva clipe plăcute împreună. Rolul zilei comunei nu este numai acela de a petrece şi de a ne întâlni, ci şi de a pune în valoare tradiţiile, obiceiurile şi ceea ce s-a creat valoros aici pe Valea Mureşului în comuna Deda. Ceea ce înaintaţii noştri au făcut pentru ca noi, astăzi să putem să ne bucurăm de libertate, de condiţii în care să ne ducem traiul. Iată că mărturie sunt dansurile, cântecele care sunt pe această scenă, mărturie sunt obiceiurile, meşteşugurile din această zonă, iar doamnă primar are un rol deosebit în a aduce n actualitate tot ceea ce este valoros şi ceea ce locuitorii acestei zone au creat timp de sute de ani. Sigur că ziua comunei este un prilej de a face un bilanţ al activităţii administraţiei locale. Tot ceea ce s-a realizat în ultimul timp în comuna Deda nu se putea realiza fără aportul consiliului local şi în primul rând al primarului. Cum prefectura este instituţia care monitorizează modul în care se înfăptuiesc obiectivele programului de guvernare vreau să vă spun că aveţi aici un campion în înfăptuirea programului de guvernare şi a obiectivelor care revin acestuia pentru comuna Deda. Trimestrial, doamna primar informează scris prefectul asupra felului în care îşi îndeplineşte atribuţiile, dar acestea sunt documente scrise. Realizările le vedeţi chiar dumneavoastră, materializate în drumuri asfaltate, existinderea reţelei de apă potabilă şi canalizare,în construcţia de obiective social culturale şi nu numai atât. Ci şi prin mişcarea pe care a reuşit să o realizeze în comuna dumneavoastră din punct de vedere al culturii, al activităţii sportive. Iată că şi copiii, dar şi cei mai învârstă au devenit formaţii artistice care valorifică specificul local şi care foarte apreciate şi la nivel judeţean, dar şi în alte colţuri ale ţării, acolo unde artiştii din comuna Deda sunt prezenţi. Doamna primar este unul dintre cei mai buni primari din judeţ alături de alţi primari care gospodăresc comunitatea pe care o conduc” prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.
„Aici la Deda trebuie să vorbim despre realizări. Dar cred că dincolo de realizări e vorba şi de mult suflet care se pune în această comună. Toate aceste realizări sunt rezultatul întregii comunităţi, de aceea vă mulţumesc că m-aţi chemat aici să mă bucur. Noi ducem mai departe, dar trebuie să ai proiect, iar doamna primar chiar se poate mândri cu acest lucru” a spus senatorul Horea Soporan.
„Vin cu plăcere, mă regăsesc acasă cu emoţie întotdeauna. De multe ori mă reculeg la osemintele străbunilor mei de pe Valea Bistrei. O fac întotdeauna cu mare apăsare sufletească gândindu-mă că ei şi-au pus nădejdea în mine să port un stintard şi pentru judeţ şi pentru ţară şi stiu cât au luptat ei pentru acest lucru pe vremuri de război, de necazuri, de foamete. Şi-au răzbit, şi-au reuşit. Întotdeauna când este greu mă gândesc la acest lucru, că nu poate să îmi fie mai greu decât le-a fost străbunilor meu. Vă spun despre Deda, că vorbesc cu multă dăruire pentru că ştiu că este o zonă binecuvântată. Deda este o comună nu întâmplător aşezată la poalele Călimani şi străjuită de trei vârfuri ca de o trinitate Dumnezeiască: vărful Scaunul Domnului, Poiana Tomii şi Vârful Şanţului. Unii fac aprecieri că un primar este bun ori rău în funcţie de partidul din care face parte. Eu nu gândesc aşa. Mă duc, le strâng mâna, îi ajut dacă pot, aşa cum am făcut-o şi ca prefect pe toţi primarii merituoşi. Aici aveţi un primar foarte bun, cu doamna primar am lucrat întotdeauna fără rezerve şi indiferent de coloratura politică pentru că dacă ajuţi primarul, ajuţi comunitatea din care face parte. Aşa cum doamna primar sfinţeşte locul, aşa l-au sfinţit şi nişte înţelepţi, oameni demni care şi-au lăsat numele în istoria acestor locuri şi a ţării. Printre ei vă evoc pe istoricul Vasile Netea, care este patronimul şcolii din Deda, dar şi oboistul Pavel Tornea. Dar mai este o personalitate care îmi este dragă şi pe care am cunoscut-o: sculptorul Ion Vlasiu. Omul acesta a fost extraordinar. Era din Lechinţa, dar şi-a făcut casa de vacanţă, cea în care venea să se regăsească şi să se reculeagă în linişte la Bistra. Spunea aşa „am venit pe Valea Bistrei ca să mă vindec de pesimism”. Aşa şi este! Urcaţi pe Valea Bistrei şi o să vedeţi, vă liniştiţi” deputatul, Marius Paşcan.
„Trebuie să transformăm Deda în staţiune turistică. Trebuie să arătăm celor din străinătate ce vale frumoasă avem, să ştie ce port popular avem, să cunoască ceea ce avem mai frumos pe Valea Mureşului. Vă îndemn la unitate pentru că astsa contează foarte mult pentru a realiza proiectele” Gliga Vasile Ghiorghe, preşedintele PSD Mureş.